Közélet

Program nélkül nincs bizalom

Pozsony | A Hídtól és az MKP-tól is szlovák pártokhoz vándorolna a választók egy része, ha közös listát állítanának – derült ki a Focus ügynökség felméréséből, amely a Híd megbízásából készült. Viszont a bizonytalanok 16,5%-a, a passzív választóknak pedig az 5,9%-a voksolna a közös listára a parlamenti választáson.
Czímer Gábor

2019. augusztus 10. 18:00

bugár menyhárt
- Somogyi Tibor felvétele

A Focus közvélemény-kutató ügynökség júliusi felmérése szerint a Híd szavazóinak 67,8%-a, az MKP választóinak pedig a 68,5%-a támogatja a két párt közös indulását. Mindkét politikai szubjektum táborában lennének azonban olyanok, akik közös lista esetén nem mennének szavazni, vagy inkább szlovák pártot választanának. A Híd táborának 2,5%-a, az MKP szavazóinak 8,9 százaléka vándorolna más szlovákiai magyar párthoz. A Híd és az MKP közös listaállítása esetén Bugár Béla pártjának támogatói közül 2,5% távozna szlovák párthoz, 12,6% pedig nem járulna az urnákhoz. Menyhárt József pártjának táborából közös lista esetén 4,8% szavazna szlovák pártra, 8,9% pedig nem venne részt a választáson.

Ha a két párt közösen indulna, mindkét táborból sokan bizonytalanodnának el, azaz nem tudták megmondani, hogy egy ilyen helyzetben kire adnák a voksukat. A Híd esetében 14,6%, az MKP szavazói közül 8,9% nem tudta megmondani, hogy összefogás esetén kire szavazna.

A Híd és az MKP törzsszavazói

Martin Slosiarik, a Focus igazgatója szerint a két párt közös listaállítása esetén a Híd és az MKP törzsszavazói között azért növekedhetett a bizonytalanok aránya, mert semmit nem lehet tudni arról, mi lesz a két párt esetleges megállapodásának tartalma. „Lehet, hogy az egyezség konkrét formájára várnak, esetleg arra, hogy kik szerepelnek majd a listán” – mondta a szakember. Slosiarik hozzátette: ha a két párt megállapodásáról több részlet kerül napvilágra, valószínűleg a bizonytalanok aránya is változik. Azt sem zárta ki, hogy ha a két párt közötti egyezséget kommunikálják, annak további mozgósító hatása lehet. „De egyelőre nem ez a helyzet” – tette hozzá Slosiarik.

A Híd és az MKP közös listaállítása esetén a teljes mintában (714 válaszadó) 11,9%-ról 18,1%-ra emelkedne a bizonytalanok aránya. A szavazástól távol maradók hányada pedig 16,5%-ról 20,7%-ra módosulna.

Összefogás esetén valamivel kevesebben szavaznának szlovák pártra

A felmérés eredményei azt mutatják, ha a Híd és az MKP külön indul a választáson, akkor a megkérdezettek 24,4%-a szavazna szlovák pártra. Eszerint a két nagyobb magyar párt után a harmadik helyen a PS–Spolu koalíciója áll 8,5%-kal. A két kisebb magyar pártra, az MKDSZ-re 1,3%, a Magyar Fórumra pedig 0,6% voksolna. Ha a Híd és az MKP közös listát állít, 22,5% döntene úgy, hogy szlovák pártra adja a voksát. Ekkor is a PS–Spolu koalíciója lenne a következő, de már csak 6,7%-kal. A két nagyobb magyar párt összefogásával a két kisebb formáció még akkor is jól járna, ha önállóan indulna a választáson. Az MKDSZ-t a válaszadók 2,8%-a, a Magyar Fórumot 1,4%-a támogatná.

A nem szavazók és bizonytalanok

A Focus arra is rákérdezett, hogy ha a Híd és az MKP külön vágna neki a választásnak, a bizonytalankodók és a passzív választók (összesen 28,4%) számára melyik politikai szubjektum a szimpatikusabb. Ebből az látszik, hogy az ide tartozó 28%-ból 3,8 százalékpontnyian a Híddal, 1,4 százalékpontnyian az MKP-val és ugyancsak 1,4 százalékpontnyian Andrej Kiska pártjával, a Za ľudí formációval szimpatizálnak. 17,1 százalékpontnyian pedig továbbra sem tudtak válaszolni a kérdésre.

Slosiarik szerint az, hogy a bizonytalanok és a nem választók körében viszonylag alacsony a Híd és az MKP iránti szimpátia, azt is jelenti, hogy a két pártnak itt kevés tartaléka van. A szakember úgy véli, a két nagyobb magyar párt választótábora között viszonylag nagy az átjárás, azaz egymástól tudnak választókat elcsábítani.

Kit kérdeztek?

A nem, a kor, a végzettség, a településtípus, a régiós megoszlás szempontjából reprezentatív felmérés során 714 válaszadót szólítottak meg Dél-Szlovákiában. A kutatást azok körében végezték, akik jól beszélnek magyarul, vagy magyar nemzetiségűek, esetleg kifejezetten magyar nyelven akarták kitölteni a kérdőívet. A válaszadók nagy része (67%) azt választotta, hogy szlovákul tölti ki az ívet. Saját bevallásuk szerint a megkérdezettek 72,1%-a magyar, 27,9%-a szlovák nemzetiségű. A felmérést személyes interjú formájában, a magyarok lakta megyékben végezték. Figyelembe vették azt a tényt, hogy hol milyen arányban élnek magyar nemzetiségűek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
romák

Az Eurostat szerint már Németországban is több a szegény, mint Szlovákiában

koronavírus halottak napja

Jövő héttől megduplázódik a fekete járások száma az országban

Natália Milanová

Milanová nem lát problémát abban, hogy Magyarország támogatja a templomfelújítást

Párkány

A magas átoltottságnak köszönhetően enyhébb hullámmal számolnak az orvosok

MSZP-sek jelentkeztek Fidesz-aktivistának

MSZP-sek jelentkeztek Fidesz-aktivistának

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Az ünnepek alatt nem lesz korlátozva az utazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.