Közélet

Čaputová a magyarok körében is népszerű

Pozsony | A felmérések szerint a Progresszív Szlovákia államfőjelöltje, Zuzana Čaputová jelentősen vezet a Smer kormánypárt által támogatott Maroš Šefčovič előtt. Čaputová jól mobilizálta a női szavazókat, és a Híd jelöltje, Bugár Béla mögött a 2. legnépszerűbb a magyar választóknál.
Czímer Gábor

2019. március 1. 12:05

A Focus közvélemény-kutató ügynökség február végén készített felmérést Robert Mistrík elnökjelölt megbízásából, aki az eredmény láttán vissza is lépett Čaputová javára. Ebben a kutatásban az első három helyezett eredménye így alakult: Čaputová (26,3%), Šefčovič (20,4%), Mistrík (13,1%). Štefan Harabin kivételével az összes többi jelölt, így a Híd által indított Bugár Béla eredménye is 10 százalék alatt volt.

A kutatás az ország nemzetiségi megoszlását is figyelembe vette. Az ügynökség vezetője, Martin Slosiarik kérdésünkre elmondta, az 1022 megkérdezettből 89 vallotta magát magyarnak, és hozzátette, ez a nemzetiségi minta elég kicsi, ezért nagyon nehezen lehet belőle bármit is kiolvasni. A megkérdezett magyarok körében Bugár volt a legnépszerűbb (30,3%), a második helyen áll Čaputová 13,5 százalékkal, a harmadik pedig Šefčovič (10,1 %). Ebben a felmérésben még Mistrík is szerepel, akire a magyar válaszadók 9 százaléka szavazott volna. Marian Kotlebára, a szélsőjobboldali ĽSNS jelöltjére 6,7%, Štefan Harabinra és Eduard Chmelárra is 3,4-3,4 százalék voksolt volna, míg Milan Krajniak 1,1 százalékos eredményt ért el. A többiekre az egyik megkérdezett magyar választó sem szavazna, ami szintén a kicsi nemzetiségi mintának tulajdonítható. A felmérésben szereplő magyarok 10,1 százaléka nem döntötte el, kire szavaz, és 12,4 százaléka nem venne részt a választáson.

A Focus kutatása a nemek szerinti bontást is figyelembe vette. Ebből kiderül, hogy a nők 27 százaléka választaná Čaputovát, a férfiak közül pedig 15,8 százalék döntene így. Ezzel a három legesélyesebb jelölt közül az ő választóbázisában van a legtöbb nő (64,7% nő és 35,3% férfi). A második helyezett Šefčovičra például a férfiak 15,8 százaléka, a nőknek pedig a 17,6 százaléka szavazna.

A Progresszív Szlovákia (PS) államfőjelöltje, Zuzana Čaputová nők általi magas támogatottságát a Focus közvélemény-kutató intézet vezetője azzal is magyarázta, hogy a hölgyek Čaputovára mint sikeres nőre vetítik a saját ambícióikat is. 

A Focus vezetője, Martin Slosiarik lapunknak elmondta, szombaton reggel lép életbe az a tilalom, melynek értelmében a választásokig már nem lehet nyilvánosságra hozni a közvélemény-kutatások eredményeit. „Nehéz azt megmondani, hogy az ezt követő két hétben hogyan alakul majd a jelöltek támogatottsága. Az viszont megalapozott feltevés, hogy a visszalépett Mistrík szavazóinak egy jelentős része Čaputovához pártol át” – mondta a szakember és hozzátette, hogy a PS jelöltje esetében egy úgynevezett hógolyóhatás is érvényesülhet. Ez azt jelenti, hogy mivel Čaputová esélyesnek számít, így az alacsonyabb támogatottságú jelöltektől hozzá pártolhatnak át a szavazók. Elsősorban az eszmeiségükben közel álló jelöltek szavazói vándorolhatnak Čaputovához.

„Megtörténhet, hogy Bugár választói egy részének elfogadhatóbb lesz a magas támogatottságú Čaputová, hiszen a nyertes csapat tagjai szeretnének lenni” – mondta Slosiarik, és hozzátette, pénteken egy újabb felmérést tesznek közzé, amelyben már nem szerepel Mistrík.

 

Čaputová: Rendszerszintű változást!

2019. február 28. 18:50

Čaputová: Rendszerszintű változást!

Az elnökválasztás első fordulójára március 16-án kerül sor. Ha az első körben egyik jelölt sem szerzi meg az érvényes szavazatok több mint felét, március 30-án második fordulót tartanak. Ebben az első kör két legsikeresebb jelöltje méri majd össze az erejét. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Fábry Zoltán

Hol a stószi mérce? Fábry Zoltán halálának 50. évfordulóján

dac

DAC: Kružliak két hónapon belül távozhat, az Everton érdeklődik iránta

peter pellegrini

Ha Pellegrini pártot alapítana, az 21,4 százalékos eredményt érne el

Fekete Irén

Összefogással erősebbek lehetünk

a

Világvége kínai módra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.