A kisbefektetőket fenyegető csalók

néni k

A magas infláció miatt az elmúlt időszakban a lakosság körében is megugrott az érdeklődés a nagyobb hozamot biztosító befektetések iránt, ezzel párhuzamosan azonban látványos ütemben nő a csalások száma. A Focus ügynökség legfrissebb felmérése szerint a lakosság negyedét már megpróbálták átverni. Mire kellene odafigyelnünk, hogy megvédjük a pénzünket?

„Az általunk megkérdezettek nagyjából negyedének már van tapasztalata a befektetési csalókkal, az emberek több mint 12%-a pedig azt is elismerte, hogy vesztett már pénzt, amikor egy gyanús ajánlatra reagált. Közel kétharmaduk ezer eurónál kisebb összeget veszített, az egyharmaduk azonban ennél jóval rosszabbul járt, amikor az óvatlanságuk miatt akár 5 ezer eurót is veszítettek” – mondta el Martin Slosiarik, a Focus ügynökség vezérigazgatója. 

A pénzügyi szakemberek szerint számos befektetési csalás és tisztességtelen pénzügyi gyakorlat létezik. Néhányat könnyebben fel lehet ismerni, vannak azonban rendkívül kifinomultak is. A csalárd, tisztességtelen vagy félrevezető befektetési ajánlatok általában az emberek alacsony pénzügyi műveltségére és a gyorsan elérhető, nagy nyereség iránti vágyukra építenek. A pénzügyi és befektetési szakértőkkel az alábbiakban az öt leggyakoribb olyan csalási technikát vesszük górcső alá, amelyekkel a Focus ügynökség felmérése szerint a szlovákiai kisbefektetők a leggyakrabban találkozhatnak. 

Extrém nyereség

Szlovákiában az emberek nagy része bankban tartja a megtakarításait, amelyek értéke az alacsony kamatok és a magas infláció miatt az elmúlt időszakban gyors ütemben csökkent. Így a csalók is tisztában vannak azzal, hogy egyre többen próbálják menteni a pénzüket, olyan befektetési lehetőségek után kutatva, amelyek a lehető legrövidebb időn belül a legnagyobb hozamot biztosítják. A probléma azonban az, hogy ha kizárólag ezen kritériumok alapján választunk, akkor jó eséllyel futunk bele egy olyan ajánlatba, amely a klasszikus piramisjátékok szabályait követi. A befektetőknek a magas hozamokat egy ideig a tőlük beszedett összegből fizetik ki, a pénzt pedig gyakran nem a piacon fektetik be, hanem a cégek tulajdonosainak és vezetőinek a számláira utalják. „A rendszer addig működik, amíg több befektető érkezik, mint ahány ügyfél ki szeretné venni a nyereségét. Egy ponton túl azonban a rendszer már nem működik, a legtöbb befektető pedig a beígért magas nyereség helyett az összes befektetett pénzét elveszíti. Szlovákiában a közelmúltból jól ismert példa erre a kassai Axe Capital cég esete, amelynél 430 hitelező közel 50 millió eurót veszített” – mondta el lapunknak Maroš Ovčarik, a Partners Investments társaság igazgatója. 

100%-os garancia

Minden egyes befektetés kockázatokkal jár. Néha magasabbal, időnként pedig alacsonyabbal. A legnagyobb kockázat az összes befektetett pénz elvesztése, ami minden befektető rémálma. „A gyakorlatban ez akkor fordulhat elő, ha például a vállalat, amelybe befektetünk, csődbe megy, mert a vezetői és tulajdonosai rosszul gazdálkodnak vagy csalárd döntéseket hoznak. Minden befektetésnek van bizonyos kockázata, és erről mindig tájékoztatni kell a befektetőket. Ha olyan ajánlatba futunk bele, amely eleve 100 százalékos garanciával kecsegtet, nem árt az óvatosság” – figyelmeztet Ovčarik. 

Figyeljünk az engedélyre

Szlovákiában a cégek csak akkor fektethetik be mások pénzét, ha a Szlovák Nemzeti Banktól megkapják az ehhez szükséges engedélyt. A megszerzéséhez a cégeknek meglehetősen szigorú követelményeknek kell megfelelniük, és a jegybank állandó felügyelete alatt állnak, amely például azt is ellenőrzi, hogy a pénzt kizárólag a befektető és a cég által leegyezett befektetések megvásárlására fordítják-e. „Vannak azonban olyan cégek is a piacon, amelyek engedély nélkül próbálnak szerencsét. Egyesek legálisan, mások illegálisan. Az embereknek mindenesetre tudniuk kell, hogy egy engedély nélküli cég nagyobb kockázatot jelent a befektető számára. Ezért a befektetés előtt az első kérdésnek annak kellene lennie, hogy a társaság rendelkezik-e a központi bank engedélyével” – tanácsolja Ovčarik. Bárki könnyen ellenőrizheti, hogy egy társaság rendelkezik-e szlovákiai engedéllyel, ha ennek utánanéz a szlovák jegybank honlapján található listán (subjekty.nbs.sk). 

Megtévesztő állítások

Számos félrevezető és veszélyes állítás létezik, amelyekkel egy csaló elcsábíthat minket. „Ezek gyakran jól megfogalmazott, ám féligazságokon alapuló állítások, amelyek célja, hogy a magasabb nyereség és kockázatmentesség látszatát keltsék, és az embereket rossz befektetési döntésekre késztessék” – mondja Matej Dobiš, a Finančný kompas pénzügyi portál elemzője. Ilyen félrevezető befektetési állításra számtalan példát mondhatunk: „másold le a sikeres befektetők befektetési stratégiáit, és gazdag leszel”, „a befektetés kockázatmentes”, „titkos információink vannak, amelyek garantálják a magas nyereséget”. Ezzel szemben azonban például az az állítás, hogy egyes befektetések teljesen biztonságosak, hamis, mert még az úgynevezett biztonságos eszközökre is hatással lehet a piaci ingadozás, az infláció vagy más olyan tényezők, amelyek a teljesítmény csökkenéséhez vezetnek. Akik pedig azt állítják, hogy olyan „bennfentes információkhoz” férnek hozzá a befektetésekkel kapcsolatban, amelyek lehetővé teszik számukra a magas nyereség elérését, többnyire mélyen hallgatnak arról, hogy a bennfentes kereskedelem illegális és kockázatos. „Fontos, hogy az emberek kritikusak legyenek az ilyen állításokkal szemben, és saját maguk végezzenek kutatást, mielőtt befektetnék a pénzüket. Különösen akkor, ha hosszú távú befektetésről van szó, vagyis ha a gyermekeink jövőjét szeretnénk megalapozni vagy a nyugdíjas éveinkre spórolunk” – tanácsolja Dobiš. A megbízható forrásokból származó információk és a szakértők tanácsai szerinte segíthetnek abban, hogy ne kövessünk el nagyobb hibát. 

Mindent egy lapra?

Szintén csalárd gyakorlatnak számít, ha az embereket arra kényszerítik, hogy egyetlen termékbe fektessenek be. „Az egyfajta eszközbe való befektetéssel az a probléma, hogy rendkívül kockázatos, különösen, ha magas százalékos értéknövekedésre beállított befektetésről van szó. Ezek gyakran spekulatív jellegűek, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy a pénzt elveszítjük” – mondja Dobiš. 

Befektetői jelzőlámpa

Hogy a befektetésekben kevésebb tapasztalattal rendelkezők dolgát is megkönnyítse, a Partners Investments társaság összeállított egy „befektetői jelzőlámpát”, amellyel az egyes befektetések kockázatosságát szeretné érzékeltetni. „A zöld színt rendeltük azokhoz a befektetésekhez, amelyek azok számára is biztonságosak, akik nem foglalkoznak hivatásszerűen a befektetésekkel. Ezek olyanok, amelyeknek a DNS-ében van egy alapvető védelem a befektetők számára” – magyarázza Ovčarik. Ide tartoznak például a befektetési alapok és az ETF-alapok (az ETF az angol Exchange Traded Funds, vagyis Tőzsdén Kereskedett Alapok rövidítése) is. Ez utóbbiak ugyanúgy működnek, mint az egyéb alapok, csak azok részesedéseivel a tőzsdéken is kereskednek. „A narancssárga befektetések már a tapasztalt befektetőknek szólnak, akik fel tudják mérni az ilyen befektetések kockázatait” – teszi hozzá Ovčarik. Ezek közé tartozik például bizonyos vállalatok részvényeinek vagy kötvényeinek a vásárlása, az aranyba, érmékbe, régiségekbe, kriptovalutákba történő befektetések. Pirossal pedig a befektetési csalásokat jelölik, amelyekkel a fentiekben foglalkoztunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?