Mérések, esélyek, kilátások

EP-választás k

A szlovákiai közvélemény-kutató ügynökségek számára különösen veszélyes terepet jelentenek az európai parlamenti választással kapcsolatos mérések. Az AKO ügynökség volt olyan merész, hogy elkészítsen egy áprilisi felmérést, amely szerint a Progresszív Szlovákia 5 mandátummal simán nyerné a választást, a Smer és a Hlas 3-3 képviselőt delegálna, de egyebek között az 5 százalékos Magyar Szövetségnek is jutna egy mandátum. Furcsa, de a szlovákiai viszonyok ismeretében nem kellően hihetetlen eredmények, és ha másra nem, a pártok aktuális kihívásaira rámutatnak. 

Szlovákia az előző EP-választásokon rendre a legrosszabbul teljesítő országok közé tartozott, tíz éve mindössze a lakosság 13 százaléka ment választani. Hasonló környezetben felértékelődik azoknak a pártszimpatizánsoknak a szerepe, akik hóban-fagyban-üdülőidőszakban ott vannak az urnáknál, valamint az európai ügyek iránt fokozottan érdeklődő választók is inkább elmennek szavazni, mint a passzívak. Ez a jelenség felborítja a klasszikus politikai erőviszonyokat. Pont a Progresszív Szlovákia politikusai tudnának erről sokat beszélni, hiszen míg a párt 2019- ben még a Spoluval közös listán simán megnyerte az EP-választást a Smer előtt (20 százalékos eredménnyel), egy évvel később nem tudta átlépni a koalíciókra vonatkozó 7 százalékos választási küszöböt, és még a parlamentbe se jutott be. 

Az AKO számai valószínűleg nem tükrözik a pártok valós támogatottságát, de azt jelezhetik, hogy az EP-választás egyelőre még fontosabbnak tűnik az ellenzéki, mint a kormánypárti szavazók számára. Ami könnyen változhat: az Európai Unió általános irányultsága, az intézmény háborúra adott válaszai, az Európai Parlamentben folyó, Szlovákiával kapcsolatos viták elvben legalább annyira mozgósíthatják Fico szimpatizánsait és az uniószkeptikus szélsőjobbot, mint a nyugati irányultságú szavazókat. 

Magyar szempontból különösen érdekes lesz lekövetni, miként alakulnak a Magyar Szövetség eredményei. A tavalyi választás óta a közvélemény- kutató ügynökségek varázslatosan hozzáigazították a méréseiket a párt eredményeihez, azóta pedig emelkedő tendenciát mérnek. A Magyar Szövetség egyedüli magyar pártként maradt versenyben, viszont az elnökválasztáson – és azóta egyre hangosabban – látványosan elköteleződött a Hlas és a Smer lépései mellett. Az EP-kampánynak pedig a médiában elhangzó üzenetek alapján ugyanazzal az uniókritikus hozzáállással futott neki a párt, mint a Smer – vagy épp a határ másik oldalán a Fidesz. 

A Magyar Szövetségnek öt éve néhány száz szavazó hiányzott a mandátumszerzéshez, most is minden szavazatra szüksége lesz a sikerhez. Főleg, ha valóban többen mennek el választani, mint az előző pár EP-választáson. A Magyar Szövetség eredménye más szempontból is érdekes lehet. A párt a határozott irányváltásával egyben új dilemmákat is teremtett magának és a választóinak. Peter Pellegrini elnökválasztási győzelmét lehet értelmezni úgy, mint ami nem jöhetett volna létre a magyarok támogatása nélkül, de a magyar etnikai párt alapvető problémája az elmúlt évtizedben mindig az 5 százalékos választási küszöb megugrásával akadt. Amennyiben a Magyar Szövetség megint elbukik, tovább erősödnek az önálló etnikai érdekképviselet értelmetlenségét sugalló hangok – a párton belül is. Akár csak egy éve elképzelhetetlennek tűnt a Szövetség és a Smer együttműködéséről beszélni. Kudarc esetén újabb egy év múlva már könnyen arról folyhat a diskurzus, hogy milyen feltételekkel kerülhetnek fel magyarok a Smer- vagy a Hlas-listára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?