Čaputová lapátot ragadott és újabb fát ültetett!

caputova

Rudolf Schuster elnök az elnöki palota mögötti kertbe ültetett fákatezzel szemben Zuzana Čaputová úgy döntött, hogy egész elnöki erdőt hoz létre Ez az erdő a múlt szombaton új fákkal gyarapodott. 

Azt mondják, hogy a fák a leghatékonyabb fegyverek a klímaváltozás és a növekvő szén-dioxid-kibocsátás elleni küzdelemben. Pontosan ezt a szempontot tartották szem előtt  az elnök asszony munkatársai, amikor 2021-ben megteremtették a faültetés hagyományátUgyanakkor nem a jelenlegi államfő volt az első, akinek ilyen ötlete támadt.

Az első, aki ezt a hagyományt Szlovákia függetlenségének korszakában létrehozta, Rudolf Schuster egykori köztársasági elnök volt 1999-ben, aki külföldi államfőket „kényszerített" faültetésre, és rendkívül élvezte a dolgot. Könnyen lehet, hogy az elnöki fasor kialakításának ötletét a kanadai Rideau Hille  ihlette. A Szlovákiába látogató elnökök, de még a királyok is akarva-akaratlanul egyaránt hozzájárultak a Grassalkovich-palota mögötti kert szépítéséhez.

Nagyon szép látvány és különleges esemény volt, amikor egy külföldi látogató fát ültetett. Mindig mindent előre elkészítettek, a fa egy előre kiásott gödörbe került, és az egyes külföldi államfők, például I. Juan Carlos spanyol király, csak néhány lapát földet dobtak ráNémileg eltért ettől a bevett szokástól XVI. Károly Gusztáv svéd király, aki szerette a szokatlan tevékenységeket, és szó szerint nem tudta abbahagyni a lapátolást. Összesen 35 tölgy- és gesztenyefát ültettek el, minek köszönhetően a kertben igen csak kellemes sétálni. Az utolsó fát 2003. december 8-án Aszkar Akajev kirgiz elnök ültette el.

Schuster utódja, Ivan Gašparovič lemondott a faültetésről, Andrej Kiska sem folytatta. Egyedül Zuzana Čaputová elnök asszony tért vissza a hagyományhoz, sőt egy kicsit továbbfejlesztette azt, igazi elnöki erdőt létesít. „Az elnöki hivatalban az ún. Zöld Hivatal koncepciót valósítjuk meg azzal a céllal, hogy 2030-ra Szlovákia első klímasemleges hivatalává váljunk" – mondta Čaputová két évvel ezelőtt.

Ezért minden évben a föld napja alkalmából ő és csapata, valamint azok családjai facsemetéket ültetnek. A cél az, hogy kompenzálják azt a környezeti terhelést, amelyet elsősorban az elnök asszony szolgálati repülőútjai okoznak. Múlt szombaton Erdőháton jártak, ahol némi útbaigazítás után több mint 6 ezer kis tűlevelű fát ültettek el. Čaputová könnyedén lapátot ragadott, és munkához látott. A komoly teljesítmény után, amelyet a hideg időjárás és a szél is nehezített, köszönetet mondott minden résztvevőnek. „Összességében 2021 óta több mint 12 ezer fát ültettünk el Szlovákia különböző helyszínein, ami körülbelül hat futballpálya területét jelenti" - büszkélkedett az államfő, aki lelkesen hozzátette, hogy ez nagyszerű hír számára. „Ha a fák gyükeret eresztenek – és remélem, hogy így lesz –, akkor ez a nyom örökre megmarad, és a jövő nemzedékei megbújhatnak az árnyékukban" - zárta a leköszönő államfő. (p1d)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?