Minden második embernek magas a vérnyomása

vérnyomás

Az elmúlt két évben jelentősen javult a magas vérnyomásban szenvedő betegek ellenőrzése Szlovákiában. Ezt mutatja az az egyedülálló projekt, amelybe több mint 100 általános orvos és négyezer magas vérnyomásban szenvedő beteg kapcsolódott be. Bár a számok pozitív irányba mozdultak el, nem szabad tétlenkednünk. A nem vagy rosszul kezelt magas vérnyomás ugyanis súlyos szív- és érrendszeri betegségeket okoz, aminek nemegyszer halál a vége.

Dr. Adriana Šimková, A vérnyomás házi ellenőrzése 2021 nevű projekt koordinátora mondja: „2019-ben a betegek több mint felének magas volt a vérnyomása. Most, két év elteltével a rendelőben mért vérnyomás 140/90 Hg/mm alatt volt.” A nyugalomban ismételten 140/90 Hg/ mm feletti érték már magas vérnyomásnak tekinthető. A betegség kezelésében a legnagyobb gondot egyrészt a betegek tájékozatlansága (két ember közül egy nem is sejti, hogy magas a vérnyomása), másrészt a nem megfelelő együttműködés jelenti. Feltételezhető, hogy Szlovákiában körülbelül kétmillió magas vérnyomásos beteg van. Minden 5. páciens, akinek 2021 májusában a kezelőorvos megmérte a vérnyomását, egyáltalán nem sejtette, hogy baj van. Ez a felnőtt lakosokra számítva félmillió embert jelent.

A kevesebb több

A rossz orvos-beteg együttműködéssel kapcsolatban okként leggyakrabban a gyógyszerek számát szokták megemlíteni. Hogy mennyire „fogadnak szót” a betegek, mennyire tartják be az orvos tanácsait, nagyrészt attól függ, hány tablettát kell szedniük. Minél többet, annál kevésbé hallgatnak az orvosra. A megkérdezett betegeknek mindössze ötöde mondta, hogy pontosan annyit szed, amennyit az orvos felírt. A beteg nem megfelelő együttműködése azzal jár, hogy megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye. Megoldást jelenthet az egészséges életmód mellett a tabletták számának csökkentése, ami az úgynevezett fix kombinációkkal oldható meg. Több beteg is el tudja érni a kívánt vérnyomásértékeket, ha fix gyógyszer-kombinációt használ. Ez azt jelenti, hogy egy tablettában két vagy három hatóanyag van. Így kevesebb tablettát kell bevennie, javul a fegyelem és az eredmény. A hatékony kezelés része a vérnyomás 24 órás ellenőrzése is (beleértve a veszélyes kora reggeli órákat is).

A szakember figyelmeztet: főleg a produktív korú emberekre kell a figyelmet fordítani. A magas vérnyomásban szenvedők 61 százalékát ugyanis a 35–64 évesek alkotják. Nekik alacsonyabb szinten kell tartaniuk a vérnyomást, 130/80 Hg/mm-nél kevesebbnek kell lennie.

Érdekes

Számok és tények

 • A vérnyomás ajánlott értéke 18–65 éveseknek: 130/80 Hg/mm alatt 
 • 65 év felett (beleértve a 80 év felettieket is) kevesebb mint 140/80 Hg/mm.
 • A percenként 80 feletti pulzusszám – korra való tekintet nélkül – veszélyes. Kockázati tényezőt jelent – nem csak a magas vérnyomásban szenvedőknek 
 • Ha a vérnyomás szisztolész („felső”) értékét sikerül 10 Hg/mm-rel csökkenteni, lényegesen csökken a szívroham, az ischémiás szívbetegség, az infarktus és a szívelégtelenség kialakulásának kockázat 13 százalékkal pedig a halandóság.
 • A magas vérnyomásban szenvedő betegek egyharmadának magas a pulzusszáma és körülbelül 60 százalékának magas a koleszterinszintje. A magas vérnyomásban szenvedők 75 százaléka nem éri el az ajánlott testsúlyt. 
 • A projektben részt vevő betegek 52 százalékának ideális a vérnyomása, 33 százalékának a vérnyomása jól ellenőrzött, vagy az előírásnak megfelelő.

A vérnyomás házi ellenőrzése 2021 projektbe 112 általános orvos és 4018 magas vérnyomásos beteg kapcsolódott be. Az átlagéletkor 59,8, a kezelés átlagos hossza 9,3 év volt. 51,9 százalékuk nő, 48,1 százalékuk férfi volt.

Kétszer mérj...

A kezelés elválaszthatatlan része a vérnyomás és a pulzus rendszeres ellenőrzése. Ez azt jelenti, hogy naponta kétszer – reggel a gyógyszer bevétele előtt és este – kell mérni a vérnyomást, mégpedig kétszer kétperces eltéréssel. Hasznos, ha az értékeket gondosan feljegyezzük.

Ha rendszeresen méri a vérnyomását és 130-140 között mozog, ez még nem jelenti azt, hogy kezelni kell, viszont az életmódot ajánlatos megváltoztatni. Általában negyven év felett jó, ha rendszeresen mérjük a vérnyomást, de már a harmincévesek is veszélyeztetettek lehetnek. Hasznos, ha a szülőkkel és a nagyszülőkkel együtt időnként ők is megmérik a vérnyomásukat.

Érdekes

Így mérje a vérnyomását!

 • tanúsítvánnyal ellátott félautomata készülékkel
 • három, egymást követő napon
 • mielőtt orvoshoz megy
 • kétszer reggel, kétszer este
 • nyugodt környezetben, 5 perc pihenés után
 • ülve, hátát és vállát megtámasztva
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?