Egészség

A mikrotűs tapaszok új utakat nyitnak a jövő orvoslásában

A mikrotűs tapaszok alkalmazása, ez az igazán kíméletes módszer lehetővé teszi, hogy valamely hatóanyag csak lassan, ugyanakkor folyamatosan jusson az emberi testbe órákon, napokon vagy akár még hosszabb időn át. Laikusok számára is belátható, hogy várhatóan miért kaphat a jövőben egyre nagyobb szerepet a hatóanyagok bőrön keresztül, transzdermálisan történő beadása.
Csibrányi Zoltán

2021. szeptember 13. 08:00

tapasz
A felvétel illusztráció. - Kép: Profimedia

Miért hasznosak?

páciensek szempontjából azért nagyszerű ez a módszer, mert valódi injekciós tű használata nélkül, következésképpen mindennemű fájdalom nélkül juttatható a testbe valamilyen bioaktív hatóanyag, gyógyszer, oltóanyag, hiszen a mikrotűk olyan parányiak, hogy a tapaszt a bőrfelületre helyezve nem érik el a bőrben mélyebben található fájdalom-receptorokat. Ráadásul ezzel a módszerrel egyes esetekben az emberek saját maguknak is beadhatják a hatóanyagot. Az egészségügyi ellátás szempontjából akkortól és azáltal juthat majd egyre nagyobb szerephez, ha sikerül ezeket egyre olcsóbban előállítani. Azért azt is meg kell említeni, hátrányai is vannak. Kizárólag olyan hatóanyagokat lehet így a testbe juttatni, amelyek viszonylag kis mennyiségben is hatásosak. Ezen túlmenően pedig egyes emberek bőrét ingerelheti a tapasz, ezért ők nem kezelhetők ilyen módon.

Egy kis történelem

A mikrotűket hordozók előtt is voltak már olyan tapaszok, amelyekkel hatóanyagot lehetett a szervezetbe juttatni a bőrön át. Az első ilyet 1979-ben engedélyezték az USA-ban mozgásszervi betegség kezelésére, három napig adagolta a szervezetbe a szkopolamin hatóanyagot. Egy évtizeddel később jelent meg a napjainkra széles körben elterjedt nikotinos tapasz. A mikrotűk fejlesztése és tapaszokon való használatuk jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi néhány évtizedben. Előállítottak ilyeneket szilíciumból, fémekből, polimerekből, kerámiából. Gyártásukhoz különféle eljárások ismertek, ilyen a litográfia, a nedves és száraz maratás, a lézeres vágás és a mikrohullám. Öt típusuk közismert: 1. A tömörek (az elsőt 2002-ben alkották meg) a bőr előkezelésére használhatók, általuk nagyságrendekkel növelhető a bőr áteresztőképessége, hogy utóbb könnyebben átjusson rajta a hatóanyag. 2. Vannak a külső felületükön hatóanyaggal bevont mikrotűk. 3. A feloldódók lényege, hogy a tapasz bőrre helyezése után a tűk mindennemű káros anyag hátramaradása nélkül feloldódnak, és azzal egy időben a hatóanyag is a testbe kerül. 4. Az üregesek megszúrják a bőrt és lehetővé teszik folyékony gyógyszer bőrbe való bejutását. 5. A hidrogél- képző mikrotűk képesek magukba szívni a sejtek közötti testfolyadékot, és valójában ez a folyamat segíti elő a hatóanyag bőrbe jutását.

Hol tart ma a kutatás?

Vonatkozó kutatások jelenleg is szép számmal folynak világszerte. Álljon itt két példa. Ígéretes, hogy sertésekkel végzett teszteken hatékonyan működött egy amerikai fejlesztésű, ún. okos mikrotűs inzulinadagoló tapasz (Nature Biomedical Engineering orvosbiológiai szakfolyóirat, 2020. február); jelen információk szerint a klinikai vizsgálatai várhatóan néhány éven belül kezdődhetnek. A mikrotűs tapaszok alkalmasak lehetnek akár a Covid-19 elleni oltóanyag bőrön át való beadásához (Advanced Drug Delivery Review folyóirat, 2021. április, a tanulmány egyik szerzője a Pittsburghi Orvostudományi Egyetem Bőrgyógyászati Tanszékén dolgozó Erdős Géza professzor úr). Amennyiben a mikrotűs tapaszok fejlesztése nem áll le, és ugyan miért állna le, hiszen bőséggel rejlik bennük lehetőség (alkalmas lehet például gyógyszeres kezelésekhez, különféle molekulák, inzulin és oltóanyagok beadásához), akkor reménykedhetünk abban, hogy segíthetnek majd a mindenütt – különféle okok következtében – fokozódó egészségügyi válsághelyzetek kezelésében. Már csak azért is, mert több tanulmány szerint a mikrotűs tapasz a legígéretesebb lehetőség a bőrön beadható oltóanyagok vonatkozásában.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

kijárási tilalom

Jogi gondok a kijárási tilalommal

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

koronavírus

Akinek tünetei vannak, ingyen mehet PCR-tesztre

ddd

Meddig terhelhető egy gyermek?

koronavírus

Koronavírus – Ismét ezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, tízen elhunytak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.