Agro

Gondosan válasszuk meg a köztes növényt

A köztes növények választéka igen gazdag, azonban mihelyst megvizsgáljuk, milyen célra és mikor szeretnénk vetni, valamint mi lesz a fő növény, a választék gyorsan lerövidül.
Czigler Mónika

2019. augusztus 22. 08:00

A köztes növényeket egészen októberig vethetjük. A vetés idejéből, illetve módjából kifolyólag a köztes terményeket téliekre és nyáriakra osztjuk.

A téliek fő feladata, hogy tavasszal friss takarmányként szolgáljanak a gazdasági állataink számára, illetve talajtakaróként is hatnak. Ezek a keverékek nem fagynak ki, a nyár végével, ősz kezdetén vethetők, és egészen május-júniusig takarja a talajt. Ezért az olyan gyorsan lekerülő termények, mint pl. az őszi árpa, korai burgonya után vethető. Takarmányértéke mellett előnye, hogy gátolja a gyomok terjedését. Persze csak akkor, ha nem spórolunk a vetőmagon és betartjuk a szükséges tőszámot. A köztes növény megválasztásakor természetesen meg kell vizsgálni, hogy mi a fő növény vetési időpontja, milyen annak a tápanyag- és vízigénye.

Míg a téli köztes növények nagyon jól hasznosítják a téli csapadékot, addig a nyáriak sikeres termesztésének feltétele a kellő csapadék, illetve a tápanyag jelenléte. Itt nagyon fontos megvizsgálni a talaj adottságait is. Takarmánykiegészítőként és zöldtrágyaként is szolgálnak.

A köztes növények lazítják a talajt, levegőssé teszik, javítják a felszívóképességét, védenek a talajeróziótól. Segítségükkel megtörhető bizonyos kórokozók és kártevők fejlődési ciklusa, mint például a fonálféreg, gyökérgolyva, cserebogárpajor terjedése a talajban. Nitrogénmegkötő növényekkel kombinálva az egyes keverékek javítják a talaj C/N arányát.

(-er)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik az adóalap adómentes része

Kočner Bödörnek: Fico a mi főnökünk

Autóba hajtott, majd elaludt a részeg sofőr

1,2 millió euró a Kassa-vidéki járás településeinek

November 25-én választanak újra elnököt a Legfelsőbb Bíróság élére

Még idén ősszel kizöldül Galánta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?