Agro

Mire kell ügyelni a köztes növény megválasztásánál?

Megkérdeztük Kovács Tamás mérnököt, a KWS Semena vetőmag-forgalmazó vállalat területi képviselőjét, mire kell ügyelni a köztes növény megválasztásánál?
Czigler Mónika

2019. augusztus 12. 12:30

A köztes növény megválasztása függ a talaj- és a klimatikus adottságoktól. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy mikor szeretnénk vetni a köztes növényt, és hogy milyen volt az elővetemény. Ha például repce után kerül a talajba, ügyelnünk kell arra, hogy ne olyan utóveteményt, vagy keveréket válasszunk, amely tartalmaz a káposztafélék családjába tartozó növényt, mint például az olajrepce. Ez ugyanis gazdanövénye lehet a betegségeknek, illetve azok továbbvitelének.

A köztes növények májustól egészen októberig vethetők, fő feladatuk, hogy javítsák a talaj adottságait, gazdagítsák a talajt tápanyagban, megakadályozzák annak erózióját, akadályozzák a részecskék kimosódását, segítik a hasznos talajlakók és mikroorganizmusok szaporodását. Talajfertőtlenítő hatásuk is van. Akadályozzák a talaj kiszáradását, az egyes fajtáktól függően változó, hogy milyen hosszú ideig borítják a bevetett területet.

A köztes növények a monokultúrás növénytermesztés után üde színfoltot képeznek. Beiktatásukra a vetésforgóba azért van szükség, mert a föld nagyon nehezen megújuló természeti forrásunk, ez a megélhetésünk fő forrása, ezért védeni kell. Ha nincs lehetőségünk szerves trágyát kijuttatni, a köztes növények vetése az egyetlen módja annak, hogy a földünk termőképességét megőrizzük.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?