Az SX® technológia titka

FMC

Gyakori kérdés a termelők részéről, hogy mit jelent az „SX®” jelzés a növényvédő szerek jelölésénél. Vajon mit takar ez a megnevezés?

Az FMC termékeknél a gyomirtóknál találkozunk vele, mint például a Biplay® SX (gabona gyomirtó), Express® 50 SX (napraforgó gyomirtó) illetve Refine® 50 SX (kukorica és szója gyomirtó). A rövidítés egy speciális, mikrogranulált nö-vényvédő szerekre vonatkozó formula rövidítése.

Nem csak szakmai megnevezés

Mi is valójában az SX® technológia titka? Az SX® technológia az aktív hatóanyag kijuttatására szolgáló szabadalmaztatott optimalizált rendszer. A granulátumokat speciálisan a teljes, vagy valódi oldódás biztosítására tervezték. A valódi oldódás nem automatikusan jellemző minden szemcsés készítményre. Az SX® és a jelenlegi szulfonylurea herbicidek összehasonlításakor ez a különbség eléggé szembetűnő.

A jelenleg használatban lévő szulfonyl urea herbicidek oldata mindig zavaros, mivel ez csak szuszpenziót alkot. Ezzel szemben az új SX® oldata teljesen tiszta, mivel az teljesen feloldódik.

A szuszpenzióban lévő szemcsék – az oldatban nem oldódott hatóanyag darabok – kevésbé hatékonyak a gyomirtásban. Azonban az SX® gyomirtó szer teljesen feloldódik és sokkal jobban szabályozza a gyomot.

Jobb, gyorsabb gyomszabályozás

Az SX® gyomirtó kijuttatásakor egyedi kémiai jellemzői miatt több hatóanyag éri el a gyomnövény felszínét. A valódi oldatnak köszönhetően gyorsabban jut be a hatóanyag a növénybe, csökken a permetezés hatékonyságát lerontó környezeti tényezők hatása, így több aktív hatóanyag fejtheti ki hasznosan a hatását. Az SX® technológia gyorsabb, egyenletesebb gyomszabályozást, így könnyű betakarítást és magasabb termelékenységet biztosít.

Gyorsabb permetező kimosás

Az egyszerűbb kimoshatóság révén az SX® technológiával vizet, időt és pénzt lehet megtakarítani. Amikor a jelenlegi szulfonylurea gyomirtó szer alkalmazása során a permetlétartály kiürül, bizonyos mennyiségű szer a tartály oldalán feltapadva marad, mivel a szemcserészecskék csak szuszpenzióban, és nem oldatban vannak. Az SX® herbicid teljes mértékben feloldódik, így ez anyaglerakódás nélkül teljes mértékben az utolsó cseppig eltávolítható. Ez gyorsabb tisztítást jelent.

A környezetnek is jobb

Manapság mindannyian jobban odafigyelünk arra, hogy elkerüljük környezetünk további károsítását. Ebben segítségünkre van az SX® technológia. Egy ezerliteres permetezőgép szulfonylurea mosása után mintegy 1200 liter vizet kell kiönteni. Ez kb. 6 vizeshordó térfogatának felel meg. Viszont az SX®-szel ugyanehhez a feladathoz csak 200 liternél kevesebb mosóvíz kell, azaz kevesebb mint egyetlen hordó víz. Így miközben időt takarítunk meg, elkerüljük a felesleges vesződséget, a felhasznált víz térfogatának csökkentésével segítjük környezetünk állapotának megőrzését.

Az FMC modern SX® technológiával rendelkező gyomirtók használatával gyorsabb gyomirtást, egyenletesebb gyomirtó hatást, gyorsabb permetezőtartálykimosást (időmegtakarítást), kevesebb mosóvízmenynyiséget, energiamegtakarítást, és nem utolsósorban a környezet kisebb mértékű terhelését érjük el.
Ing. Závodsky László, FMC Agro Slovakia, s.r.o.

http://www.fnagro.sk/

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?