Exirel® – új dimenzió a gyümölcsök védelmében

gyümölcsös

Napjainkban örvendetes, ha az innovatív technológiák és a hatékony megoldások formájában odafigyelünk a gyümölcstermesztőkre, borászokra. Közismert, hogy az engedélyezett termékek listáján szereplő rovarölő hatóanyagok számát jelentősen csökkentették és továbbra is csökkentik.

A jelenlegi helyzetben megtisztelést jelent az FMC számára, hogy 2022-ben egy rovarölő újdonságot hoz a hazai piacra, kifejezetten gyümölcstermesztők és szőlőtermelők számára. Az Exirel® rovarölő szer hatóanyaga a cyantriniliprole (syn. cyazypyr) – egy antranil diamid, amely kiváló védelmet nyújt a legfontosabb rágó és szívó kártevők széles körével szemben. A cyazypyr a kártevő rovarok táplálkozásának gyors leállítását okozza, amelyet egyedi hatásmechanizmusa révén ér el. A kártevők izomműködésének gyengítésével a célkultúra azonnali védelemben részesül, annak ellenére, hogy a kártevők az állományban még aktívnak tűnhetnek.

Az Exirel® pete- és lárvaölő hatással is rendelkezik, így elpusztítja a érzékeny rovarfajok összes lárvastádiumát és imágóját. A hatás gyors kibontakozása kiváló termésvédelmet jelent a növények és gyümölcsök további károsodása ellen.

Az Exirel® rovarölő szer toxikológiai és ökotoxikológiai profilja kiváló. Rövid várakozási ideje és hosszú tartamhatása miatt rugalmasan időzíthetjük a védekezést még a betakarítás közeledtével is. Kiemelkedő hatékonyságával megfelelhetünk az egyre szigorodó friss piaci és konzervgyári igényeknek.

Az Exirel® hatónyaga, a cyazypyr, Szlovákiában már jól ismert a zöldségben, ill. burgonyában, sikerrel befutott egy Benevia készítmény révén. Az Exirel® formulációja most megengedi a hatóanyag kijuttatását nagyobb mennyiségű (500–2000 l/ha) permetlével is. 

Új veszélyt jelent a gyümölcstermesztők számára a foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii), a csonthéjas gyümölcsök igen komoly kártevője, amelyet a világ számos részén nagyon veszélyes, invazív és karantén kártevők közé sorolnak. A Drosophila suzukii azon kevés muslica faj közé tartozik, amely elsősorban nem a már károsított vagy rothadó gyümölcsöt, hanem az egészséges, érésben lévő termést támadja meg. Európában 2008-ban, 2014-ben pedig hazánkban is igazolták az első jelenlétét. A kártevő invazív módon új területekre terjed és jelentős károkat okoz.

A foltosszárnyú muslica elsősorban egészséges, érésben lévő és érett gyümölcsbe helyezi el a tojásait. A kívülről látható szúrásnyom kissé besüppedő folt alakjában jelenik meg. Egy gyümölcsben egy vagy több lárva károsíthat, amelyek a termésben bábozódnak, de a talajban is előfordulnak bábok. Az intenzív lárvakártétel nyomán másodlagosan – gomba- vagy baktériumfertőzés következtében – rothadás alakul ki. A kártevő végzetes gazdasági veszteségeket okoz, a fertőzött gyümölcsök ehetetlenek, szó szerint eladhatatlanok, gyorsan rothadnak és romlanak.

Főleg a cseresznye- és meggykultúrákban jelent fenyegetést a foltosszárnyú muslica, de nem jelent problémát az Exirel® számára. Cseresznyében és meggyben az Exirel® kijuttatását a tömeges rajzás kezdetével kell elvégezni. Ez a periódus a gyümölcsfejlődés végétől a gyümölcs érett állapotáig tart.

Végül egy jótanács a foltosszárnyú muslica kártevő egyedszámának gyérítésére. A rovar megjelenése és fertőzése jól jelezhető és nyomon követhető sárga ragacsos lappal és almaborecettel kiegészített csapdák kihelyezésével. A 0,5-0,7 l űrtartalmú, fedett palackok oldalába 3-4 mm átmérőjű lyukakat vágunk, majd 100 ml almaborecetet öntünk beléjük.

(Az írás szponzorált promóciót tartalmaz.)

Závodsky László

FMC Agro Slovensko s.r.o.

http://www.fnagro.sk/

Tel.: 0903 730 489
ladislav.zavodsky@fmc.com

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?