Agro

Új megoldás a napraforgóállomány szárítására

Az idei év napraforgó területének növekedése, a növekvő felvásárlási árak, a deszikkáns szerek egyre szűkülő kínálata, valamint a múlt évek tapasztalatai a jócskán elkésett októberi, illetve novemberi napraforgó betakarításával ihlette az FMC-t, hogy a napraforgó-termelők részére egy megbízható, hatékony, legális és biztonságos deszikkáló szert biztosítson.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2022. július 25. 12:45

napraforgó

Az utolsó évek meteorológiai adatait elemezve megállapítható, hogy szeptember első dekádjában nálunk átlagosan 60–70 %-os valószínűséggel várható csapadék, amelyet mintegy 10–15 nap múlva újabb esőhullám követ.

A deszikkálás jelentősége

Ezek a meteorológiai körülmények kedvezőtlenül hatnak a napraforgó betakaríthatóságára. Az érési folyamat során nagy valószínűséggel fellépő esős, hűvös időjárás a napraforgó termésének mennyiségében és minőségében is súlyos romlást okozhat. A napraforgó-állomány szárítása az elmúlt évek alatt fontos technológiai elemmé vált. Az új hibridek között egyre több a korai érési idejű. Azonban a zöldszáron érő fajták elterjedésével, az egyre intenzívebb tápanyag-utánpótlással és növényvédelemmel a természetes beérés folyamata lassul. Gyakran előfordul, hogy a napraforgókaszatok nem egyenletesen érnek, így állományszárítás hiányában a betakarításkori veszteség igen magas lehet. Fontos továbbá, hogy csapadékos évjáratban deszikkálás nélkül nehezen ütemezhetővé válik a betakarítás. A korán beköszöntő esős idő nagyon megnehezíti és késlelteti a betakarítás elvégzését, növeli a betakarításkori veszteséget, rontja a betakarított termés minőségét, és nagyban csökkentheti a betakarítás területteljesítményét. Megfelelő gépbeállítással, a betakarítás időpontjának optimalizálásával és okos deszikkálással ma már ott tartunk, hogy a kezdeti 8–10 %-os betakarítási veszteségek 2–3 %-ra csökkenthetőek.

Folyamatos hatóanyag-kivonások

Annak ellenére, hogy a deszikkálás nagy múltra tekint vissza, a hatóanyag-kivonások ezt a technológiát is nagyon érzékenyen érintették. Több hatóanyag érkezett, majd eltűnt, vagy eltűnőben van. A dimetipin hatóanyag-tartalmú készítmény engedélyokirata már 2016-ban visszavonásra került és jelenleg regulátortípusú, ún. érésgyorsító készítmény nincs forgalomban. A kontakt, perzselő hatású de-szikkáló készítmények közül csak a bromoxinil hatóanyag-tartalmú készítményeknek volt engedélye, melyeket időközben a hatóság visszavont.

A közkedvelt  diquat-dibromid  hatóanyagot tartalmazó készítmények (Reglone) forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét az engedélyező hatóság 2019 májusától visszavonta. A felszívódó készítmények között harminc feletti különféle glifozát hatóanyag-tartalmú (IPA só, K-só, ammóniumsó) készítmény érhető el a kereskedelmi láncban. Ezen felszívódó készítményekkel történő állományszárítás nagy elővigyázatosságot kíván. Egy esetleges szerelsodródás esetén a szomszédos területeken lévő évelő állókultúrákban ez komoly károkat okozhat. Ezen a helyen szükséges hangsúlyozni, hogy a glifozát hatóanyag-tartalmú készítmények nem a napraforgó deszikkálására kaptak engedélyt, hanem a túlnőtt gyomok elleni kijuttatásra és a betakarítás megkönnyítésére. Végezetül, a különféle glifozát hatóanyag-tartalmú termékek a kijuttatási utáni hűvösebb időben csak napokkal később fejtik ki érezhetően a hatásukat. A kezelés után érkező csapadék hatására az állomány visszanedvesedése is előfordulhat. Alkalmazásukat az önkéntes vagy hatósági korlátozások is egyre inkább háttérbe szorítják.

Új megoldás a növekvő termelői igényekre

Az említett történő szerkivonások ellensúlyozására az FMC Agro új lehetőséget biztosít a napraforgó-termesztők részére, így 2022-ben is szükséghelyzeti engedély alapján újra használható napraforgóde-szikkálásban a Spotlight® Plus kontakt, perzselő hatású készítmény.

A Spotlight® Plus karfentrazonetil hatóanyaga a „protox gátló” gyomirtó szerek csoportján belül a tria-zolinonokhoz tartozik. Hatását a protoporfirinogén IX. oxidáz enzim gátlásával fejti ki. Ennek következményeként fény hatására a sejtekben oxigén-szabadgyökök szabadulnak fel, melyekből hidrogén-peroxid és oxigén keletkezik. Hatásukra a sejtek roncsolódnak, a klorofill-bioszintézis leáll, és 2-3 héten belül perzselés tünetei mellett a napraforgó szövete elhal. Egy ilyen elven működő hatékony készítmény fontos hiánypótló eszköz a napraforgó-termesztésre hosszú távon alapozó termelők számára. Bízunk benne, hogy jövőben a szója-, illetve repcetermesztéssel foglalkozó gazdák is használhatják majd ezt a készítményt a betakarítás előtti állományszárításra.

Az alkalmazható technológia

A Szlovák Köztársaság Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériuma 12439/2022-es számú ideiglenes rendelete szerint 2021. augustus 1-től október 15-ig engedélyezett a Spotlight® Plus deszikkáló szer használata a napraforgóban is.

Felhasználási időszak: 2022. augusztus 1-től 2022. október 15-ig. A Spotlight® Plus felhasználható ét-kezési és takarmányozási célra termesztett napraforgó-kultúrában betakarítás előtti állományszárításra. A dózis meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy a napraforgó-állomány milyen zöldtömeggel rendelkezik a betakarítás időszakában, illetve hogy mennyire erős az állomány elgyomosodása. Ezek alapján 1,5– 2,0 l/ha dózisban földi géppel (hidas traktorral) történhet a kijuttatás.

Az ajánlott vízmennyiség: 300–400 l/ha. A kezelést a napraforgó betakarítása előtt 3 héttel, a kaszatok 20–30 %-os nedvességtartalmánál kell elvégezni.

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz.)

Ing. Závodsky László

FMC Agro Slovensko s.r.o.

0903 730 489
ladislav.zavodsky@fmc.com

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
d

Jövőre 2 euró fölé emelkedhet az üzemanyag ára

fd

Sok polgármesternek rekordmértékű fizetése van!

bántalmazás k

SOKK: Kínoztak és szexuálisan bántalmaztak egy nőt a szlovák horrorházban

ss

Nem csak influenza terjed az iskolákban...

határellenőrzés

Csehország meghosszabbítja az ellenőrzéseket a szlovák határon

1 700 eurót költött el egy lopott bankkártyáról

Veszélyes cégre figyelmeztet a Szlovák Nemzeti Bank – átverhetik az ügyfeleket!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.