Figyeljünk a varasodásra és a lisztharmatra!

alma

Ideje preventíven védekeznünk a lisztharmat és a varasodás ellen. Az almatermésűekről se feledkezzünk el. A körték már virágoznak, az almafajták többsége még pirosbimbóban van. Milyen rovarokra és kórokozó gombákra kell figyelnünk ezekben a napokban? 

Piros bimbós állapotig a kéntartalmú gombaölők lehetnek a főszereplők egy kis PlanTonic-kal esetleg BorOil-lal. A lisztharmattal fertőzött rügyekből kipattant torz levelek felületéről, a fehér „lisztes" gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A perzselés elkerülése miatt fontos, hogy egységesen 1-5µ méretűek legyenek a kén szemcsék a gombaölőben. Sok készítmény megfelel ennek a követelménynek: pl. a Thiovit, a Microthiol, stb. de virágzás közben és utána a főszerepet átveszi az amazoN. Sőt virágzás után is övé a főszerep, hiszen a leghatásosabb megoldást nyújtotta az utóbbi években. 

A márciusi meleg idő és esők valószínűleg megindították a varasodás spóráit, a fa alól, a lehullott fertőzött levelekről már kipattantak a spórák, de ezek még nem találkozhattak nedves felületű levelekkel hisz még nincsenek olyan nagyságban. A kertek többségében a szél gyorsan felszárította a kis leveleket és komoly harmat sem keletkezett. A fogékony fajták (pl. a Starking, Idared) tulajdonosainak azonban résen kell lenniük. Újabb esőket és felmelegedést ígérnek a meteorológusok, így berobbanhat a varasodást okozó gomba! 

Az újabb típusú réztartalmú gombaölők közül jónéhány még most is használható. Ahol nem végezték el a rezes PlanTonic lemosást, esetleg az őszi beteg levelek is még a fák alatt vannak, ott nagyobb valószínűséggel számíthatnak a gombára. Szerencsére az újabb típusú réztartalmú gombaölők közül jónéhány még most is használható, mint a CuproTonic. Kiváló növényvédő szerek a Chitopron5% és az Imunofol, de varasodás ellen a leginkább használt a PowerOf-K. Rezisztencia-mentes mivoltát az is erősiti, hogy nemcsak varasodás ellen, de lisztharmat ellen is kiválóan hat és még lehet keverni az amazoN készítménnyel is. 

A gombák súlyos károkat okoznak. Általában a sziromhullás után kezdenek el permetezni a felszívódó (szisztemikus) gombaölőkkel. Ahol visszatérően súlyos károkat okoznak a fent említett gombák, vagy 100%-os termést szeretnének elérni, ott már most is bevethető a fent jelzett újfajta permetek. A kis leveleken át is bejutnak a növénybe.

Többségük mindkét kórokozó ellen engedélyezett. Néhány ilyen termék:

  • csak lisztharmatra: Folicit, BiokaUrtica,

  • csak varasodásra: Chitopron5%, Imunofol

  • kettős hatásúak: a jól ismert PowerOf-K és a PlanTonic, amely főleg a varasodás ellen hatásos, amazoN, amely lisztharmat Botrytis és tárolási betegségek ellen kiválóan fejti ki hatását.

www.biotomal.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?