Vélemény

Vírusból belpolitika

Járvány idején különleges felhatalmazásokat kér számos európai kormány a gyors és hatékony védekezéshez: nézzük, hogyan zajlott eddig Magyarországon a vírus politikai vitája.
Szombathy Pál

2020. március 28. 09:30

orbán viktor
- Fotó: MTI

Egy vészhelyzet, társadalmi-természeti kataklizma ideje különleges politikai helyzet is: a polgárok (a szavazók) zaklatottak, félnek, szoronganak. Ezt csak tetézi az emberek többsége számára bezártságot és tétlenséget jelentő otthon maradás szabálya vagy a kijárási tilalom. Ilyenkor robban az internet is, mindenki telítődik a hírekkel, félinformációkkal és pletykákkal, a tehetetlen unalom online rotyog. Tanulságos elemezni a magyarországi politika elmúlt napjait. A kormány viszonylag visszafogottan kommunikált a járvány első szakaszában, az ellenzék pedig dinamikát vitt a dolgokba, így az első pillanattól kőkeményen kritizált, a járványt is belekeretezve megszokott narratívájába: az autokrata alkalmatlan a gyors válságkezelésre, tanácstalan, egyszemélyi hatalmát pedig inkompetens álszakemberek próbálják kiszolgálni – bezzeg a világon máshol.

Ez kockázatos ellenzéki stratégia (ha az volt, nem pedig csak a spontán internetes népi elégedetlenség túl erősnek érzékelése). Arra kellett alapozni, hogy a kormány képtelen lesz jól kezelni a veszélyhelyzetet, ezért általános lakossági felzúdulás és tömeges kiábrándulás vár rá. Erre számítani nem túl pozitív kiindulás, hiszen a minél rosszabb nekünk, annál jobb nekem elvére alapul.

Ha pedig nem jön be, a lavina engem is maga alá temethet mint izgága és alkalmatlan politikust.

Ebben a helyzetben a kemény és korai ellenzéki kritikák után Orbán Viktor politikai csapdát állított ellenzékének a héten: ez a bizonyos felhatalmazási törvény, tehát egy olyan közjogi aktus, amely a válságban különleges jogosítványokat ad a végrehajtó hatalomnak. Egy olyan kormánynak, amelyet ellenzéke diktatorikusnak nevez folyamatosan. Az orbáni csapda kommunikációs és ütemezési jellegű volt: miközben megvan a kétharmados többsége a különleges felhatalmazás megszerzéséhez, felkínálta az ellenzéknek a négyötödös közös megszavazás lehetőségét. És hogy még jobban kihegyezze az ügyet, időkorlát nélküli felhatalmazást kért a rendeleti kormányzásra, ami rögtön kiverte ellenzéke diktatúradetektorának minden biztosítékát.

Én amúgy indokoltnak gondolom az időbeli korlátozást – mondjuk 6 hónapban, azzal a kitétellel, hogy a veszély akkori változatlan megléte esetén új tárgyalással meghosszabbítható; semmit sem ront egy kormány cselekvőképességén, ha felhatalmazása nem határozatlan idejű, de indokolhatóan logikus hosszúságú időszakra szól. A kormányzók fő érve a különleges helyzet időbeli korlátja ellen az, hogy a járvány kiszámíthatatlan, s mi van, ha a parlament képtelen lesz ülésezni a képviselők tömeges megbetegedése miatt – erre viszont azt mondom: az a hatalom, amely elvárta az iskolarendszerétől, hogy néhány nap alatt álljon át a digitális távoktatásra, az a hatalom legyen már magával szemben is legalább annyira szigorú, hogy képes vészhelyzetben átállni a parlamenti távszavazás valamilyen módozatára. Ezek az elvek, de Orbán a járvány közben politikai meccset játszott le ellenzékével, amely 90 napos határidőre akarta csak megadni a felhatalmazást – és itt hibázott szerintem: a magyar ellenzéknek érdemesebb lett volna azt mondania: oké, hat hónaptól egy évig, ahogy jónak látjuk közösen. De nem, ragaszkodott a narratívájához a lopakodó orbáni teljhatalomról, míg Orbán az ellenzéki elutasításból felépítette a sajátját:

ezekkel még járvány idején, nemzeti válsághelyzetekben sem lehet közösen dolgozni.

Innentől pedig a vírus miatt aggódó állampolgároknak két politikai magyarázat között kell dönteniük hosszabb távon: járványkezelésben megbukó alkalmatlan autokrata vezető vagy válságban is hisztérikus, társadalmi felelősségre képtelen komolytalan ellenzék. E dilemma eldöntésében innentől Orbáné a cselekvőképesség, ő bizonyíthat, az ellenzék kimarad az egészből. A kockázat és a győzelem esélye egyaránt a kormányfőnél van.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Ursula von der Leyen

Nem bízhatunk az unió múlt héten bejelentett mentőövében

matovič trianon

Matovič: Építsük közösen Szlovákiát

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.