Magyar Péter pártja máris dobogós helyen áll

magyar peter

Érezhetően esett a Fidesz támogatottsága, Magyar Péter Tisza Pártjának EP-listája már a harmadik helyen.

Több mint 10 százalékot zuhant a Fidesz támogatottsága a biztos pártválasztók körében az év eleje óta. A politikai hangulatváltozás legfőbb oka a kegyelmi botrány lehet, ami a megmaradt Fidesz-szavazók részvételi aktivitását is csökkentheti. Magyar Péter pedig nem a Fidesztől, sokkal inkább az ellenzéki pártoktól vesz el szavazókat – véli a Závecz Research közvélemény-kutató. Április első felében a Fidesz a legerősebb párt, a választókorú népesség 25 százalékos támogatottságával, ez kétmillió szimpatizánst jelent. A DK a második helyen áll, a választókorúak 13 százaléka, bő egymillió fő áll mögötte. A Kétfarkú Kutyapárt, a Momentum és a Mi Hazánk 5-5 százalékos, ez mindegyik párt esetében 400-400 ezer támogatót jelent – állítja a Závecz Research Intézet április első felében a pártok és az EP-listák támogatottságáról készített reprezentatív felmérése. Az MSZP, a Jobbik és az LMP e felmérésben mindössze 2-2 százalékot kapott. A Závecz ezen statisztikájában Magyar Péter pártja, a Tisza Párt még nincs szerepeltetve.

Magyar Péter és a Tisza Párt Európai Parlamenti listája már bőven a harmadik helyre kúszott fel az rangsorban április első felére, derül ki a Závecz Research április 4.és 11. között végzett telefonos kutatásából. Magyar Péter EP-listája az összes választókorú között 11 százalékon áll, a biztos szavazók körében pedig 14%-on. Ezzel egyértelműen megszerezték a 3. helyet a még mindig stabilan vezető Fidesz (Deutsch Tamás a listavezető) és a Demokratikus Koalíció–MSZP–Párbeszéd-koalícó mögött (Dobrev Klára a listavezető). A Závecz-kutatás azt is vizsgálta, mely táborokból gyűjti Magyar Péter az EP-szavazóit, ugyanis sokkal inkább az ellenzéktől szerez támogatókat, mintsem a Fidesztől. Ha az aktuális pártpreferenciákat vesszük alapul, amelyben nincsen Magyar Péter pártja felsorolva, akkor indulása esetén a Momentum-szavazók 37%-a szavazna át Magyarra, a Kutyapárttól 22% pártolna el, a többi párttól pedig 4-6% menne át Magyarhoz. Az intézet szerint a magyar közéletbe februárban szó szerint berobbant újdonsült politikus bázisa meglehetősen széles körből merít, szavazótáborának nincs jellegzetes társadalmi, demográfiai karaktere, ugyanakkor a diplomások és a budapestiek körében az őt támogatók aránya valamivel magasabb az átlagnál.

(Npsz, Tlx, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?