Vélemény

Ítélet

Nyíljanak meg az egek, hasadjon a templom kárpitja: győzött az igazság. Ezt gondolták sokan, mikor a Legfelsőbb Bíróság kimondta: nem volt helyénvaló a Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát felmentő ítélet. Pedig ez távol áll az igazságtól. Szomorúan távol.
author
Finta Márk

2021. június 19. 12:30

TASR
TASR-felvétel

A döntés csak megerősítette a nyilvánvalót, és nem tett, nem is tudott pontot tenni az ügy végére. Ügy… Annyira eufemisztikusan formális és végső soron cinikus Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolását egyszerűen ügynek nevezni. Annyira megrázó és felháborító, hogy ahogy telnek az évek, az, ami ezzel a két fiatallal történt, lassan beleveszik a múlt ködébe, és belepi az idő pora. Hogy ami emberek százezreit, millióit sokkolta és gondolkodtatta el erről az iszonyatos igazságtalanságról, ami ezt a két fiatalt érte, és erről a nyomorult pici országról, meg arról, mennyi zsigeri, végtelen gonoszság tud szorulni valakibe, aki hatalmat akar, most feloldódik egy bírósági döntésben.

Miféle igazság győzött tehát ebben a félig elmondott tragédiában? Miféle elégtételt érezhet bárki is azonfelül, hogy egyszer végre nem azok „nyernek”, akik végtelen gőgjükben azt hiszik, bármit megtehetnek, és akár embert is ölhetnek?

Sokan hitték, hogy ez az egész majd legendává nemesül, amelyben értelmet nyer az esküvőre készülő, szerény, okos újságíró és jegyese halála, és egy nagy, katartikus pillanatban előbújik a nap az ólomszín felhők mögül, és egy igazságosabb, jobb országra mosolyog. De ez a mese sötét, és nincs katarzis: csak a szégyenünkre mutat rá. Mert bár néhány gonosz elnyerheti méltó büntetését és a börtönben rohadhat meg, ha úgy állnak össze a csillagok, de az elmúlt három év megmutatta, mennyire nem tudunk mit kezdeni azzal a helyzettel, ami ehhez az iszonyatos bűnhöz és igazságtalansághoz, Ján és Martina halálához vezetett.

Mert minden összeomlik. Minden ebbe a fakó, kiábrándult alapállapotba igyekszik vissza, amelyben vírusként tenyészik az emberi fásultságot, a szürke „nem érdekelt” kihasználó, mélységes gonoszság. Minden törekvés a jobb országért, az igazságosabb társadalomért belefullad a közönybe, na meg a véget nem érő politikai érdekek harcába, és az ezzel járó mélységes emberi kudarcokba.

Nem tanultunk semmit ebből az egészből. Nem lett bennünk több irgalom és könyörület, továbbra sem tudjuk társadalomként megkülönböztetni a jót a rossztól. Vagy elfordítjuk a fejünket, netán csendesen méltatlankodunk – vagy ha tehetjük, vérbe akarjuk fojtani, amit valakinek a sugalmazására rossznak vélünk. Nem nyílt ki a szemünk, és nem láttuk be, hogy nem egy újságíró halála és nem egy bírósági ítélet hozza el a jobb társadalmat, hanem kizárólag mi magunk vagyunk képesek erre. És olyan kevesen vannak, akik ezt tudják, és próbálnak tenni valamit.

De félmunkából nem lesz igazságosság. Elégtétel pedig talán sosem lesz. Addig biztos nem, míg hiszünk a cukormázas, katartikus befejezésekben.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Fotó: Kovács Mariann

„Ukrajna mindig arra törekedett, hogyan ne váljon eurázsiaivá”

husznohárom

Bartalos Tóth Iveta: Huszonhárom

zaporizzsjai atomerőmű

Atomkatasztrófához vezethet a legnagyobb ukrajnai atomerőmű támadása

fresh andi

Sztárok életmódja – A kemoterápiát nagyon rosszul viselte

Újabb vadászgépeket és modern fegyvereket kaphat Ukrajna

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.