Vélemény

Hipót önteni a szádba!

Leégett az osgyáni kastély tetőszerkezete, a hír pedig annyira elszomorította Bandikát és Ervint, hogy bár aznap nem akartak kocsmába menni, mégis rászánták magukat.
Veres István

2019. október 9. 19:00

osgyán

De hogy aszkézisüknek megadják a módját, bodzavirágos-gyömbéres málnaszörpöt rendeltek. Mondta is a csapos, hogy ez nem a Kazinczy utca, itt ilyen kézműves krakedliket nem osztanak. Kiegyeztek hát a piros Vineában, és lecsüccsentek a deres támlájú kerti csőszékekre, hogy megvitassanak néhány kortárs problémát. Osgyánt letudták, kár érte, annál is inkább, mivel már tizenháromszor elhalasztották az osgyáni kitérőt, éhségükre, vagy épp jóllakottságukra hivatkozva. Úgy szokott ez kinézni, hogy megálltak az Osgyán melletti rönkétteremben, megrendelték a birkapörköltet vajas galuskával, aztán a jóllakottság érzése minden egyéb osgyáni tervüket kivitelezhetetlenné tette. Most meg már nézhetik, de csak a falakat.

Tudja azt ön – kezdte Bandika bizonytalan hangon – hogy Osgyán előtt egy nappal leégett egy erdélyi unitárius templom tornya is? Ervin bólintott, jelezve, hogy naprakész információkkal rendelkezik a Kis-Küküllő menti Bethlenszentmiklós templomának helyzetéről, amelyre már rá is rakták az ideiglenes tetőt, és mindenkit biztosítottak, hogy anyaországi forrásból fel lesz újítva a templom.

Bandika a dióhelyzetre terelte a szót, hiszen az év katasztrófája az idei diótermés. Fekete a dió és hasznavehetetlen, mindezek következtében vélhetően meg is drágul. Ervin egyetértett, csak abban nem voltak képesek közös platformra jutni, hogy mi okozza ezt az idei nagy dióbajt. Bandika szerint a dióburok-fúrólégy a vétkes, vagy a xantomónászos betegség, vagy ez a kettő együtt.
Ervin szerint a kór pszichoszomatikus, a diófák pedig magukat betegítették meg szomorúsággal kevert sértődöttségükben, mert azt látták, hogy egyre több hazai polgár vásárol egzotikus diófajtákat. Ervin szerint a paradió, a kesudió, a pekándió és a makadámdió említhető ebben a tekintetben.

Bandika unottan pislogott a krakedlis pohárba, és beismerte, neki a kesudió is meg a paradió is jobban ízlik, mint a hazai közönséges dió (latinul juglans regia) termése. 
Az otthoni diót igazából a cinkékkel szokta télen megetetni – tette hozzá. De még a karácsonyi diós kalács nélkül is képes lenne élni, azt a szót pedig, hogy bejgli, évek óta ki sem mondta már. Hipót önteni a szádba! – fordult el tőle haragosan Ervin, majd benyugtatózta magát, és kétnapi száraz élelemmel elindult világgá. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
benzin tankolás

Nem mindig éri meg Magyarországon tankolni

Andrej Doležal

Doležal: Igyekszünk mielőbb újraindítani a nemzetközi személyszállítást

A komáromi gimnáziumban 68 diák vizsgázik hagyományosansan

Példátlan érettségi vizsga járvány idején

A lévai Barsi Múzeumban rengeteg értékmentő bemutató zajlik

Nem értenek egyet a lévaiak az új múzeumigazgató kinevezésével

matovič berényi

Matovič tegnap összekeverte a magyar zászlót a tádzsikkal, és most elmondta, hogy miért

aa

Pillanatkép a komáromi határátkelőről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.