Az olajpiac Közel-Keletre tekint

izraeli-palesztin konfliktus

Szombaton a világ közvéleménye lélegzet-visszafojtva figyelte az Izraelből érkező képsorokat, melyeken a Gázai övezetet ellenőrző Hamász palesztin terrorszervezet terroristái civileket mészároltak le vagy ejtettek túszul. Sajnos úgy tűnik, hogy ezzel a terrortámadással új impulzust kapott az erőszak sok évtizede tartó körfogása a régióban. Ennek árát elsősorban az izraeli és a palesztin lakosság fogja megfizetni, de a közel-keleti feszültség növekedése az egész világgazdaságra is hatással lehet.

A Közel-Kelet sokak számára elsősorban olajat jelent, ami egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy a régió adja a világ nyersolajtermelésének csaknem egyharmadát. Izrael ugyan nem rendelkezik számottevő kőolajtartalékokkal, de annál nagyobbakkal rendelkezik Irán, melynek kezét sokan látják a szombati terrortámadás hátterében. Az izraeli kormány kemény bosszúra készül, és nem kizárt, hogy válaszcsapásai a Hamászon és a Gázai övezeten kívül Iránt is elérik. Ha bebizonyosodik Irán szerepe a terrortámadás kitervelésében, akkor ez új nemzetközi szankciókhoz is vezethet, amelyek negatívan érinthetik az iráni nyersolajexportot. Ha a közel-keleti feszültség igazán magas szintre lépne, az sem elképzelhetetlen, hogy Irán leblokkolná a Hormuzi-szorost, mely a Perzsa-öböl menti olajkitermelő országokat köti össze a világpiacokkal.

Nem véletlen, hogy a Hamász október hatodikán indította el az Izrael elleni támadását, mert ezzel is az 50 évvel ezelőtt kezdődött jom kippuri háborúra utalt, melynek elején Egyiptom és Szíria meglepte támadásával Izraelt. Ezt a háborút ugyan végül Izrael nyerte, de a világgazdaság számára nagyon komoly következményei voltak. Az arab olajtermelők ekkor bejelentették, hogy felfüggesztik az olajexportot az Izraelt támogató országokba. Ez volt az első globális olajválság kezdete, melynek során a nyersolaj világpiaci ára megnégyszereződött. Az gazdaságilag fejlett országoknak egy évtizedig tartott a magas olajárakhoz való alkalmazkodás, melynek során a maihoz hasonló magas infláció is megfigyelhető volt az USA-ban és Nyugat-Európában.

Olajválságtól jelen pillanatban nem kell tartanunk, de a nemzetközi olajpiacon már a Hamász terrorakciója előtt is feszültség uralkodott. Szaúd-Arábia és Oroszország is visszafogja olajtermelésének egy részét, hogy a lehető legmagasabban tartsa az olaj világpiaci árát. Ez az elmúlt hónapokban szaúdi szemszögből működött is, mert a Brent típusú és a WTI-olajak ára is folyamatosan araszolt a lélektani hordónkénti 100 dolláros ár felé. Szeptember végén azonban a piaci szereplők aggódni kezdtek a nyersolajkereslet visszaesése miatt, ezért a világpiaci árak visszatértek a 80 dolláros tartományba. A szombati Hamász-terrorakció azonnali áremelkedést eredményezett az olajpiacon, amelyről nagyon hiányzik a Szaúd-Arábia által visszatartott napi 1 millió hordónyi nyersolaj.

Ami a hosszabb távú olajármozgást illeti, ez elsősorban attól függ, mennyire érintett Irán a szombati eseményekben. Ha szankcióknak vagy valamilyen katonai lépésnek köszönhetően Irán olajexportjának egy része kiesne a piacról, akkor ez felfelé mozdítaná el a világpiaci árakat. A piacot Szaúd-Arábia stabilizálhatná az olajtermelésének növelésével, de jelenleg úgy tűnik, hogy a szaúdiak elégedettek a magasabb olajárakkal, és nem tartanak a nyersolaj iránti kereslet csökkenésétől. Az olajárak alakulásának jóslása részben alkímia, de a Goldman Sachs elemzői szerint a nemzetközi olajpiac valahol a hordónkénti 100 dolláros ár körül fog stabilizálódni. Ez rossz hír minden autótulajdonos számára, akik hiába várják az alacsonyabb üzemanyagárakat a töltőállomásokon. Ha pedig a konfliktus kiterjed Izraelen kívülre is, akkor az üzemanyag-vásárlások még szomorúbb eseménnyé változnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?