Vélemény

Angela Merkel 15 éve vezeti a CDU-t

MTI-HÁTTÉRTizenöt éve, 2000.
ÚJ SZÓ ONLINE

2015. április 13. 19:00

MTI-HÁTTÉR

Tizenöt éve, 2000. áprilisában választották meg először a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökévé Angela Merkelt, aki az évfordulóra készült elemzések szerint modernizálta és a politikai közép baloldala felé kormányozta pártját.

Angela Merkel Németország újraegyesítése idején, 1990-ben lépett be a pártba, és tíz év alatt a szervezet élére küzdötte fel magát. Az egykori NDK-ban felnőtt politikus félig-meddig kívülről érkezett az elnöki pozícióba a CDU-t 1999 végén megrendítő adománybotrány után, amelyben megégette magát a párt számos vezető alakja, köztük Helmut Kohl volt pártelnök-kancellár és Wolfgang Schäuble akkori pártelnök, jelenlegi pénzügyminiszter.

Az esseni pártkongresszus a szavazatok 95,9 százalékával választotta meg elnöknek 2000. április 10-én az akkor a főtitkári pozíciót betöltő Merkelt. Azóta sorozatban hétszer erősítették meg az elnöki tisztségben. Eddigi legjobb eredményét 2012- ben érte el, amikor a szavazatok 97,94 százalékát szerezte meg. Első megválasztása óta 5481 nap telt el. Ennél hosszabb ideig csak Konrad Adenauer (5632 nap) és Helmut Kohl (9279 nap) vezette a CDU-t.

Az évfordulós elemzések szerint Angela Merkel korszerűsítette és újrapozicionálta a pártot. A CDU így szakított olyan hagyományosan konzervatív nézetekkel, mint például a kötelező sorkatonai szolgálat, az atomenergia alkalmazásának támogatása, vagy a három K elve a családpolitikában, amely a gyerekek–konyha–templom (Kinder, Küche, Kirche) háromszögben jelölte ki a nők helyét.

15 éve a CDU számos tekintélyes politikusa a „bevándorlók helyett gyerekeket” (Kinder statt Inder) elv mellett kardoskodott, jelenleg viszont a párt főtitkára, Peter Tauber új, átfogó bevándorlási törvény kidolgozását szorgalmazza, azt a meggyőződését hangsúlyozva, hogy Németországnak nem munkavállalókra van szüksége, akik egy ideig dolgoznak, majd a következő gazdasági válság idején továbbállnak. CDU-s volt az első bevándorló családból származó tartományi miniszter, és CDU-s politikus – Christian Wulff volt államfő – fogalmazta meg először a német politikai elit tagjai közül azt a gondolatot, hogy „az iszlám Németország része”. Mindez Angela Merkel elnöksége idején történt.

A felmérések a 2005 óta megszakítás nélkül hatalmon lévő párt vezetőjét igazolják. A CDU/CSU pártszövetség választói támogatottsága 40 százalék körül van, nagyjából 15 százalékpontos különbséggel vezet a második helyen álló szociáldemokraták (SPD) előtt. A német lakosság többsége elégedett a Merkel-kormánnyal, a kancellár tartósan a legnépszerűbb politikusok között van. Számottevő párton belüli ellenzéke, esetleges kihívója nincsen, és a jelenlegi helyzet alapján úgy tűnik, csak rajta múlik, hogy vállalja-e a megmérettetést a kancellári pozícióért a következő, 2017-es parlamenti választáson.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Elhunyt Baló György

Hibázott a Statisztikai Hivatal, mégsem Zádorházán volt a legalacsonyabb részvételi arány

Kiska: A választások megmutatták,hogy az emberek tisztességes országot akarnak

Frissítve

Halálos áldozatai is vannak az utrechti lövöldözésnek

Udvardon és Muzslán is győzött Čaputová

Legfrissebb galériák
Olvasta már?