Utazz

Tovább szívatják az utasokat a fapadosok

Szabó Laci

2018. május 17. 02:52

Újabb pénzlehúzós módszert vezetett be a Wizz Air. A Ryanair után a magyar fapados is szétülteti az utasokat, akkor is, ha azok egy foglalásban vásárolták a repülőjegyeket. Egy megoldás van, ha egymás mellett szeretnénk ülni: fizetni kell, nem is keveset.

Újabb pénzlehúzós módszert vezetett be a Wizz Air. A Ryanair után a magyar fapados is szétülteti az utasokat, akkor is, ha azok egy foglalásban vásárolták a repülőjegyeket. Egy megoldás van, ha egymás mellett szeretnénk ülni: fizetni kell, nem is keveset.

A mostani újítást már korábban a Ryanair is bevezette, nagy volt a kezdeti felháborodás az utasok körében, hasonlóan a Wizz Air utasaihoz, a szakmai blogokon számos bosszús utas panaszkodott – de ez, ahogy lenni szokott, csak a kezdeti fázis, valószínűleg megszokják az utasok, hogy ezentúl nem úszhatják meg az ülőhelyválasztás díját. Ez a magyar fapadosnál egyébként nem is olcsó, hiszen az ár 4–50 euró között mozog, útvonal, ülőhely és szezon függvényében. Azaz ha egy család foglal jegyet, akkor ez az új extra felár akár a 50 eurót is meghaladhatja, útvonalanként (ha nem a legdrágább, nagyobb lábhellyel rendelkező ülést választják), vagyis egy retúrjegynél legalább százeurós extra költséggel kell számolni. Ez pedig nagyon sok extra bevételt termel a légitársaságoknak, és félő, hogy nem állnak le, és hamarosan újabb olyan szolgáltatás kerül az extra, kényelmi kategóriába, ami eddig természetes volt, hogy ingyenes.

A légitársaság hivatalos közleménye szerint az utasokat egy algoritmus alapján ültetik a járatokra, ez okozhatja, hogy azok is a gép különböző helyein kapnak helyet, akik egyébként egymás mellett szeretnének utazni, éppen ezért egy foglalásban vásárolták meg a jegyet. Igaz, a rendszerben annyi „előny” van, hogy a 14 év alatti gyerekeket az egyik szülőtől nem ülteti szét, azaz attól – egyelőre – nem kell tartani, hogy a gyerekes családok is a gép különböző részein utaznak.

A fapados modell szerint az utas akkor utazhat olcsón, ha csak a repülőjegyet vásárolja meg, minden egyéb, korábban alapnak számító, ma már kényelmi szolgáltatásért felárat kell fizetni. Ilyen a feladható poggyász, a fedélzeti ellátás, de az ülőhely kiválasztása is. Ezen felül vannak még olyan pénzgyűjtő szolgáltatások, mint az elsőbbségi beszállítás, de némely fuvarozó a törzsutasprogramért is pénzt kér (a hagyományos légitársaságoknál ez ingyenes). Ha pedig az utas minden ilyen szolgáltatást külön hozzáad a foglaláshoz, hiába a pár eurós jegyár, a végösszeg már nem is lesz olyan kedvező. A fapados légitársaságok szerint ezek már ugyanis kényelmi szolgáltatások, aminek ára van. A kérdés, hogy meddig lehet elmenni, miért számít ma már kényelmi szolgáltatásnak az, ha két utas egymás mellett szeretne ülni, miért kell ezért fizetni, miért rontják ezzel az utazás élményét, hiszen a légitársaságnak nem kerül pluszkiadásba, hogy az utasok hol ülnek (szemben mondjuk a poggyásszal, amely pluszmunkát és -kiadást jelent a légitársaságnak). Lehet, legközelebb már azért is pluszdíjat fognak beszedni, ha nem szeretnénk, hogy gombostűket szórjanak az ülésre? Az is „kényelmi” szolgáltatás lesz?

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk