Utazz

Fapados forradalom – mi várható?

A Ryanair óriási forradalomra készül, ugyanis az eddig alapszabály, miszerint csak két város között szállít utasokat, már a múlt – megjelentek ugyanis a csatlakozó járatok. Sőt, nemcsak a saját hálózatra foglalhatunk, hanem más légitársaságokéra is, így akár Amerikába is. De mit hoz az újítás, milyen buktatói vannak, mire érdemes figyelni?
Szabó Laci

2017. május 24. 02:25

A Ryanair óriási forradalomra készül, ugyanis az eddig alapszabály, miszerint csak két város között szállít utasokat, már a múlt – megjelentek ugyanis a csatlakozó járatok. Sőt, nemcsak a saját hálózatra foglalhatunk, hanem más légitársaságokéra is, így akár Amerikába is. De mit hoz az újítás, milyen buktatói vannak, mire érdemes figyelni?

Bár egyelőre csak az egyik római repülőtérről érhetők el a csatlakozó járatok, ám az ír fapados ígérete szerint hamarosan az egész hálózaton is megjelennek az átszállós járatok. Sőt, keddtől már nemcsak saját járatain, de az Air Europa spanyol fuvarozó tengerentúli útvonalaira is lehet foglalni jegyet a Ryanair oldalán. Egyelőre még nincs összehangolva a mentrend, de hamarosan a madridi járatok úgy repülnek majd, hogy kényelmes átszállási lehetőséget biztosítsanak az Air Europa hálózatára. A spanyol cég olyan célállomásokra is repül, mint Boston, Miami, New York (JFK), Buenos Aires, Santa Cruz, Sao Paulo, Salvador, Bogota, Havana, Punta Cana, Santo Domingo, Cancun, Lima, Montevideo, Caracas stb.

Ha ezentúl csatlakozó járatot foglalunk a Ryanairnél, akkor egy foglalási számot kapunk, igaz, ha feladható csomagot is vásárolunk, akkor annak díját minden szegmensre ki kell kifizetni, vagyis egy átszállós oda-vissza útnál – 4 szegmens – négy poggyászdíj kerül a számlára. Ugyanakkor a légitársaság már az induló repülőtéren a célállomásig felveszi a poggyászt, azaz az átszállásnál azt nem kell felvenni, és újra feladni.

Ha pedig késik az első járat, akkor a légitársaság felel azért, hogy az utast a célállomásra juttassa – a legközelebbi géppel. Eddig ha valaki „átszállós” jegyet vett, két jegyen, akkor ez az utas felelősége volt, még akkor is, ha az első gép késett, ugyanis a két jegy két szerződésnek minősült. Így a gyakorlatban új jegyet kellett vásárolni. Átszállásra legalább 150 perc, de legfeljebb 6 órás csatlakozásnál van lehetőség. Késés, járattörlés esetén a légitársaság felelős azért is, hogy az utas, ha csak másnap tudja folytatni az útját, szállást és meleg étkezést, transzfert (a szállodába és vissza a repülőtérre) is kapjon – vagy ha ezt nem kapja meg automatikusan, akkor később kérheti a kiadások megtérítését, számlák ellenében.

Hogy a Ryanair újítását a többi fapados is bevezeti-e, egyelőre nem tudni, de az eddigi kiszivárgott hírek szerint nem elképzelhetetlen, így ez egy valódi forradalmat indíthat a fapados piacon. S ha más légitársaságokkal is szerződnek – például a Norvegiannal –, akkor tovább bővülhet az elérhető célállomások listája. A kérdés, hogy az ilyen kapcsolatok milyen áron lesznek elérhetők, versenyképesek lesznek-e az árban, a nemzeti légitársaságok ugyanis mostanában nagyon kedvező áron kínálják a jegyeket a tengerentúlra, és ezekben általában már végig van feladható poggyász, és fedélzeti ellátás is (a fapadosokon ezért külön kell fizetni).

 

 

 

Önnek ajánljuk

Amnesty: A romák szegregációja a legnagyobb gond

Fal nyomott agyon egy 15 éves fiút Jókán

Újra iható a csapvíz Csicsón és Füssön

A szomszédos házakat is megrázta a robbanás Nyitra mellett

Szabadulna kritikusaitól a polgármester

VIDEÓ: Nem sokon múlt a tragédia a Szoroskőn

Legfrissebb galériák
Olvasta már?