Szalon

Bartalos Tóth Iveta: Huszonhárom

Az aranymintás pohárba egy púpozott kanál kávét és három kanál cukrot teszek. A homlokomat a narancssárga konyhabútor felső szekrényéhez támasztva várom, hogy felforrjon a víz, közben a szagelszívón keresztül azt hallgatom, ahogy a szomszédban Zsuzsa nénit nagyon szereti egy idegen férfi.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. augusztus 7. 21:00

husznohárom
- Shutterstock-felvétel

Azt, hogy Zsuzsa, tizenhétszer ismétli meg, a vékony falra felfúrt szekrénysor szégyenlősen beleremeg a vallomásba.

A vízforraló fütyülni kezd, leforrázom a kávét, pontosan tízszer megkeverem, majd a mustárospoharat a tetejéig felengedem a csap alatt hideg vízzel, hogy apu rögtön ihassa is a zaccost.

Apu és anyu a konyhában ül. Apu lassan és mélyen szívja a puhadobozos Marsot, nagyokat kortyol a szivárványhabos kávéból. Anyu piros Petrát szív. A Petra keménydobozos.

Anyu egyébként mindig ideges, miközben cigizik. Azt, hogy láncdohányos, aputól tudom, egyik szálat a másik után szívja el, miközben vagy a konyha falát, vagy aput bámulja. Milyen szép vékony lett ez a gyerek, mondja apu, én háttal állva is elpirulok és azt érzem, hogy a hasam még nyolc hét után se elég lapos.  Biztosan tetszeni akar valakinek, azért nem eszik, válaszolja anyu, vannak férfiak, akik a gebéket szeretik, teszi hozzá, most is apura néz, egyenesen az arcába fújja a cigifüstöt. Apu feláll, a sportrovattal a kezében a vécére megy. Anyu megeszi az utolsó konyakosmeggyet is a dobozból, a ragacsos töltelék kibuggyan a szája szélén, lenyalja. Vastag, rezgős karjaival az asztalba kapaszkodik, fújtat, ahogy kiegyenesedik, majd egy szál cigivel a kezében csoszogva kimegy a balkonra és újra rágyújt.

Az ebédem maradékát a kukába öntöm. Betemetem krumplihéjjal, hogy senki se lássa, egy falatot sem ettem, közben mohón beszívom a csoki és a cigi finom illatát.

A strandtáskámba bepakolom a plédet, a törölközőt és a napolajat. Ez utóbbit persze nem fogom használni, hiába figyelmeztet rá anyu. Mióta rájöttem arra, hogy a világos bőrűek mindig kövérebbnek látszanak, mint a napbarnítottak, naponta egy órát süttetem magam a panel tetején. A napolajból mindig belenyomok egy tenyérnyit a mosdó lefolyójába, hogy azt higgyék, használom. Az új türkizkék fürdőruhát anyuval vettük a butiksoron az ázsiainál. Másnap visszavittem és kicseréltem egy mérettel kisebbre, mert tudtam, csak akkor mehetek ki újra a strandra, ha végre ledobom magamról ezt az undorító fókahájat, amely a testemet borítja és beleférek egy S-es fürdőruhába. Most végre beleférek, bár a tükör előtt megfogadom, hogy minden este lefekvés előtt csinálok ötven felülést. A pincében elszívok egy szálat a Petrából, a cigi füstje eltelít, és bár szomjas is vagyok a negyven fokban, de nem iszom, mert a rossz genetikám miatt minden falat vagy korty rögtön meglátszik rajtam, akárcsak az anyun. Nekem persze van akaratom, nem úgy, mint neki. A cigi se reszket a kezemben, a konyakosmeggyet is kihányom, ha belém tuszkolja a vasárnapi ebéd után.
Apu felajánlotta, hogy kivisz kocsival a strandra, de inkább gyalogolok. A tarkómat égeti a nap, a töltés melletti fasor hullámzik, ahogy ránézek. A biciklitároló oldalához hanyagul odatámasztott járgányok fék- és váltócsápjaikkal összekapaszkodva tartják meg egymást. A levegőben a termálvíz záptojásszaga keveredik a gofri édes illatával. A büfé előtti asztalnál egy kisfiú mohón falja az édességet, a ráfújt tejszínhab fehér lávaként csorog végig az állán. Nagyokat nyelek, ahogy elhaladok mellette. Nem messze a medencétől a fűzfa alatt találok szabad helyet. A plédet leterítem, ráülök, majd amikor senki se néz felém, levetem a fekete pólóruhámat. Roli, az úszómester, piros úszónadrágban ül a medence partján egy kempingszéken. Körülötte haverok, a medence mellett elvonuló csajokat pontozzák. Ha felállok, engem is fognak pont úgy, ahogy a biziosztás napján. Négypontos a kis húsos, mondta akkor az egyik, Roli hangosan nevetni kezdett, kis húsos, ismételte röhögve, egy pillanatra a szemembe nézett, aztán elfordult és elhallgatott. Lassan felállok, a hasamat próbálom még jobban behúzni, de már nem megy. A nap egész délután egyetlen pontban sütött csak rám, lüktet a tarkóm, hányingerem van. Elindulok a medence felé, nem látok arcokat, színes, mozgó foltok közt jutok el a vízig. Egy kislány sírni kezd a medencében, hol a labda, kérdezi, hol a labda, ismétli, a hangosbemondó figyelmezteti Kovács Sanyika szüleit, hogy a kisfiuk a jegypénztárnál várja őket. Egy kis folt, gondolom Kovács Sanyika a padon ül, biztosan elveszett ebben a vasárnapi nagy tömegben. Elkészült a lángos, hallom Icu néni hangját, ahogy kiszól a büfé pultja felett kihajolva, máte hotový langoš so syrom, ismétli el szlovákul is.

A lángost azelőtt mindig sajttal és tejföllel ettem, nagyot nyelek, ha rágondolok, milyen volt, amikor a zsíros papíron keresztül is égette a tenyerem, mégis rögtön enni kezdtem, nem érdekelt, mekkora a hasam, hiszen egészen addig a napig én nem is sejtettem, hogy kis húsos és négypontos vagyok, egészen addig azt hittem, hogy tetszem a Rolinak, de ő is olyan, mint minden férfi, csak a vékony nőket szereti. Lassan lépkedek a lépcsőn, közben Roli tekintetét keresem, de hiába, nem vettek észre, nem pontoztak újra, négypontos maradtam, négypontos maradok egy életre! A gyomrom összerándul a felismeréstől, akkor hirtelen elmerülök, az arcom körül buborékok, a medence fala ugyanolyan türkiz, mint a fürdőruhám. A klór csípi a szememet, egy piros foltot látok, egyre közelebb jön, hozzám ér, kiemel a vízből, a medence partjára fektet. Kiköhögöm a vizet, Roli mellettem térdel, a kezemet fogja, azt kérdezi, jól vagyok-e, de én nem szólok semmit se, elfordítom a fejem, s közben arra gondolok, hogy engem aztán ne kérdezgessen, mondjon végre egy rohadt számot, egy számot, ami több, mint a négy, hogy tudjam, megérte-e két hónapig koplalni, nem enni a lángosból és a konyakosmeggyből, de persze nem mond, semmit se mond.

Az oldalamra fordulva sírni kezdek, ellököm a kezét, a térdeimet a mellem alá húzom. Összekuporodom és közben arra gondolok, hogy nekem, egy vesztes négypontosnak, egy igazi kövér türkiz fürdőruhás lúzernek soha senki se fogja huszonháromszor szerelmesen elismételni a nevemet a konyhapulton ülve úgy, ahogy tegnap este az apu a Zsuzsa néninek. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dušan Dědeček akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat, amiért részegen autójával öt embert halálra gázolt (TASR-felvétel)

Életfogytiglant is kaphat a pozsonyi gázoló

boris kollár k

Kollár: Leghamarabb fél év múlva tarthatunk előrehozott választást

d

Pozsonyi gázolás – További áldozatok kiléte került nyilvánosságra

Azonnali segítséget kért egy ukrán katonatiszt Debalcevéből

Legyőzték az orosz elit csapatokat, folytatják előretörésüket az ukrán katonák

oz elutes

Elfelejtette, hogy berúgott, elütött egy őzet, majd magára hívta a rendőrséget

buncselek k

ELKÉPESZTŐ: Szexet szervezett 10 éves fia szülinapjára egy anya, rokonaik videóra vették

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.