Váratlan vereség a csehektől

Óriási meglepetéssel nyitotta a svédországi női kézilabda-Eb-t a magyar válogatott, amely első csoportmeccsén 27:22-re kikapott a csehektől, akik az elmúlt két évben nem is jártak világversenyen.A magyar csapatból majdnem egy kezdőcsapatra való kulcsember hiányzik, de azért így is Kim Rasmussen együ

Óriási meglepetéssel nyitotta a svédországi női kézilabda-Eb-t a magyar válogatott, amely első csoportmeccsén 27:22-re kikapott a csehektől, akik az elmúlt két évben nem is jártak világversenyen.

A magyar csapatból majdnem egy kezdőcsapatra való kulcsember hiányzik, de azért így is Kim Rasmussen együttese volt a találkozó esélyese. A csehek sikerére 8-as szorzóval lehetett fogadni, a magyar győzelem a fogadóirodáknál csak másfélszeres pénzt hozott volna.

Bizonytalan játék

A papírforma azonban felborult, az első félidőben a magyarok csak futottak az eredmény után, a szünetben az esélytelenebb csehek 13:10-re vezettek. A második félidő elején úgy tűnt, Kovács Anna vezetésével feltámad a magyar válogatott – az első felnőtt világversenyén szereplő átlövő nyolc lövésből hétszer volt eredményes, így a magyarok fordítani tudtak. Görbiczék azonban ezután ismét érthetetlen módon elbizonytalanodtak, sok hibával játszottak, a csehek pedig, akik mindent beleadtak, hiszen nem volt vesztenivalójuk, újra átvették a vezetést, és ezt már nem is engedték ki a kezükből.

A mérkőzés 27:22-es cseh sikerrel ért véget, Csehország először nyert női kézilabdában Magyarország ellen. Az utolsó másodpercekben esett cseh gól azért is bánthatja a magyar válogatottat, mert egy esetleges körbeverésnél a gólkülönbség is dönthet.

Bonyolódik a helyzet

A kontinensviadal előtt a szövetség nem szabott meg konkrét célt a csapat számára, de a csoportból való továbbjutás alapelvárásként szerepelt. Előzetesen mindenki úgy számolt, ehhez elég lesz legyőzni a cseheket. A váratlan vereség után azonban nehéz helyzetbe kerültek a magyarok – vagy a dánokat, vagy a montenegróiakat kell legyőzniük, hogy ott legyenek a középdöntőben. A tavalyi vb-n Montenegrótól súlyos, történelmi vereséget szenvedtek az akkor még Németh András irányította magyarok, utána azonban összekapták magukat, és gálázva győztek Dánia ellen. Most fordított lesz a meccsek sorrendje, ma este (20.45) a dánok jönnek, pénteken pedig Montenegró. A mai találkozó különösen fontos lesz Kim Rasmussen számára, hiszen a lengyel válogatott szövetségi kapitányaként nem sikerült nyernie hazája válogatottja ellen.

„Enyém a felelősség”

A dán szakember a csehek elleni fiaskó után magára vállalta a felelősséget. „Sok új játékosunk van, de ez nem lehet mentség. Nem játszottunk jól, nem sikerült meggyorsítanunk a játékunkat a második félidőben, pedig próbáltuk megmutatni a tudásunkat. Ez mind az én felelősségem. Nem jól készítettem fel a lányokat. Amikor megvoltak a nagy helyzetek, akkor hibáztunk, ez pedig a túloldalon megbosszulta magát” – mondta Rasmussen a meccs után.

Görbicz Anita is elmaradt a csúcsteljesítményétől, ezt maga is beismerte: „Stresszesen kezdtünk, de nem tudom, miért. Tisztában voltunk azzal, mi a dolgunk, mégis azokból a helyzetekből kaptuk a gólokat, amikre készültünk. Ezt a koncentrációhiányt én csak az első mérkőzéssel tudom magyarázni. Tőlem is több kell a folytatásban, mert ma nem éreztem meg a helyzeteket.”

Mentális probléma

A sérülés miatt a keretből kimaradó Kovacsics Anikó úgy látja, nem a játékkal volt a legnagyobb probléma, hanem fejben voltak gondok. „Előzetesen mindenki azon az állásponton volt, hogy a csehek ellen kötelező nyernünk, de igazából rég nem láttuk őket játszani, nem tudtunk róluk sok mindent. Én úgy láttam, görcsösen játszottunk, ezt nem is tudtam hova tenni. A nagy izgulásra, a feszültségre ráment az összecsapás. Szerintem nem a játékon kell változtatni, hanem mentálisan, fejben összeállni” – nyilatkozta az irányító a Digi Sport Reggeli Start című műsorában.

Ünneplő csehek

Eközben a cseh sajtó szenzációs győzelemről ír. Az Idnes kiemeli, hogy a csehek bombaerős csoportba kerültek, ahol rajtuk kívül mindhárom csapat nyert már Eb-t (a dánok háromszor is), ezzel szemben a cseh válogatott eddigi legjobb Eb-eredménye két nyolcadik hely volt 1994-ből és 2002-ből.

A torna hivatalos oldala is felfigyelt a váratlan eredményre: „Történelmi győzelem, a csehek átírták a történelmet” – hangzott a szalagcím.

Jan Bašný azonban nem engedi, hogy védencei elszálljanak a sikertől. „A továbbjutás még nincs a zsebben. A magyarok még biztosan fognak meccset nyerni, az is lehet, hogy mind a kettőt megnyerik. Montenegró ellen újabb pontokat akarunk szerezni” – hangsúlyozta a cseh szövetségi kapitány. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?