Urblíkot Hipp hívta Jihlavára

<p>Ifjabb Urblík József a nyáron igazolt Nyitráról a cseh élvonalbeli Vysočina Jihlava futballcsapatához. A 20 éves technikás középpályásnak állandó helye van a bennmaradásért küzdő együttesben. A tehetséges játékossal telefonon beszéltünk.</p>

Hogyan alakult a pályafutása?

Bár Ipolyságon élünk, hétévesen Léván kezdtem el focizni, 12 esztendősen pedig leigazoltak a nyitraiak. Itt végigjártam a szamárlétrát, és 17 évesen a besztercebányaiak elleni bajnokin bemutatkozhattam a szlovák élvonalban. Sajnos, az idény végén kiestünk. Vladimír Koník volt akkor az edző, őt Ladislav Hudec, majd Michal Hipp követte. Ezután hároméves szerződést kötöttem, és több mint ötven tétmeccset húztam le a nyitrai csapatban.

Mikor döntötte el, hogy távozik?

Tavaly novemberben súlyosan megsérültem, megműtötték lábam, több mint négy hónapot kellett kihagynom. Ekkor már elhatároztam, hogy nem hosszabbítom meg a szerződésemet, hanem Jihlaván folytatom, mert januártól Michal Hipp lett a vezetőedző, akivel remek volt a kapcsolatom. S ő hívott.

Annak idején miért menesztették Hippet a nyitrai vezetők?

Jól fociztunk, vezettük a II. ligát, mégis kirúgták a trénert. Igazából azért, mert nem szerepeltette a klubelnök fiát. Persze hivatalosan azt mondták, rossz volt a hangulat a csapatban, és azt is kitalálták, hogy az egyik meccs után összeverekedtünk egymás közt… Hippnek még felrótták azt is, hogy a fiát védeti, pedig sokkal jobb volt, mint a vetélytársa.

A nyáron haraggal vált el a nyitraiaktól.

Márciusban tértem vissza a kényszerpihenőről, s már puhítottak a vezetők, hogy hosszabbítsam meg a megállapodást. Egy ideig húztam az időt, aztán március végén közöltem a vezetőkkel, hogy nem írok alá. Erre száműztek a fakóba, ám velük sem edzhettem, mert a B csapat trénere közölte, hogy minden gyakorláson ott kell lennem, de csak egyéni tréningeket végezhetek. Ez volt pályafutásom legnehezebb időszaka.

Végül megegyezett a két klub?

Mivel lejárt a szerződésem, csak úgynevezett nevelési pénzre voltak jogosultak a nyitraiak. De így is minél több pénzt akartak kicsikarni a szlovákiai vezetők, a jihlavaiak a megszabottnál jóval többet, 40 ezer eurót fizettek értem. Azt hiszem, így mindenki jól járt. Hároméves szerződést kötöttem a Vysočinával.

Voltak más ajánlatai is?

Három szlovák Fortuna ligás klub is megkeresett, ám én Csehországban akartam focizni, mert ott lényegesen nívósabb a bajnokság. Sokkal nagyobb az érdeklődés a meccsek iránt, mint Szlovákiában, az élcsapatok ellen közel ötezren biztattak bennünket, de 2500 volt a minimális hazai nézőszám. Remekül érzem magam Jihlaván, gyönyörű lakást kaptam, ahol a barátnőmmel élek. Michal Hipp és Michal Bílek személyében kiváló edzőkkel dolgozhatok, jó kollektívát alkotunk. Az elmúlt fél év alapján leszögezhetem, hogy jól döntöttem, csak az eredmények lehetnének jobbak.

Milyen poszton játszik?

Jobbára irányító középpályásként szerepelek a 4-4-2-es rendszerben, de ha 4-2-3-1-es felállásban játszunk, akkor lényegesen többet kell védekeznem.

Mi az oka, hogy csak utolsó előttiként zárták az őszi idényt?

Egyáltalán nem focizunk rosszul, csak a helyzetkihasználással van gondunk. A meccsek többségén mezőnyfölényben játszottunk, de ez nem tükröződött az eredményeken. Például Příbramban már a szünetig eldönthettük volna a meccset, ám három ziccert is elpuskáztunk, és 0:0-val végződött a meccs. Sajnos, csak két meccset nyertünk meg, még jó, hogy a Liberecet legyőztük az idényzárón.

Miként érintette a szezon közbeni edzőcsere?

A gyenge eredmények miatt szeptember közepén Michal Bílek váltotta Michal Hippet, de ő is a klubnál maradt, azóta másodedzőként tevékenykedik. A cseh válogatott korábbi szövetségi kapitánya kiváló tréner, örülök, hogy nála is stabil kezdő vagyok. Eddig csak sérülés miatt hiányoztam.

A rossz szereplés miatt voltak-e büntetések?

A klubvezetők húsz százalékkal csökkentették az alapfizetéseinket, de ha elkerülünk a kieső helyről, akkor prémiumként visszakapjuk a teljes összeget. Biztosra veszem, hogy bennmaradunk, mert vannak tőlünk lényegesen gyengébb együttesek is.

November elején a Mladá Boleslav ellen győztes gólt lőtt. Hogyan esett az eddigi egyetlen cseh bajnoki találata?

Egy beadást követően 16 méterről kapásból ballal lőttem a hálóba. Pedig jobblábas vagyok.

Még csak húszéves, kora alapján ott lehetne a jövő évi U21-es Eb-n. Megfordult a fejében ez a lehetőség?

Az edzőink elmondása szerint Pavel Hapal, a szlovák U21-es válogatott szakvezetője több bajnokinkat is látta, de még nem találkoztam vele. Milyen szép lenne szóhoz jutni a lengyelországi Eb-n…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?