Fókuszban a magyar kultúra

kovács kati

Ismét jó lesz magyarnak lenni a szlovák fővárosban egy egész héten át, bár a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban elnevezésű rendezvénysorozat a szlovák közönségnek is szól. A kényeztetés június 10-én kezdődik és 16-ig tart, immár tizedik alkalommal. És csupán egyszer maradt el a pandémia miatt.

Ennyi magyar program ilyen rövid idő alatt kevés városra zúdul rá, Venyercsan Pál, a Liszt Intézet igazgatója legalábbis nem tud hasonló kezdeményezésről Európában. Azt, hogy többek vagyunk-e, mint szomszédok, nehéz megmondani, de a miliő sokat javult a kilencvenes évek óta.

Az események a Győri Balett vendégszereplésével kezdődnek június 10-án a Nová Scénán, ahová a Markó Ivánnak köszönhetően világhírűvé vált társulat az Anna Karenina című előadással érkezik. Lev Tolsztoj négy évvel a Háború és béke után, 1873-ban kezdett bele második nagyregényébe, melyről egy levelében így vall: „ez a regény az első valódi regény életemben, nagyon megfogta a szívemet…” Azt is tudjuk, hogy tizenegyszer dolgozta át, mire megszületett az a végső változat mely Annát az irodalom legnagyobb hősnői közé emelte. A két felvonásos balettelőadás koreográfusa Velekei László Seregi- és Harangozó-díjas, Érdemes Művész, a zenét Max Richter írta, a montázsért és a díszletért Bozóki Mara felelt, a jelmezeket Velich Rita tervezte.

„Az előadás sajátos tér-idő rendszerben, az eseményeket visszafelé elmesélve dolgozza fel a házasságon kívüli szerelem csapdájában vergődő Anna történetét. Az alkotók a miértekre keresték a választ, a házastársi hűség, a kötelesség és a más iránt táplált érzelmek összeegyeztethetetlenségének tragikus következményeit vizsgálva a három főszereplő, Anna, Karenin és Vronszkij viszonyában” – áll a produkció ismertetőjében.

Kedden, június 11-én egy olyan fotós életéről mutatnak be színdarabot a pozsonyi Liszt Intézetben, aki tudatosan építette karrierjét, megszállottan kereste a legfontosabb eseményeket, háborús övezetekben kockáztatta életét, és azt vallotta, hogy ha nem jó a fotód, akkor nem voltál elég közel. Robert Capáról van szó, akit persze nem így hívtak: Friedmann Endre néven született Budapesten 1913-ban. Az indokínai függetlenségi háború eseményeit fotózta, amikor 1954-ben taposóaknára lépett.  Máig a világ legbátrabb haditudósítójaként tartják számon, a normandiai partraszállásról készült fotósorozata – bár a film megsérült az előhívásnál – több száz egyetem fotós szakán tananyag. A 17 órától látható előadás címe Capa, a világhírű fotós, a belépés ingyenes, ám előzetes regisztrációhoz kötött. Ezt követően, 18.30-kor nyílik ugyanott a Minél közelebb című kiállítás Robert Capa fotóiból.

Másnap, június 12-én 10 órakor kezdődik a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában az a kiállítással egybekötött szimpózium, amely Id. Andrássy Gyula, a sorsfordító politikus munkásságát igyekszik jobban megismertetni a nagy nyilvánossággal. A múzeumban koncertezik aznap a Gaudium régizenei együttes is, műsoruk címe Ó, nagy kerek kék ég...“, a kezdés időpontja 17.30.

Csütörtökön, június 13-án az Óvárosháza udvarán nyílik az a pop-up kiállítás, amelyet a főváros történetével foglalkozó Pozsonyi Kifli polgári társulás rendez Civil kurázsi címmel. Pénteken pedig a Fő téren folytatódik a színes program, ahol koncertek egész sora várja az érdeklődőket.

Kovács Kati is fellép Pozsonyban (Képarchívum)

A szervezők a magyarországi fellépők mellett hazai magyar előadóknak, zenekaroknak is teret adnak ilyenkor, az idei zenés dzsemborit is egy hazai csapat kezdi, az Arizóna (15.45-től), amely idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Őket 17.45-től a Budapesti Operettszínház művészei követik, akik Cintányéros cudar világ címmel adnak ízelítőt a páratlanul gazdag magyar operett-irodalomból. 20.15-től pedig egy legendás rockzenekar, a 45 éves Karthago lép színpadra Pozsonyban.

Szombaton, június 15-én a méltán népszerű hazai Pósfa zenekar kezdi a napot 15.30-kor népzenével, majd az Infinity Neoton Show következik - ez a név nem Csepregi Éváékat takarja, hanem egy Neoton-slágereket játszó hazai formációt. Kovács Kati azonban tényleg Kovács Kati, a legendás énekesnő személyesen lép színpadra szombaton 20 órától.

Vasárnap 13-kor szlovák-magyar fúvószenekarok koncertje nyitja a napot a Fő téren, majd Laposa Julcsi és bandája ad népzenei koncertet. Ezt követi a Szilárd Piano Projekt fellépése 15.40-től, amely a Quimby agytrösztjét, Balanyi Szilárdot takarja. A zenész 2002-ben indította útjára szólóprodukcióját, ahol a lágyabb, fülbemászóbb dallamokra és szívbe karcoló zongorafutamokra kerül a hangsúly, két kiváló énekesnő, Galambos Dorina és Kiss Flóra közreműködésével.

Az program végén pedig (16.45-től) a múlt század 30-as, 40-es éveinek slágereivel hívja táncba a nagyérdeműt a hazai Golddies zenekar, amely Lovas Tibor vezetésével menti az értékeket, és amelyet sokan Szwingatlanügynökség néven ismernek.

A rendezvénysorozat felett Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere vállalt védnökséget.

pozsony
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?