Tour de France: Froome faképnél hagyott mindenkit

GYÖRGY NORBERTAz első és jól megérdemelt szünnap után ma egy viszonylag sima (Saint-Gildas-des-Bois és Saint-Malo közötti 197 kilométeres – még leírni is nehéz, nemhogy teljesíteni) sprinterszakasszal folytatódik a jubileumi Tour de France.

GYÖRGY NORBERT

Az első és jól megérdemelt szünnap után ma egy viszonylag sima (Saint-Gildas-des-Bois és Saint-Malo közötti 197 kilométeres – még leírni is nehéz, nemhogy teljesíteni) sprinterszakasszal folytatódik a jubileumi Tour de France. Két trikó van, ami minket igazán érdekel: az összetettért járó sárga, és a pontverseny legjobbját megillető zöld. Most, így bő egy hét után mindkét dressz sorsa eldőlni látszik, viszont az is biztos, hogy a maradék majd’ kétezer kilométeren az ominózus mezeket viselők igencsak beleizzadnak majd a gúnyába.

Cannondale:

nem vágyálom a csapat

A pontverseny legjobbjának járó zöld trikó természetesen a szlovák Peter Saganon van, és reméljük, Párizsig rajta is marad. Sokáig úgy tűnt, hogy a „Terminátor” (jézusom, „Terminátor”, hát senki nem látja, mennyire ciki ez?) nem tud a második helynél jobban teljesíteni (mert mostanság mindenki Sagant akarja megverni, s ezért a sok második hely, ami ebben a kontextusban a zsenialitás krédója, ugyebár), de a hetedik, amolyan Sagannak való dimbes-dombos szakaszon, részben a Cannondale bringásainak köszönhetően, végre etapot is tudott nyerni. „Ne b…gassátok a csapatomat, mindent megtesznek értem, ami erejükből telik, ez a győzelem sem jött volna össze nélkülük” – mondta Sagan a befutó után, amivel részben reagált azokra a kritikákra, hogy a Cannondale csapatmunkája hagy némi kívánnivalót maga után. Tény, hogy az olaszok Peter Sagan szakaszsikereire és a zöld trikóra építenek, viszont az is nyilvánvaló, hogy az idei Touron ez a „Cannondale” név alatt összegrundolt társaság messze nem az, amire egy Peter Sagan típusú kerekes vágyna. Az természetesen rendben van, hogy egy második kategóriás emelkedőn leszakítják a csúcssprintereket (Cavendish-t, Greipelt, Kittelt stb.), de ezt csak azért tehetik, mert Peter Sagan igencsak bírja az efféle terhelést. Csak a miheztartás végett: ugye senki sem gondolja, hogy pl. az Omegánál (Cavendish csapata) Chavanel, Kwiatkowski, Terpsra, a kronóvilágbajnok Tony Martin vagy a szlovák Peter Velits nem tudnának leszakítani egy ilyen típusú kaptatón egy efféle bagázst…

Froome mindenkit agyonver

A sárga trikóért való küzdelemben az első hegyibefutó után (Ax-3 Domaines) bekövetkezett az, amitől titokban mindenki félt: Chris Froome az utolsó emelkedőn egyszerűen faképnél hagyott mindenkit, több mint egyperces előnyt tekert ki minden nagyobb riválisával szemben, és kétséget sem hagyott afelől, hogy ha nem történik valami „égszakadás-földindulás”, akkor ez a jubileumi francia kör az övé lesz. Contador, „Purito” Rodrigues, Andy Schleck, Evans sehol sincsenek (Evansszel pl. a nagyon ütős Girója után már nem is számoltunk, nem is tudjuk, hogyan keveredik ide), Valverde már túl öreg, Mollema még túl fiatal (26 éves, tehát annyira már nem fiatal), a többiek pedig egyszerűen nincsenek képben. Esetleg ha hagynák a Saxónál Roman Kreuzigert versenyezni, és nem kellene a nagy Alberto Contadorra várnia, akkor talán egy dobogós helyezés is összejöhetne neki. Különben nem. Mert valami azt súgja, nincs remény. Chris Froome pedig úgy megver mindenkit, mint a zsír.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?