Tízmilliók a bentmaradásért

Nem a topklubok költekezéséről szólt a téli átigazolási időszak a Premier League-ben, viszont több kiesés ellen menekülő csapatnál is mélyen a zsebükbe nyúltak januárban.Paradox módon nem a válságban lévő Chelsea, vagy a hónapok óta elképzelés nélkül focizó Manchester United igazolásairól olvashattu

Nem a topklubok költekezéséről szólt a téli átigazolási időszak a Premier League-ben, viszont több kiesés ellen menekülő csapatnál is mélyen a zsebükbe nyúltak januárban.

Paradox módon nem a válságban lévő Chelsea, vagy a hónapok óta elképzelés nélkül focizó Manchester United igazolásairól olvashattunk az elmúlt hetekben, ellenben többek között a Newcastle, a Bournemouth, a Norwich vagy a Stoke City is bőven tízmillió font felett költött erősítésekre.

Meglepetések a hajrában

A Stoke City az átigazolási időszak utolsó napján, pár órával az éjféli határidő vége előtt szinte a semmiből jelentette be Giannelli Imbula szerződtetését, nem kevesebb mint 18,3 millió fontért. A huszonhárom éves francia középpályás Portóból érkezett, ahol pusztán fél évet töltött, és ezalatt tíz bajnokit játszott. Az impozáns átigazolási összeg nem kicsit árulkodik a Premier League csapatainak egyre jobb anyagi helyzetéről és nívójáról, és itt nem pusztán a manchesteri klubokról, az Arsenalról vagy a Chelsea-ről beszélünk. A Stoke City a PL nyugodt középmezőnyében tanyázik: játékerejüket tekintve az európai kupaindulás nem lehet a céljuk, a kiesés réme pedig nem fenyegeti őket, és most ez a csapat áldozott közel 20 milliót egyetlen játékosra. Az Everton is hasonlóképp cselekedett, ahol szintén az utolsó napra hagyták a nagy dobást, és 13,5 millió fontot fizettek a Lokomotív Moszkvának a szenegáli támadó, Oumar Niasse játékjogáért.

Új szarkák érkeztek

Az átigazolási időszak Angliában elsősorban a Newcastle-ről szólt. A szarkák kiesőhelyről várták az első februári fordulót, holott a keret alapján a tabella felső felében lenne a helyük. Mike Ashley klubtulajdonos nem is teketóriázott sokat: a nyári transzferidőszakhoz hasonlóan ismét hatalmas menynyiségű pénzt bocsátott Steve McClaren vezetőedző rendelkezésére, aki gyorsan elhozta Jonjo Shelveyt a Swansea-ból, Andros Townsendet a Tottenhamből és Henri Saivet-t Bordeaux-ból, kölcsönbe pedig Doumbia, az AS Roma gólvágója érkezett.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kútba esett tárgyalások listáján ott szerepel Siquera, José Enrique, Rémy vagy Berahino neve is, kijelenthetjük, hogy az észak-angliai nagyvárosban az egész hónap a hiányposztok megerősítéséről szólt. A Newcastle megközelítőleg 30 millió fontot költött, miközben az eladásokból csak elenyésző bevételre tett szert.

Így aztán a szarkákat éppen csak megelőző Norwich is bevásárolni „kényszerült”: a két legdrágább fogása a Wolfsburg svájci válogatott középhátvédje, Timm Klose (7,6 millió font) és az Evertontól elcsábított csatár, Steven Naismith (8 millió font). De a kanáriknál folytatja a portugál tehetség, Ivo Pinto is, aki tavaly a BL-meccseket is megtapasztalhatta a Dinamo Zagreb színeiben.

Kis csapat, nagy pénz

A féltávnál 17. helyen álló Bournemouth a Premier League legkisebb kapacitású, 11 500-as stadionjával rendelkezik (még a második legkisebb befogadóképességű Liberty Stadiumba is majdnem tízezerrel többen férnek be), és egy kimutás szerint a játékosok fizetésére szánt összeg is itt a legalacsonyabb. Ennek fényében különösen meglepő a csapat aktivitása a januári transzferpiacon: az átigazolási összegeket ugyan nem hozták nyilvánosságra, de sajtóhírek szerint a Bournemouth legalább 15 millió fontot fizetett az Afobe–Grabban–Wiggins–Iturbe-négyesért (itt jegyezzük meg: 1997-ben majdnem megszűnt a gárda, hat éve pedig még a negyedosztályban vitézkedtek).

A Bournemouth és a többi csapat költekezésének hátterében minden bizonnyal a bőkezű SkySports csatorna áll, amely a következő szezontól kezdve minden egyes Premier League-találkozó közvetítéséért 11 millió fontot fizet, és ez komoly pluszbevételt jelent a kluboknak – az előrejelzések szerint a 2016/17-es bajnokság utolsó helyén végző csapat is akár 99 millió fonttal gazdagodhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?