Először kupagyőztes a Paks. Sztankovics távozik?

Paks.kupagyoztes

A labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében a Ferencváros számos helyzetet kidolgozott, de nem tudott betalálni a Paks kapujába, míg a tolnaiak jól sáfárkodtak a lehetőségeikkel, és a hosszabbításban a maguk javára billentették a mérleg nyelvét. A finálé másnapján sajtóhírek szerint Sztakovics bejelentette távozását az FTC vezetőségének.

Ahogy az várható volt, megdőlt a kupadöntők nézőcsúcsa, hiszen 51 900 szurkoló volt jelen szerda este a Puskás Arénában. A ferencvárosi szektorok teljesen megteltek, de a paksi és a semleges lelátón sem lehetett sok üres helyet találni, míg a stadion harmadik szintjén tízezernél is több utánpótlás-labdarúgó foglalt helyet saját csapatának melegítőjébe öltözve. Nem meglepő módon a fradisták készültek látványosabb koreográfiával a meccs előtt, a füstbombák, görögtüzek és a tűzijátékok után két szinten a „Hajrá, Fradi” felirat jelent meg a kapu mögötti szektorokban. A Tolna vármegyei csapat egy Paks feliratú nagy magyar zászlóval fogadta csapatát.

Remek hangulatban kezdődött a találkozó és az első félidőben akár többgólos előnyre is szert tehetett volna az FTC, de vagy Abu Faniék céloztak rosszul, vagy Szappanos Péter mutatott be bravúrokat. A paksiak kapusa, Varga Barnabás büntetője mellett Marquinhos és Traoré lövéseit is szépen védte. A szünet előtt nem sokkal ember-előnybe is került a Ferencváros, miután korábbi középpályása, Vécsei Bálint buktatta a már említett Traorét. Gólt azonban az ezt követő szabadrúgás sem hozott.

A szünet után még szervezettebbé vállt a Paks védelme, kevesebbszer jutott helyzetig a bajnokság aranyérmese, rendre hiba csúszott az utolsó passzokba. Ráadásul amíg Dejan Sztankovics cseréi nem sültek el túl jól, addig a túloldalon Böde Dániel beállításával hatalmasat nyertek a paksiak, róla állították ki ugyanis második sárga lappal Abenát. A korábbi ferencvárosi gólkirályt egyébként a fővárosi szurkolók is köszöntötték a becserélésekor. A rendes játékidő végjátékában egy lesgólt ugyan lőtt Zachariassen, de végül következett a hosszabbítás.

A Fradiban Abu Fani és Traoré is nagyon fáradtanak tűnt, de mégis a nem sokkal korábban beálló Lisztest hozta le a kilencedik kerületiek szakmai stábja. A fiatal labdarúgó többször is elvesztette a labdát, és a hírek szerint lázasan vállalta a játékot. Ekkor már előnyben volt a Paks, amely a 98. percben egy szöglet utáni szép fejessel szerzett vezetést. A sarokrúgáshoz éppen Lisztes rossz labdalevétele miatt jutott Bognár György csapata, a beívelésnél pedig a gólszerző Papp Kristóf, aki egy nappal a döntő előtt ünnepelte 31. születésnapját, Traoré és Cissé között ugrott fel teljesen egyedül.

Az utolsó percekben mindent egy lapra tett fel az FTC, Varga Ádám is előrehúzódott a kapuból, így egy rosszul sikerült szöglet után a korábban a Ferencvárosban szintén megforduló Haraszti Zsolt adta meg a kegyelemdöfést, és lőtte be a második paksi gólt.

„Nem volt egyszerű meccs, a kiállítás beleszólt a forgatókönyvbe. Utána próbáltuk kitolni az időt. Le a kalappal minden játékosom előtt, a védekezés nagyon rendben volt, Szappanos pedig remekül védett. A végén megérdemelten nyertünk, mert a hosszabbításban már jobbak voltunk – idézte a friss kupagyőztes edzőjét, Bognár Györgyöt az MTI. – A paksi futball történetében ez óriási pillanat, ahogy nekem is. Ez a klub húsz éve nagyon tartalmasan dolgozik vezetői és játékosszinten egyaránt, én ebbe néhány éve csöppentem bele. Ez egy megérdemelt és felépített siker” – értékelt a 62 éves szakember.

A Paks története során először nyerte meg a Magyar Kupát. A két évvel korábbi döntőben éppen a Fraditól elszenvedett vereség, illetve a 2011-es bajnoki ezüst után Bognár György csapata először tudott rangos sorozatban aranyérmet nyerni. Ezzel az is eldőlt, hogy a paksiak az Európa-liga selejtezőjében kezdhetik meg a következő szezont, míg az Európa-konferencialigában a Fehérvár és a Puskás Akadémia indulhat a bajnoki eredményeik alapján.

„Ez az elvesztett döntő egyértelműen motivációt jelent a következő szezonra, mert így van még közösen elérendő cél” – mondta az FTC vezetőedzője, Dejan Sztankovics szerda este, majd az M4 Sport értesülései szerint csütörtökön bejelentette a klub vezetőségének, hogy távozik. A sportcsatorna információi szerint a szerb szakember elfogadta egy másik klub ajánlatát, amely kivárásolja őt a zöld-fehéreknél tavaly szeptemberben aláírt szerződéséből. A közelmúltban Kubatov Gábor egy interjújából kiderült, hogy ez az összeg Sztankovics négyhavi fizetésével egyenlő.

Érdekes

MAGYAR KUPA, döntő

Paks–Ferencváros 2:0 hosszabbítás után, g.: Papp (98.), Haraszti (120+2.).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?