Scolari kontra Rehhagel

Lisszabon. Holnap 20.45-kor Lisszabonban rendezik meg a XII. Európa-bajnokság döntőjét, amelyben a házigazda Portugália a tornán már számos meglepetést okozó Görögország ellen lép pályára. Mindkét együttes először jutott a fináléba.

A görögök a nyitómeccsen alaposan meglepték a portugálokat – a házigazdák a fináléban szeretnének visszavágniReuters-felvételAz elődöntők után biztossá vált, hogy a kontinenstornák történetében először külföldi szövetségi kapitány vezet diadalra egy válogatottat, ugyanis a hazaiakat a brazil Luiz Felipe Scolari, míg a görögöket a német Otto Rehhagel irányítja. A két együttes három héttel ezelőtt közös csoportjuk nyitómérkőzésén már találkozott egymással, akkor nagy meglepetésre Görögország válogatottja 2:1-re legyőzte a jóval esélyesebbnek tartott portugál gárdát.

– Ahogy az eddigi mérkőzéseken, úgy a fináléban sem mi vagyunk az esélyesek, de a futballban bármi megtörténhet – mondta a német szakember, aki szokásos stílusában óvatosan fogalmazott. A görögök gyakorlatilag minden mérkőzésen ugyanazzal a kezdőcsapattal léptek pályára, éppen ezért problémát okozhat Rehhagelnek, hogy a negyed- és elődöntőben kapott egy-egy sárga lapja miatt nem számíthat egyik legjobb középpályására, Georgiosz Karaguniszra. Helyette minden bizonnyal a csütörtökön csereként pályára lépő, s nagyszerű teljesítményt nyújtó Jannakopulosz kerül a kezdőbe.

A portugáloknál Luiz Felipe Scolari az első két találkozón még kereste a megfelelő kezdőcsapatot, amely, úgy tűnik, éppen a döntőre érik be igazán. Az egyetlen kérdés, hogy az egyszemélyes csatársort a formán kívül futballozó Pauleta vagy a kisebb bokasérüléssel bajlódó Nuno Gomes alkotja majd.

– Büszke vagyok a csapatomra, büszkén vallom magam portugálnak. Pályafutásom során minden eddig szerzett trófeámat szívesen kicserélném a fináléban aratott győzelemért – mondta Luis Figo, a hazaiak csapatkapitánya, aki az Eb után elbúcsúzik a címeres meztől.

Út a döntőig

PORTUGÁLIA: Görögország 1:2 (C. Ronaldo), Oroszország 2:0 (Maniche, Rui Costa), Spanyolország 1:0 (Nuno Gomes); negyeddöntő: Anglia 2:2 (H. Postiga, Rui Costa), 11-esekkel 6:5; elődöntő: Hollandia 2:1 (C. Ronaldo, Maniche).

GÖRÖGORSZÁG: Portugália 2:1 (Karagounisz, Baszinasz), Spanyolország 1:1 (Hariszteasz), Oroszország 1:2 (Vrizasz); negyeddöntő: Franciaország 1:0 (Hariszteasz); elődöntő: Csehország 1:0 – ezüstgóllal (Dellasz).

Várható kezdőcsapatok

PORTUGÁLIA: Ricardo–Miguel, Ricardo Carvalho, Jorge Andrade, Nuno Valente–Costinha, Maniche, Deco, Figo, Ronaldo–Nuno Gomes vagy Pauleta. GÖRÖGORSZÁG: Nikopolidisz–Szeitaridisz, Kapszisz, Dellasz, Fisszasz–Jannakopulosz, Katszuranisz, Zagorakisz, Baszinasz–Vrizasz, Hariszteasz. A lisszaboni Luz-stadionban sorra kerülő talákozót a német Markus Merk vezeti.

Mi dönt?

Ha döntetlennel zárul a rendes játékidő, 2x15 perces hosszabbítás jön. Érvényes az ezüstgól-szabály: ha a rájátszás első félideje döntést hoz, nem játszanak tovább. Ha az állás ekkor is döntetlen, végigjátsszák a második 15 percet is, s csak azután következnek a 11-esek.

Az eddigi Eb-döntők

1960, Párizs: Szovjetunió–Jugoszlávia 2:1 – hosszabbítás után.

1964, Madrid: Spanyolország–Szovjetunió 2:1.

1968, Róma: Olaszország–Jugoszlávia 1:1. Megismételt döntő: Olaszország–Jugoszlávia 2:0.

1972, Brüsszel: NSZK–Szovjetunió 3:0.

1976, Belgrád: Csehszlovákia–NSZK 2:2 – 11-esekkel: 5:3.

1980, Róma: NSZK–Belgium 2:1.

1984, Párizs: Franciaország–Spanyolország 2:0.

1988, München: Hollandia–Szovjetunió 2:0.

1992, Göteborg: Dánia–Németország 2:0.

1996, London: Németország–Csehország 2:1 – aranygóllal.

2000, Rotterdam: Franciaország–Olaszország 2:1 – aranygóllal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?