Hamran István szerint Fico testőrei kudarcot vallottak

VS1_6188

Hamran István volt rendőrfőkapitány egy interjúban elmondta, miért lepték meg a testőrök cselekedetei a Robert Fico miniszterelnököt ért merénylet után.  

Látta azt a videót, amely a testőrök azonnali reakcióját mutatja a miniszterelnök lelövése után? A felvételen látható, ahogy egy autóba rakják Robert Ficót, de a jármű még egy ideig a helyszínen marad. Mit gondol erről? 

Káosz tört ki, ez nyilvánvaló, és ez kudarc. Miután betették az autóba, azonnal el kellett volna vinniük a miniszterelnököt a helyszínről. Abban a pillanatban nem tudhatták, hogy vannak-e még támadók. A lehető leghamarabb biztonságba kell helyezni a védett személyt. Ha nem tévedek, néhány hete maga Fico úr beszélt arról a fenyegetésről, hogy valaki esetleg politikusokra támadhat.  

Igen, Robert Fico áprilisban beszélt azokról a félelmekről, hogy egy kormánypárti politikus ellen merényletet követhetnek el.  

Nézzük meg, mi történt az elmúlt időszakban. A biztonsági erők teljesen megbénultak, a vezetőség nemcsak a legmagasabb szinten, hanem az alsóbb szinteken is lecserélődött. Még a rangidős szakemberek is távoznak.  

Ha nem tévedek, a közjogi méltóságok és diplomaták védelmét biztosító hivatal élén Pavol Krejčí áll, aki 2023-ban még ebben a pártban indult a parlamentbe. Ő a Szlovák Judo Szövetség elnöke is. Számomra megdöbbentő, hogy tavaly még civil volt, ma pedig az állambiztonsági szolgálat vezetője, amelynek az ilyen helyzeteket kellene megelőznie. Nincsenek tapasztalt, megfelelő háttérrel rendelkező embereink, akik egy ilyen fontos hivatal élére állhatnának. 

Régebben, amikor a rendőrségnél voltam, a hivatal vezetőjével együtt kezeltünk minden biztonsági fenyegetést. Láttam a videót, és egy dolog tűnt fel nekem. A miniszterelnök sérülései nyilvánvalóan súlyosak. Nem értem, miért nem nyújtottak azonnal elsősegélyt. Miért nem szállították azonnal a legközelebbi kórházba? Minden képzésen és gyakorlaton elhangzik, hogy az emberi élet megmentése az elsődleges. Ebben az esetben a miniszterelnök volt az, akit meglőttek.  

Egy rövid videó, amely az interneten kering, azt mutatja, hogy azonnal betették egy olyan autóba, amely speciális biztonsági berendezésekkel rendelkezik, a testőrök pedig még az autó körül szaladgáltak.  

Azonnal el kell hagyni az eset helyszínét, hogy elkerüljék az újabb incidenst. Abban a pillanatban nem tudhatják, hogy a támadónak vannak-e bűntársai. Ők a miniszterelnök testőrei, csak rá kell vigyázniuk.  

A testőrök még azután is a helyszínen maradtak, hogy Ficót betették az autóba, és néhányan a jármű körül szaladgáltak...  

Úgy tűnik, káosz volt, és ez nem jó. Fontos, hogy a védett személyt olyan helyre vigyék, ahol szakszerű segítséget kaphat. Néha úgy tűnhet, hogy a lőtt seb tiszta, a sérült nem vérzik el, de ezt a helyszínen nem lehet biztosan tudni. Nem értem, hogy a testőrök miért maradtak a helyszínen, és miért futottak a támadóhoz. Voltak azonban egyenruhás és civil rendőrök is.  

A testőröknek ott már semmi dolguk nincs, ezzel a rendőrség erői foglalkoznak. Bűnügyi rendőröknek, speciális rendőröknek vagy egy speciális Lynx Commando egységnek kellett volna ott lennie, ha információjuk volt arról, hogy a miniszterelnök veszélyben van. Én, mint a Lynx parancsnoka és az eredeti biztonsági igazgató bevetettük a tisztjeinket és még a mesterlövészeket is. Mindig. Erre szükség van, különösen akkor, ha információnk van arról, hogy egy állampolgár megtámadhatja az ország miniszterelnökét. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?