Hamran: Van egy gyanúsítottunk a közmédia szerkesztője elleni fenyegetések ügyében

hamran k

Hamran István országos rendőrfőkapitány bejelentette, a Marta Jančkárová elleni fenyegetésekkel kapcsolatban a nyomozás egy konkrét gyanúsított ellen irányul.

„Bizonyos információk és bizonyítékok konkrét gyanúsítottra utalnak. Természetesen büntetőeljárás indul az ügyben. Egy konkrét személy után nyomozunk, akiről azt gyanítjuk, hogy ő áll az egyik ilyen fenyegetés mögött" – mondta Hamran az RTVS szerkesztője elleni fenyegetések ügyével kapcsolatban.

A rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint három ügyben folyik büntetőeljárás. Az ügyben a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomoz. „Saját hatáskörömben döntöttem így, mivel újságírók érintettek. Úgy gondolom, véget kellene már vetni az újságírók ellen irányuló erőszaknak, mert tudjuk, mi történt ebben az országban, és nem szeretném, ha ez megismétlődne" – mondta Hamran. A rendőrfőkapitány hozzátette, olyan kapcsolattartási és kommunikációs pontokat fognak létrehozni a régiókban, amelyek nagyobb védelmet fognak garantálni az oknyomozó újságírók számára.

Viliam Karas megbízott igazságügyi miniszter a büntetőpolitika reformjának tervezetéről tájékoztatott. Elmondta, hogy már a kormány elé kerültek a büntető törvénykönyv módosítására vonatkozó javaslatok. Ez nemcsak az újságírókat, hanem az orvosokat és az egészségügyi nővéreket is érinteni fogja. Elmondta például, hogy szigorúbban fogják venni a rágalmazás bűncselekményét. „Foglalkozunk az újságírók zaklatásának kérdésével, módosítjuk a rágalmazás bűncselekményének tényállását, vizsgáljuk a felbujtás kérdését, az egyes személyek, köztük az újságírók lakása előtti gyülekezésre buzdító felhívásokat, továbbá például az orvosok elleni támadások kérdését" – tette hozzá.

A bizottsági ülésre meghívták Ľuboš Machajt, a tévé és a rádió vezérigazgatóját, Anna Sámelovát, az RTVS hír- és publicisztikai osztályának vezetőjét, valamint Radoslav Kutašt, a kulturális minisztérium államtitkárát is.

Marta Jančkárová, az RTVS szerkesztője azután kapott fenyegető e-maileket és telefonhívásokat, hogy Zuzana Čaputová államfő szerepelt a legutóbbi, Szombati párbeszéd című műsorában, majd a február 25-én sugárzott műsor után is, amelyben a meghívott vendég, Marián Kéry (Smer) helyett párttársa, Ľuboš Blaha akart szerepelni, de az RTVS ezt elutasította és vitapartner nélkül ment le a műsor.

Az RTVS rámutatott, hogy a politikai pártok nem változtathatnak önként azon, kit hívnak meg a szerkesztők a közszolgálati médium műsorába. Az RTVS álláspontja szerint a vitaműsorban nem egy politikai párt, hanem egy konkrét vendég álláspontjára kíváncsiak a műsor készítői.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?