Risztov Éva örült az ezüstnek

<p>Berlin. A londoni olimpiai bajnok Risztov Éva ezüstérmes lett a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyében a berlini úszó Európa-bajnokság szerdai nyitónapján. A tavalyi vb-n ötödik Olasz Anna ezúttal is ebben a pozícióban végzett.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A német főváros déli agglomerációjához tartozó Grünauban, festői szépségű tavon kialakított pályán vágott neki a mezőny az olimpiai távú viadalnak, amelyen négy 2500 méteres kört teljesítettek a versenyzők. A debreceni színekben szereplő Risztov Éva és a szegedi Olasz Anna is végig a 10–11 tagú élbolyban haladt, és a hajrá felé közeledve az első négytől kissé lemaradva az 5–7. helyen tempózott. Az utolsó 200 métert az olimpiai bajnok bírta a legjobban, a célegyenesben fokozatosan tört előre, és végül csak a holland Sharon van Rouwendalt nem tudta befogni. Olasz Anna szintén kiválóan finiselt, és 2013-as barcelonai teljesítményét megismételve ötödik helyen csapott célba.

„Hihetetlenül boldog vagyok! Nagyon kemény verseny volt, a vége pedig elképesztően jól sikerült” – nyilatkozta az eredményhirdetést követően a magyar úszószövetség Facebook-oldalának Risztov, aki hozzátette, a múlt héten, egy edzésen már gyakorolta a hasonló hajrát, s edzője akkor azt mondta: „Csak óvatosan, nem a négyszáz gyorsra készülünk.”

„Én viszont közöltem vele, figyeld meg, ilyen hajrára lesz szükség! – jelentette ki Risztov. – Egy biztos: én életemben nem örültem még ennyire ezüstéremnek. Európa-bajnokságról még nem volt érmem, most ez is megvan. Az elmúlt évben kaptam hideget-meleget, talán most sikerült bebizonyítanom, hogy még mindig érek valamit... Köszönöm az edzőmnek, Debrecen városának, a családomnak és barátaimnak, hogy mellettem álltak a nehezebb időszakokban is. Ez a siker mindannyiunk hitét visszaadhatja.”

A szám harmadik magyarja, Szilágyi Nikolett, aki Risztov klubtársa, a 15. helyet szerezte meg a 30 tagú mezőnyben.

„Mindhárom úszónk dicséretet érdemel, komoly versenyben álltak helyt. Az olimpiai bajnok Risztov Éva második helye óriási teljesítmény, jól osztotta be az erejét, friss maradt a végére is, sőt, ha hamarabb indítja a hajrát, még a győzelem sem lett volna elképzelhetetlen” – értékelt Kiss László szövetségi kapitány.

Széles Sándor mesteredző, aki az olimpia előtt készítette fel Risztovot, de aztán elváltak útjaik, így látta a versenyt: „Nem gondoltam volna, hogy elég lesz Risztov Éva ereje a hajrára. Számomra, aki azért elég jól ismerem Évát, meglepetés volt ez a nagy hajrá. Érdemes volt megfigyelni, hogy mennyien leszakadoztak, aztán végül a hajrára milyen kis különbséggel érkeztek be az élboly tagjai a 10 kilométer végére. Ebben a hektikus versenyben Éva rutinja sokat segített abban, hogy jó döntéseket hozzon, hogy helyes taktikát kövessen. Gratulálok neki és edzőjének, ahhoz különösen, hogy ebben a kegyetlen sportágban még mindig ott tud maradni az élen. Olasz Anna edzőjével, a csapat vezetőjével, Gellért Gáborral baráti a viszonyom, folyamatosan összedolgozunk, konzultálunk. Ezért külön is szurkoltam nekik, és öröm Anna ötödik helye. Rutint kell szereznie és közeleg az ő ideje.” (MTI, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?