Portugália a döntőben

Tizenkét év után újra Eb-döntőt játszhat a portugál futballválogatott, amely a franciaországi Eb elődöntőjében 2:0-ra győzte le Wales csapatát.

Tizenkét év után újra Eb-döntőt játszhat a portugál futballválogatott, amely a franciaországi Eb elődöntőjében 2:0-ra győzte le Wales csapatát. A portugálok először nyertek a rendes játékidőben a tornán.

Cristiano Ronaldo az Eb első két meccsén csak szenvedett, tizenegyest hibázott, a tóba dobott egy mikrofont. A magyarok ellen aztán két gólt rúgott, amivel egyrészt rekorder lett (soha senki nem talált még be négy Eb-n), másrészt kulcsszerepet vállalt a továbbjutást érő döntetlen kiharcolásában. A horvátok elleni drámai végjátékban gyakorlatilag gólpasszt adott, a lengyelek elleni tizenegyespárbajban belőtte a maga büntetőjét, a csapattársakba pedig erőt öntött: „Meg tudjátok csinálni!”

Miközben sok szurkoló azon fanyalgott, hogy Portugáliának nincs helye a 16 között, a 8 között, a 4 között, Ronaldo pedig egy öntelt alak, a portugálok bemasíroztak a döntőbe, Ronaldo pedig szépen beérte Michel Platinit az Eb-gólok örökranglistáján, már ő is kilencnél tart.

S bár a szabadrúgás előtti beállásai meg a gól utáni pózai sokak számára ellenszenvesek lehetnek, Ronaldo a rajongóival Franciaországban is elképesztően készséges és megértő. A vele fényképezkedni akaró drukkereket nem utasítja el, még ő csillapítja a biztonságiakat, és hiába koncentrál már minden idegszálával az előtte álló meccsre, vált velük pár szót, megölelgeti őket, rájuk mosolyog, s életre szóló élményt szerez nekik.

A lyoni az ő estéje volt. Előbb fejelt egy csodálatos gólt (a súlypontemelkedése egészen elképesztő volt), majd adott egy gólpasszt Naninak. Ezzel már mindketten három gólnál járnak a tornán. A meccs ezután gyakorlatilag eldőlt, Walesnek nem volt különösebb esélye a szépítésre sem, játékukon érezhető volt Aaron Ramsey hiánya. „Minden csapat megérezné ezt. Egy kicsit fáradtnak tűntünk ma este. Nem hibáztathatom a játékosaimat. Mindent megtettek, ami tőlük telt. Nem mondhatom, hogy csalódtam bennük, mert azt gondolom, hogy fantasztikusak voltak” – nyilatkozta a mérkőzés után Chris Coleman, a walesiek szövetségi kapitánya.

A portugálokat irányító Fernando Santos élete legnagyobb sikerének nevezte a döntőbe jutást. „Igaz, annak még jobban örülnék, ha a döntő után is fogadhatnám a gratulációkat. Portugáliának mindig megvan a terve, hogyan fog játszani, támadásban és védekezésben is. Nem egyszerű minket legyőzni. Minden ellenfél ellen másképp játszunk, mivel minden ellenfél más. A walesiek gyorsan járatják a labdát, úgyhogy igyekeztünk megakadályozni, hogy bejátsszák mögénk” – ismertette a portugál taktikát a szakvezető.

A mérkőzés után a Real Madrid két klasszisa, Gareth Bale és Cristiano Ronaldo baráti öleléssel búcsúzott egymástól. „Most csalódottak vagyunk, de elsősorban büszkének kell lennünk. Elképesztő torna volt. Ronaldo egy született góllövő, és most is betalált” – dicsérte klubtársát Bale.

„Az elejétől fogva erről álmodtam. Tudtuk, hogy hosszú út lesz, de még mindig versenyben vagyunk. Voltak nehéz pillanataink, de mindig azt mondom: jobb rosszul kezdeni, ha utána pozitív a befejezés” – nyilatkozta meghatottan Ronaldo. (uefa)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?