ÖTKARIKÁS MOZAIK

Jacques Rogge NOB-elnök (Salt Lake Cityben február 20-án látogatja meg a Szlovák Házat) az Olimpiai Érdemrend ezüstfokozatával tüntette ki Vladimír Černušákot, a Szlovák Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökét, a NOB egykori tagját.

Jacques Rogge NOB-elnök (Salt Lake Cityben február 20-án látogatja meg a Szlovák Házat) az Olimpiai Érdemrend ezüstfokozatával tüntette ki Vladimír Černušákot, a Szlovák Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökét, a NOB egykori tagját.

Nagy ünneplésben részesítették a tagok Juan Antonio Samaranchot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 113. ülésszakán Salt Lake Cityben. „Nem én voltam a legjobb elnök – mondta a 81 éves spanyol sportdiplomata, aki 1980-tól 2001-ig állt a NOB élén. – De igyekszem a legjobb volt elnök lenni.” Utódját, a tavaly júliusban Moszkvában az örökébe lépett Jacques Rogge-ot így méltatta: „Önök már hat hónap után biztosak lehetnek benne, hogy jól választottak!” Samaranch beszámolt a lausanne-i olimpiai múzeum működéséről, amely az ő nevét viseli.

A doppingolás miatt eltiltott Sandis Prusis lett bobos indulhat a pénteken kezdődő téli olimpián – így határozott a nemzetközi Sportdöntőbíróság. A 36 éves versenyzőt november 9-én, a Salt Lake City-i játékok futamainak is otthont adó Park City-i pályán ellenőrizték, és a vizsgálat nandrolon jelenlétét mutatta ki a szervezetében. A nemzetközi szövetség visszamenőleg háromhónapos eltiltással sújtotta őt, így még időben, február 9-én lejár a büntetése, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság viszont nem járult hozzá, hogy részt vegyen az olimpián. A CAS a döntését azzal indokolta, hogy a NOB-nak csak felülvizsgálati joga van az eltiltást illetően, s nem súlyosbíthatja azt.

Mitt Romney, a Salt Lake City-i téli olimpia szervezőbizottságának elnöke bejelentette, hogy az 1,6 millió jegy 90 százalékát eladták. A havas-jeges ötkarikás játékok történetében az eddigi csúcsot Lillehammer tartotta: 1994-ben a belépők 89 százalékát értékesítették. Romney szerint – szintén rekordot jelentő – 177 millió dollár bevételt könyvelhettek el a jegyeladásból, ez több mint a duplája az 1998-as naganói olimpiáénak. A SLOC reméli, hogy az összeg eléri a 180 millió dollárt.

A versenyzők és az edzők szerint is világcsúcseső várható a gyorskorcsolya versenyein, mivel a Utah Olympic Oval jege rendkívül gyors. „Arra számítok, hogy mind a tíz számban megdől a rekord” – mondta a kétszeres ötkarikás aranyérmes holland Marianne Timmer. Honfitársa, Gianni Romme hétfőn edzés közben 2,73 mp-cel ért el jobb időt saját 3:40,02-es világcsúcsánál 3000 méteren. A világbajnok német Anni Friesinger edzője, Markus Eicher úgy véli, hogy a nőknek a hosszabb távokon több másodpercet kell javítaniuk a világ legjobb eredményén az aranyérem megszerzéséhez.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a NOB 113. ülésszakán megerősítette: a nyári játékok programja nem bővíthető tovább, ugyanakkor több változtatást szeretne a műsorban. „A golf a világ egyik legnépszerűbb sportága, Tiger Woods a legismertebb sportolók közé tartozik – mondta a belga sportvezető. – Nehézséget okoz, hogy a golfozóknál több profi szervezet is létezik. Ez azonban megoldható, a kérdés inkább az, hogy mi maradjon ki helyette a programból.”

A téli olimpiák történetében most először fordul elő, hogy a női lesiklópálya 124 m-rel hoszszabb lesz, mint a férfi. Herwig Demschar, a szervezőbizottság egyik tagja kijelentette: „A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy a a férfiakra sokkal veszélyesebb lejtő vár, habár rövidebb lesz a pálya...”

Alan Adams, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) internetes honlapjának a szerkesztője azt nyilatkozta, hogy Peter Šťastnýnak kellene odaítélni az Év menedzsere díjat. A szlovák válogatott menedzsere ugyanis hónapokon át fáradhatatlanul harcolt azért, hogy az NHL-es klubok elengedjék a selejtező mérkőzésekre szlovák játékosaikat. (MTI, TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?