Örömmámor a német városokban

Berlin. A keddi elődöntő idején kiürültek Németországban az utcák, aki csak tehette, a televízió előtt figyelte a német–koreai összecsapást, fél négy után viszont elszabadult a pokol.

Berlin. A keddi elődöntő idején kiürültek Németországban az utcák, aki csak tehette, a televízió előtt figyelte a német–koreai összecsapást, fél négy után viszont elszabadult a pokol.

A berlini Kurfürstendamm a mérkőzés lefújása után megtelt gyalogos és autós szurkolókkal, akik fekete-piros-sárga zászlókat lobogtatva adtak kifejezést féktelen örömüknek. A rendőrség lezárta a forgalom elől a híres sugárutat, ahol a hajnali órákig folyt az ünneplés.

A berlini Potsdamer Platzon, a ZDF televízió stúdiója melletti szabad téren kifeszített vásznon mintegy hatezer szurkoló nézte az első elődöntő közvetítését. A német drukkerek mellett szép számmal akadtak törökök is a tömegben, akik plakátjukon tudatták óhajukat: török–német döntőt akarnak látni vasárnap.

A hamburgi Fischmarkton ötvenezren úsztak örömmámorban a meccs lefújásakor. A hangszórókból a Queen együttes We are the champions (Mi vagyunk a bajnokok) című slágere bömbölt, a szurkolók zászlókba öltözve, sörösüvegeket szorongatva ünnepelték a döntőbe jutást. A legtöbben úgy vélték: Németország most már világbajnok lesz!

A drezdai Schlossplatzon mintegy tízezren nézték a mérkőzést egy hatalmas kivetítőn. A közülük még józanok elismerték: a német csapatnak jókora adag szerencséje is volt, hogy eljutott a döntőig. Ezzel együtt itt is túlsúlyban volt az a vélemény, hogy Németország esélyes a világbajnoki cím megszerzésére.

Gerhard Schröder kancellár, aki a G8 kormányfőinek találkozóján vesz részt a kanadai fővárosban, Ottawában, megérdemeltnek nevezte a német válogatott győzelmét.

„A mieink ma kétségtelenül jobbak voltak, sikerük teljesen megérdemelt” – mondta a kormányfő, aki szállodai szobájában nézte televízión a helyi idő szerint meglehetősen korán (6.30-kor) kezdődött mérkőzést.

A német tartományi miniszterelnökök is lelkesen reagáltak a német diadalra. Észak-Rajna-Vesztfália kormányfője, Wolfgang Clement szerint a keddi győzelem kifogta a szelet a zsörtölődők és ócsárolók vitorlájából. Heide Simonis schleswig-holsteini miniszterelnök úgy vélte: izgalmas, gyors játékot hozott az elődöntő, amelyet össze sem lehetett hasonlítani az amerikai válogatott elleni negyeddöntővel. Erwin Teufel baden-württembergi kormányfő szerint a Völler-legénység roppant meggyőző teljesítményt nyújtott, valóra váltva azt, amiről néhány hete szinte senki nem mert álmodni Németországban.

Néhány helyen rendbontáshoz, letartóztatásokhoz vezetett az ünneplés, többen megsérültek. Saar-brückenben egy rendőrt kórházba kellett szállítani, mert sörösüveggel fejbe vágták. További két rendfenntartó megsérült, négy drukkert őrizetbe vettek. Heilbronnban egy 28 éves drukkert tartóztattak le, aki füstbombát dobott a rend-őrökre. Essenben a rendbontók autókat rongáltak meg, Düsseldorfban egy bevásárlóközpontban rendeztek tűzijátékot. Mindkét helyszínen voltak sérültek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?