Minimális az esély Rióra

Herning.

Herning. A magyar női kézilab-da-válogatott 24:23-ra kikapott a lengyelektől, így nem jutott be a negyeddön-tőbe a dániai vb-n.

Álmos kezdés

A magyarok az első negyedórában katasztrofálisan játszottak, a lengyelek sokszor durvaságba hajló agresszív védekezésből könnyű indításgólokat szereztek, és 10:4-re elhúztak. Ráadásul nem sokkal később Tomori Zsuzsanna súlyos térdsérülést szenvedett. A szerepét átvevő Triscsuk és a vb-re frissen becserélt Hornyák Dóra vezérletével azonban feltámadtak a magyarok, szünetben már 14:13-ra vezettek.

A második félidőben a csapatok sokáig fej fej mellett haladtak, a lengyelek tíz perccel a vége előtt tudták újra átvenni a vezetést (21:22). Egy magyar emberelőnyből az ellenfél jött ki jobban, ráadásul Görbicz is megsérült, és először a második félidőben két találattal ellépett a lengyel együttes. Egy gólra sikerült feljönnie a magyar csapatnak, amely a hajrában többször támadhatott az egyenlítésért, ám az előnyét keményen őrző lengyel csapat végül megnyerte a találkozót 24:23-ra.

Nem haraptak

„Az első félidőben legalább azt megtettük, hogy jelentős hátrányból felálltunk. Az fantasztikus volt. Voltak tartalékaink, Hornyák Dórát például nem ismerték a lengyelek, de a hajrában a nagy erőlködésben Szucsánszki Zita például lenullázódott – értékelt Németh András szövetségi kapitány. – Bár rengeteg variációt dolgoztunk ki, Tomori és Görbicz sérülés miatti kiesését már nem tudtuk kompenzálni. A variációs lehetőségek akkor már nem voltak reálisak. Sokat lépnénk előre, ha kiderülne, mikor harapunk, és mikor nem. Én nem tudtam odáig eljutni, hogy megfejtsem, miért van így.”

„Egyértelműen az elején rontottuk el. Mire visszakászálódtunk a meccsbe, az összes energiánkat felhasználtuk. Kívülről úgy tűnhetett, bizonytalanok voltunk, de igazából már nem maradt erőnk a lövésekre” – nyilatkozta Szekeres Klára. „Tomori sérülése után érte és magunkért is küzdöttünk, hogy fel tudjunk állni – értékelt Hornyák. – Az első félidő második felében, illetve kevéssel a szünet után ez sikerült is, de aztán valami elfogyott. Nem tudom megmondani, mi történt... Lelketlenek voltunk, nem igazán küzdöttünk annyira egymásért.”

Számolgatni még lehet

A magyarok tizenegyedikként zárták a tornát, ami a leggyengébb vb-eredményük, az eddigi negatív rekord (amikor az együttes kijutott a tornára) az 1997-es és 2009-es kilencedik hely volt.

Ennél is rosszabb, hogy minimálisra csökkent a nemzeti együttes esélye, hogy kijusson a márciusi olimpiai kvalifikációs tornára, és ezzel együtt a riói ötkarikás játékokra. Ez csak akkor válhat valóra, ha az Eb-győztes Norvégia nyeri a dániai világbajnokságot. (A norvégok „másik” kvótája így az Eb-2. spanyolokra szállna, a svédek és a magyarok pedig a földrészi plusz kvóta alapján jutnának indulási joghoz a kvalifikációs tornán.) Emellett az is szükséges, hogy Montenegró és Franciaország a vb-ről kvalifikáljon a selejtezőtornára, azaz nem végezhetnek a hetediknél rosszabb helyen.

Mondjon le

Az elmélet ellenére Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke szerint Németh Andrásnak távoznia kellene posztjáról. „Németh András sportszerű ember, egy szövetségi kapitánynak ilyen helyzetben pedig csak egy sportszerű lehetősége van, az, ha lemond” – mondta Kocsis a Nemzeti Sportnak. Az érintett ennél óvatosabban fogalmazott. „A szerződésem addig él, ameddig van esélyünk az olimpiai kijutásra, utána megszűnik a megbízatásom. Matematikai esély van, más nem igazán” – jegyezte meg a szövetségi kapitány. (MTI, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?