BL: Nem jött össze a Fradi–Slovan

Fradi
Budapest |

A Slovan továbbjutott, az FTC ellenben nem tudta ledolgozni hátrányát a dán Midtjylland ellen a labdarúgó BL-selejtezők 3. fordulójában, így csak a pozsonyiak játszhatnak a legrangosabb kupasorozat csoportköréért, a Fradi az EL-playoffba került át.

Azzal mindenki tisztában volt, hogy a herningi 0:2 után ha csodára nem is, de egy majdhogynem hibátlan teljesítményre szüksége lenne a Ferencvárosnak a hőn áhított továbbjutáshoz. Ennek megfelelően óriási üdvrivalgás fogadta még csak a bemelegítésre érkező kedvenceket is. (Más kérdés, hogy a csapatbemutatáskor a kapus Dibuszon, Ramírezen és a cserepados Botkán kívül senki nem hozta igazán lázba a szépen telítődő Groupama Arénát.)

A Fradi-himnusz után aztán elemi erővel szólalt meg a „Mi vagyunk a Ferencváros, hej, hej" rigmus, az ugráló zöld tömeg hangja szinte oda-vissza hullámzott a néhány széket leszámítva telt házas stadionban. De az olimpiai bajnok úszó, Kós Hubert villámgyors köszöntése is lúdbőröztető volt, ahogy a nézők túlnyomó többsége spontán felállt és külön megtapsolta Párizs egyik magyar hősét.

Pascal Jansen, a Ferencváros vezetőedzője két helyen változtatott a dániai mérkőzés kezdőjéhez képest: Maiga és Kehinde helyére bekerült az együttesbe Abu Fani és Ben Romdhane. A Midtjylland edzője a meccs előtti sajtótájékoztatón a balhétvéd posztját nevezte kérdésesnek, mivel két játékosa is sérült, de végül két másik pozícióban húzott újat.

Hogy mindezek mennyiben játszottak szerepet abban, hogy hatalmas elánnal kezdtek a csapatok, csak a mesterek tudják, mindenesetre két-három veszélyes Fradi-támadásra eggyel a dánok is válaszoltak az első percekben. Traoré kifejezetten aktív volt, de a befejezéseibe mindig odaért egy piros mezes lába. 

A Fradi-tábor kezdésként főpróbát tartott a hétvégén esedékes, Újpest elleni derbire, aztán pedig megindította a szakadatlan buzdítást. A 60-70 tagú dán tábor néha-néha hallatta a hangját félmeztelenre vetkőzött tagjainak köszönhetően, de ők is azt láthatták, hogy egyre erősödik a hazai nyomás. Egy szabadrúgás után Cissé a saját fejese utáni kipattanót lendületből a hálóba továbbította – 1:0, az FTC már a 18. percben ledolgozott egyet a hátrányból.

Érett a gól, húzhattuk volna elő már korábban az örökérvényű közhelyet – és a játék képe ezután sem változott. A Midtjylland alig-alig lépte át szervezetten a félpályát, a Fradi támadásaiban pedig folyamatosan benne volt a gólveszély, Érezte is a bajt Thomasberg edző, aki fél óra elteltével behozta az első meccsen 11-est hibázó, de egyébként jó színben mutatkozó török Simsirt. A dánok nem sokkal később el is jutottak rögtön két veszélyes lövésig.

A félidei szünet előtt változtatott a Ferencváros is, a megsérült Pesicset Bassey váltotta. Így a nigériai légiós a pályáról láthatta Dibusz két hatalmas védését, Ben Romdhane észveszejtő labdavesztése után biztos góltól mentette meg a csapatát.

Jansennek volt is mondanivalója bőséggel, a Midtjylland játékosai és az izraeli játékvezető vártak vagy másfél percet a ferencvárosiakra. Akik belépése majdnem tökéletesre sikerült, két lövésnél is csak centik hiányoztak ahhoz, hogy meglegyen a második gól. Végül hamar meglett – csak éppen Dibusz kapta. A dánok egy gyors akcióval megkeverték a Fradi védelmét, Sörensen pedig teljesen üresen guríthatott a hosszú sarokba – 1:1.  

Ha nem is reménytelen, de nagyon nehéz helyzetbe kerültek a zöld-fehérek. A vendégcsapat látványosan elkezdett az idővel játszani, minden harmadik párharc után lent maradt a füvön egy játékosuk. A Fradi mestere alighanem időt kért volna, ha teheti, a töredezett játék, a sok reklamálás és láthatóan egyre idegesebb védencei nem sok jót sejtettek. Látva, hogy alapvető passzokat is elrontanak kedvenceik, ritkán tapasztalható dolog történt meg a Groupama Arénában: elhallgatott a B-közép, több percre is. A meccsen másodszor elrendelt ivószünet egyfajta utolsó esélyt kínált a sorok rendezésére.  

A hazaiak elkeseredetten mentek előre, de igazán nagy helyzetük Kady lövésén kívül már nem volt. A nézök a hatperces ráadás során elindultak hazafele, a dánok tapsoltak, a játékvezető pedig még kiosztott egy VAR-os piros lapot durvaságért Raul Gustavónak. 

Összesítésben 3:1-gyel a Midtjylland jutott tovább, így elmarad a Fradi–Slovan a selejtező utolsó körében, pedig az egy órával korábban kezdett Slovan kibekkelte a visszavágót Cipruson. Túlélt 11-esgyanús helyzeteket, megúszott kapufákat és kiállítást is az APOEL Nicosia ellen, a 0:0-lal pedig – a 2:0-s pozsonyi odavágó után – a BL-csoportkör kapujába jutott. 

A Ferencváros az EL-csoportkörért küzdhet meg a feröeri Klaksvík vagy a bosnyák Borac Banja Luka ellen.

 

  

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?