Meglepetéskeltő (fehér)oroszok

Salt Lake City. Óriási meglepetés született a jégkorongtorna első negyeddöntő mérkőzésén: az esélytelennek tartott fehéroroszok szenzációs győzelmet arattak a svédek ellen. A címvédő csehek elvéreztek az oroszokkal szemben, a kanadaiak és az amerikaiak a papírformának megfelelően nyertek.

Nyikolaj Habibulin a csehek szemét is kivédteTASR/EPA-felvételFEHÉROROSZORSZÁG–SVÉDORSZÁG 4:3 (2:1, 0:1, 2:1), g.: Romanov (8.), Dudik (10.), Kovaljov (43.), Kopat (58.), illetve Lindström (4.), Nylander (31.). Sundin (48.). A találkozót 8500 néző előtt az amerikai Mc Creary vezette. Kiállítások 7:4; gól emberelőnyből 1:2, -hátrányból 1:0. FEHÉROROSZORSZÁG: Mezin–Hmil, Szalej, Zsurik, Kopat, Romanov, Matuskin, Makrickij, Mikulcsik–Kaluzsnij, Cipljakov, D. Pankov–Kovaljov, Dudik, Raszolko–Andrijevszkij, Bekbulatov, Antonyenko–V. Pankov, Zagnavec, Sztas. SVÉDORSZÁG: Salo–Olausson, Lindström, Johnsson, Norström, Ragnarsson, Jönsson, Öhlund–Alfredsson, Sundin, Dahlen–Sundström, Näslund, Nylander–Renberg, Zetterberg, J. Jönsson–Axelsson, Johansson, Arvedsson. Magabiztosan kezdett a favorit, s már a negyedik percben vezetést szerzett, s mindenki elkönyvelte továbbjutását. A fehéroroszok azonban fokozatosan átvették a kezdeményezést: előbb emberhátrányból egyenlítettek, majd nem sokkal ezután a vezetést is megszerezték. A fehéroroszok meglepően bátran hokiztak, a győztes gólt két perccel a befejezés előtt Salo hibájából Kopat szerezte.

OROSZORSZÁG–CSEHORSZÁG 1:0 (0:0, 1:0, 0:0), g.: Afinogenov (25.). Játékvezető: Walkom (kanadai), 5200 néző. Kiállítások: 5:3. Kapura tartó lövések: 27:41. OROSZORSZÁG: Habibulin–Mironov, Malahov, Kaszparaitisz, Goncsar, Markov, Tverdovszkij, Kravcsuk–P. Bure, Zsamnov, V. Bure–Afinogenov, Nyikolisin, Jasin–Szamszonov, Fjodorov, Kovalcsuk–Kovaljov, Larionov, Daciuk. CSEHORSZÁG: Hašek–Hamrlík, Škoula, Šmehlík, Kaberle, Kubina, Špaček– Jágr, Lang, Havlát–Hejduk, Reichel, Ručinský–P. Sýkora, Dopita, Eliáš– Dvořák, Hrdina, Čajánek. Küzdelmes találkozón az oroszok visszavágtak a naganói olimpia döntőjében elszenvedett vereségért. Nyikolaj Habibulin bizonyult a mezőny legjobbjának, a kapus 41 lövést tett ártalmatlanná. KANADA–FINNORSZÁG 2:1 (1:0, 1:1, 0:0), g.: Sakic (3.), Yzerman (36.), ill. Hagman (37.). Játékvezető: Larue (amerikai), 8600 néző. Kiállítások: 1:1. Kapura tartó lövések: 34:19. KANADA: Brodeur–Pronger, MacInnis, Niedermayer, Foote, Blake, Jovanovski, Brewer–Iginla, Sakic, Gagne–Yzerman, Lemieux, Kariya–Nolan, Lindros, Smyth–Nieuwendyk, Peca, Shanahan–Fleury. FINNORSZÁG: Hurme–Timonen, Numminen, Berg, Lumme, Niinimää, Salo, Väänänen, Nieminen–Selänne, Aalto, Lehtinen–Eloranta, Ylönen, Kapanen–Hagman, Jokinen, Kallio–Lind, Helminen, Ruutu. Sakic, a Colorado csatára már a találkozó elején fonákkal betalált, ez megadta az alaphangot. A kanadaiak óriási iramot diktáltak, és Lemieux álompassza után Yzerman lévén növelték előnyüket. Röviddel később Hagman szépített. Az utolsó játékrészben a tengerentúli gárda hősiesen védekezett.

USA–NÉMETORSZÁG 5:0 (1:0, 4:0, 0:0), g.: Roenick (14.), Chelios (21.), Amonte (30.), LeClair (31.), Hull (32.). Játékvezető: Radbjer (svéd), 8600 néző. Kiállítások: 2:4. Kapura tartó lövések: 33:28. USA: Richter–Leetch, Miller, Rafalski, Housley, Suter, Chelios, Poti–Young, Roenick, York–Hull, Modano, LeClaier–Roltson, Deadmarsh, Drury–Amonte, Weight, Guerin. NÉMETORSZÁG: Seliger (32. Müller)–Schubert, Goldmann, Ehrnhoff, Kunce, Ludemann, Benda, Renz, Seidenberg–Hecht, Rumrich, Ustorf–Soccio, Kathan–Reichel, Kreutzer, Abstreiter–Hynes, Loth, MacKay. Az első harmadban sokat szabálytalankodtak a németek, s ez lett a vesztük. A második harmadban hengereltek a házigazdák.

Az elődöntőben Kanada–Fehéroroszországgal, az Egyesült Államok Oroszországgal találkozik. (sr)

Salo hatalmas bakija

Salt Lake City. „Szégyen, szégyen, szégyen!”, „Háromkoronás fiaskó” – írták címlapjukon a svéd újságok, miután a végső győzelemre is esélyesnek tartott válogatott a negyeddöntőben kikapott a selejtezőből felkerült fehéroroszoktól. Ami különösen fáj a skandinávoknak, hogy az 1994-es lillehammari hős, Tommy Salo két és fél perccel a vége előtt óriási potyagólt kapott, s ezzel alakult ki a végeredmény: – Soha nem fogom elfelejteni ezt a meccset. Félpályáról jött a lövés. Nem tudtam eldönteni, hogy a korongot elkapjam-e vagy a sisakkal kifejeljem. Tétováztam, és ez lett a vesztem. – mondta az Edmonton kapusa. (s)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?