Megasztárok is jönnek

Pozsony. Az elmúlt évtizedben még nem fordult elő, hogy valamelyik közép-európai országban a derbin három olyan ló induljon, amelyet már dekoráltak „kék szalaggal”.

Pozsony. Az elmúlt évtizedben még nem fordult elő, hogy valamelyik közép-európai országban a derbin három olyan ló induljon, amelyet már dekoráltak „kék szalaggal”.Vasárnap délután ez így lesz a pozsonyi Óligeti lóversenypályán, a jubileumi Szlovák Derbin, ahol osztrák (Gazduram), magyar (Poggione) és cseh (Poderoso) „derbisták” indulnak a tízes mezőnyben, a legnagyobb díjért futó versenyen (az összdíjazás 1,6 millió szlovák korona). De nemcsak ez. Olyan megasztár is nyeregbe száll, mint a 31 éves olasz Lafronco Dettori, a világ legnépszerűbb zsokéja.

Eddig több mint 2000 versenyt nyert, a szigetországban kilenc klasszikust, de egyszer sem derbit. Viszont Németországban, ĺrországban, Olaszországban, Franciaországban és másutt az ő paripáját díszítették kék szalaggal. Nagy dobást hajtott végre 1997-ben Ascotába: egy délután megnyerte mind a hét fő versenyt, s csaknem tönkretette a brit fogadóirodákat.

Nem volt könnyű Pozsonyba csalogatni a világsztárt, aki egy emírségi olajmilliomos Godolphin nevű istállójának az első számú lovasa. „Nehezen sikerült beszerveznünk, mivel július 21-én Frankfurtban kellett volna rajthoz állnia – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Marián Šurda, az Óligeti lóversenypálya igazgatója. – Szerencsére jó kapcsolataim vannak a dubai Világ Kupa igazgatójával, aki addig könyörgött a sejknek, amíg az beleegyezett. Dettori még nem versenyzett posztkommunista országban, vasárnap a német Muskatsturm nyergében láthatjuk.”

A másik nagy név az 50 éves ír Pat Eddery. Tizenegyszeres angol bajnok, háromszor-háromszor nyerte meg az epsomi, a francia és az ír derbit, 1997-ben Szlovákiában is győzött. Az elmúlt napokban érte el 5000. elsőségét, és az európai örökranglista második helyére került a legendás Gordon Richards mögé. Vasárnap a szlovák Patrik istálló Tantra nevű lovát fogja „kormányozni”. Hogy milyen sikerrel, az majd eldől. Azt szokták mondani, a derbin nem mindig a legjobb ló győz, hanem a legszerencsésebb.

A rendezvény felvezető műsorral kezdődik 13.30 órakor, fél hatkor az STV2 is bekapcsolódik a közvetítésbe. (T. V.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?