Matej Tóth: A második hely álomszerű

ÖSSZEÁLLÍTÁSZürich. A francia Yohann Diniz 3:32:33 órás világcsúccsal (az eddigi rekordot az orosz Gyenyisz Nizsegorodov tartotta 3:34:14-gyel) nyerte az 50 km-es gyaloglást a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon, ezzel harmadik Eb-aranyát szerezte meg.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Zürich. A francia Yohann Diniz 3:32:33 órás világcsúccsal (az eddigi rekordot az orosz Gyenyisz Nizsegorodov tartotta 3:34:14-gyel) nyerte az 50 km-es gyaloglást a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon, ezzel harmadik Eb-aranyát szerezte meg. Mögötte a szlovák Matej Tóth ért be a célba másodikként, pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratva.

„Ez olyan, mint egy álom. Másodiknak lenni azon a versenyen, ahol megdől a világcsúcs, olyan érzés, mintha győztem volna. Az első helyezett Diniz most más világban mozgott, és az én teljesítményem is álomszerű” – mondta a célba érést követően Matej Tóth, aki óriásit, 3 perc 25 másodpercet javított egyéni csúcsán.

De nem csak emiatt értékeli élete versenyeként a zürichi viadalt a 31 éves atléta, akinek eddig az olimpiai hetedik és vb-ötödik hely volt a legjobbja. „Fantasztikus volt a hangulat a pálya mentén. Az emberek velem futottak, egészen euforikus volt az egész – jegyezte meg Tóth, aki a 25. kilométer után fokozta a tempót. – 42 km után, az utolsó kör már elképzelhetetlenül kemény volt. Még jó, hogy a verseny nem 51,5 km-es, mert akkor már szteppelni kezdtem volna.”

Extra teljesítményt nyújtott a magyar Baji Balázs is, aki a 110 méteres gátfutás döntőjében az ötödik helyen ért célba, de a francia Bascou utólagos diszkvalifikálása miatt negyeddikként rangsorolták.

„A francia futó többször átlépett Balázs pályájára, a célvonalnál pedig átnyúlt elé. A befutónál Balázsnak már egyszerűen nem jutott hely, hogy még jobban bedobja magát – nyilatkozta Spiriev Attila szakmai igazgató. – A célfotón valóban látszik az a néhány ezred, amivel a végül bronzérmet szerző szintén francia Martinot-Lagarde előrébb van, mint Baji. Az más kérdés, hogy ha Bascou nem akadályozza őt, lehet, hogy érmes lett volna.”

Sikeresen szerepelt Márton Anita súlylökő is, aki a hatodik helyen jutott be a holnapi döntőbe.

Izgalmas versenyben, az utolsó előtti, ötödik dobásával szerezte meg az elsőséget a cseh gerelyhajító, Barbora Špotáková. A 33 éves, kétszeres olimpiai és világbajnok klasszisnak az Eb-arany eddig hiányzott a gyűjteményéből. Mostani sikerét 15 hónapos kisfia is látta a helyszínen, igaz, végigsírta az estét...

A francia Mahiedine Mekhissi-Benabbad is történelmet írhatott volna, mivel sorozatban a harmadik Eb-n is megnyerte a 3000 méteres akadályfutást, de a versenybírók előbb sárga lappal büntették, majd a spanyol küldöttség tiltakozása után diszkvalifikálták a 29 éves sportolót – mivel a verseny utolsó méterein, futás közben levetette a mezét, és focisták gólörömét másolva ért be a célba.

Ma 15.00-tól kerül sor az egyik leginkább várt számra: a kalapácsvetők fináléjában a magyar Pars Krisztiántól és a szlovák Marcel Lomnickýtól is érmet remélnek a szurkolók. (MTI, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?