Magyar tarolás lesz?

Szeged. Nem túlzott optimizmus azt jósolni, hogy a Maty-éri pályán ma kezdődő kajak-kenu Európa-bajnokságon a magyarok vasárnap estig várhatóan két kisebb jubileumot (is) ünnepelhetnek majd, mert reális esélyük van megszerezni a kontinensviadalok „újkori“ történetének 75. dobogós helyezését és 25. aranyát.

Vereckei Ákos kajak egyesben is az esélyesek közé tartozik. Dömötör Ede felvételeAz Eb-k meglehetősen jelentős, 79 esztendős múltra tekintenek ugyan vissza, de az 1933-as premier óta jócskán voltak kimaradt esztendők, sőt évtizedek: először 1938-ban 19, majd az 1957-ben újraindult sorozat „átmeneti“ felfüggesztésével 1969-ben 28 esztendőre szünt meg a magyar szempontból mindig sikersportágnak számító műfajban a földrész saját vetélkedése. Mígnem 1997-ben feltámadt haló poraiból... És azóta a magyarok – mint az olimpiákon és világbajnokságokon is – szinte abszolút főszereplők.

Angyal Zoltán ugyan nem szívesen jövendölt, de azt soha egy percig nem titkolta, hogy csapata féltucat aranynál most sem szeretné alább adni. Jó ómen, ami bizonyára neki is eszébe jut mostanában, hogy szövetségi kapitányként igazi nagy versenyen a plovdivi Eb-n debütált, miután az 1996-os atlantai olimpiát követően pályázaton elnyerte a posztot, s felváltotta a kormányrúdnál Vajda Vilmost.

Egy nappal az Eb kezdete előtt folyamatosan érkeztek Szegedre a résztvevők. Szlovákia 13 kajakost és négy kenust küldött a Maty-éri pályára. A korábban ismert 15 nevezett versenyzőhöz hétfőn még ketten csatlakoztak: Noskovič és Kmiť a K2-esek versenyében 200 méteren indul. „Nem szeretnénk érem nélkül hazatérni, Nehéz megjósolni, melyik egység áll fel a dobogóra” – vélekedett Miroslav Haviar, a szlovák szövetség főtitkára. „Legnagyobb eséllyel a kajak négyes indul, de meglepheti a mezőnyt a K2-es egység is. Róbert Erban egészségi gondokkal küszködött a hét folyamán, így kérdéses, hogyan viselte el szervezete az edzéskiesést” – pontosította az elvárásokat Pavel Blaho, a válogatott vezetőedzője.

Tavaly Szlovákia a Riszdorfer Richárd és Mihály, Vlček Erik, Juraj Bača összetételű komáromi hajó révén aranyérmet szerzett a K4-esek ezer méteres versenyében, ötszázon pedig ugyanez az egység a dobogó második fokán végzett. Blaho szerint borzasztóan nehéz lesz megismételni ezt a sikert. „Európa nem alszik, a házigazda magyarok mindig erősek, hazai környezetben meg szinte mindenki várja a sikereket. Meglepetésre azonban mi is képesek vagyunk” – vélekedett.

A mind a 27 számban induló, 31 fős (9 női és 11 férfi kajakos, 11 kenus) magyar csapat már a hét eleje óta a verseny színhelyen készül a 9 órakor kezdődő 1000 és 15 órakor rajtoló 500 méteres előfutamokra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?