Lusta görögök, beteg hellén állam

<p>Lusta görögök, beteg hellén állam – ezeket és ehhez hasonló sztereotípiákat hallottunk az utóbbi két évben a görögökről. Mi igaz a hírekből, milyen valójában a görög társadalom? Fokasz Nikosz szociológussal, az ELTE professzorával beszélgettünk.</p>

A 90-es évek közepén a családom hosszabb ideig volt Görögországban, és a feleségemnek meg kellett hosszabbítani a tartózkodási engedélyét. Erre az ottani rendőrségnek egy hónap nem volt elég. Két nappal a lejárta előtt odamentünk, s kiderült, hogy nem csináltak vele semmit sem. Akkor elkezdtek a kb. nyolcemeletes épület egyik irodájából a másikba küldözgetni minket. A végén mondják, hogy most kéne ennyi és ennyi drachmáért okmánybélyeg. Rendben, és hol kaphatunk ilyet? – kérdezzük. Hát, okmánybélyeg itt nincsen – jön a válasz –, de ha lemegy az utcára, ott szemben a zöldségesnél kaphat. A zöldséges ugyanis rájött arra, hogy ott szemben a nyolcemeletes hivatalban kereslet van az okmánybélyegre, csak éppen kínálat nincs, tehát ő a paradicsom és a narancs mellett okmánybélyeget kezdett árulni. Vettünk tehát okmánybélyeget, mire a zöldséges megkérdezte, hogy fényképre nem lesz-e szükségünk? Mondom, hogy fényképet nem említettek. Szerinte viszont kell. Nem tudtam eldönteni, hogy rám akarja-e tukmálni a fényképet, vagy a hivatalban nem szóltak. De még egyszer nem kívántam az emeleteket megjárni, így csináltattunk fotókat is. Visszamentünk, s kiderült, kellett fénykép. Ő tehát ezt tudta, de a hivatalnok nem vette a fáradságot, hogy ezt közölje velem. Végül az egész ügyintézés azzal zárult, hogy az egyik ablaknál be kell fizetni 14 ezer drachmát. Odamegyünk, s a hivatalnok mondja, hogy 12 ezer drachma. Lehet, hogy félreértettem, gondoltam, de ez így jobb, befizettem a 12 ezret. S akkor mondja, hogy a kétezret a szomszéd ablaknál adjam oda. Lépek fél métert a szomszéd ablakhoz, s kiderül: ugyanabban a szobában, ugyanazon asztal mögött ül egy másik ember is, aki meg a kétezer drachmát vette el tőlem. Az egyik embert az egyik nagy párt, a másikat a másik nagy párt nyomja be.
A teljes interjút a szombati Új Szóban olvashatják!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?