Külföldre kacsingatnak a kassaiak

<p>A KHL egyre bővül, az EBEL kapuját is többen döngetik – a nemzetközi hokis trendekhez igazodva a kassaiak és a pöstyéniek is itthagynák a hazai Tipsport Extraligát.</p>

OROSKY TAMÁS

A szlovák élvonal tavalyi idényét a tízből mindössze két klub zárta adósság nélkül: a kassai és a pöstyéni, s mindkettő külföldi bajnokságba vágyik.

Mennének, de hova?

Az ezüstérmes kassiak kapcsán már korábban is felmerült, hogy idővel követhetnék a pozsonyi Slovant a Kontinentális Hokiligába, de a keleti csapat főszponzorának elnöke, George Babcoke szerint erre nincs esély. „A KHL-es viszonyokhoz képest Kassa kicsi város, még a minimális költségvetést is nehéz lenne biztosítani. Viszont több olyan, gazdaságilag is elfogadhatóbb alternatíva létezik, amelyet fontolóra veszünk” – mondta Babcoke a Korzár napilapnak.

Az oroszországi központú bajnokságon kívül Európában jelenleg egy komolyabb nemzetközi pontvadászat létezik: az osztrák, magyar, szlovén, cseh és olasz klubok 12 csapatos EBEL-je. Az ebben való részvétel viszont nem biztos, hogy megoldaná a kassiak egyik legfőbb gondját, az alacsony nézőszámot. A tavalyi idényben átlagosan 3606-an látták az EBEL egyes meccseit – ez a szám pedig alacsonyabb, mint a Steel Arena idevágó adata a most futó szezonban.

Sajtóhírek szerint ezért a cseh bajnokság lehet Bartošék célja – más kérdés, hogy erről a cseh illetékesek semmit sem tudnak (ráadásul két éve a Slovant sem engedték be extraligájukba).

Bővülhet a hazai extraliga

A pöstyéni újonc viszont a nyári mérlegelés után döntött: decemberben benyújták kérvényüket a szlovák szövetség végrehajtó bizottságához, hogy hagyja jóvá az EBEL-be való távozásukat. „A Slovannak is jót tett a KHL-es szereplés, és nekünk is hasznunkra lesz a nemzetközi megmérettetés. Emellett pedig a költségvetésünket sem kell drámaian növelnünk” – indokolta szándékukat Jaroslav Lušnák klubelnök.

Vladimír Paštinský, a hazai extraligát irányító Pro-Hokej igazgatója szerint inkább a hokiban magasabban jegyzett országok csapataival való együttműködésen kell gondolkodni. Igor Nemeček, a szlovák szövetség elnöke szerint pedig – a korábbi elutasítás dacára – a 2014/15-ös idényben cseh és lengyel klubokkal bővülhet a hazai extraliga. „Nem játszogathatunk csak a saját kis homokozónkban” – jegyezte meg Nemeček.

Régi és új projektek

A globalizáció a hokiban különösen az utóbbi években erősödött fel – részben annak is köszönhetően, hogy a többszöri próbálkozás ellenére jelentős nemzetközi kupasorozat gyakorlatilag nem létezik a sportágban: a 28 tagú KHL-ben már 8 ország csapatai szerepelnek (jövőre pedig a Jokerit Helsinki érkezik), az EBEL-be a dunaújvárosiak is szeretnének bejutni, létezik a VHL (a KHL másodosztálya), az Inter-National League (az EBEL egyfajta másodosztálya), a MOL Liga, és a fehérorosz bajnokságban is játszik egy lett csapat.

Mindemellett azonban sok próbálkozás nagyon gyorsan kudarcba fulladt: a Kárpát Liga vagy a Balti Liga csak egy szezont ért meg, de a Pannon (2002–2004, 2007–2009), a Kelet-európai (1995–2005) vagy a Balkán Liga (1994– 1997) sem volt hosszú életű.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?