Drámai csatában maradt le a főtábláról a Puskás Akadémia

NAgyZsolt.Fiorentina

A labdarúgó Konferencialiga-selejtező utolsó körében a Puskás Akadémia hazai pályán büntetőpárbajban dönthette el a továbbjutás kérdését az előző két év döntőse, a Fiorentina ellen, de nem járt sikerrel.

A mérkőzés előtt három órával még nem igazán volt nyoma annak, hogy Konferencialiga-selejtezőt rendeznek Felcsúton, csupán a stadion mellett egy utcát találtunk lezárva. Bár ennek lehet nem volt köze az összecsapáshoz... A falu éttermében egy olasz család falatozott, és még egy-két asztalnál fogyasztó magyarok között is szóba került az esti mérkőzés. A stadion parkolójában azonban már lassan gyülekeztek az autók, Hornyák Zsolt bő két órával a kezdés előtt érkezett meg. Az akadémisták pedig roppant tisztelettudóan előre köszöntek lapunk ministábjának is a stadion mellett. A sajtóközpontban a többség a Paks mérkőzését figyelte, míg az olasz újságírók többször is Gian Piero Gasperini nevét említették. Talán az Atalanta mesterét sokan szívesen látnák a Fiorentina kispadján is. A liláknál azonban a nyáron érkező Raffaele Palladino a főnök, aki a két Konferencialiga-döntőig jutó Vincenzo Italianot váltotta a firenzeieknél.

A bemelegítés alatt a vendégek kapusa, David De Gea volt a nézők között a legnépszerűbb, a gyerekek többsége egy képet szeretett volna készíteni vele, de volt aki a táblán kérte el a mezét, de akadt olyan drukker is, aki manchesteri szerelését szerette volna aláíratni vele. Többen voltak azonban azok, akik Nagy Zsolt vagy Szolnoki mezére vágytak. A spanyol kapus egyébként egy év kihagyás után írt alá a Fiorentinához és éppen a párharc odavágóján debütált az olaszoknál.

A 10 éves, rendkívül impozáns Pancho Aréna lelátói majdnem teljesen megteltek a kezdésre, csupán a vendégekszektor volt erősen foghíjas. Pedig a Fiorentina drukkerekhez ezúttal is csatlakoztak újpesti szurkolók is a lilák barátságának jegyében. A hangulatról azonban így is ők gondoskodtak és folyamatosan szurkoltak kedvenceiknek.

A kezdés előtt Sven-Göran Erikssonra emlékeztek egy perces gyászszünettel. A kezdő sípszó után azonnal támadásba lendült a Fiorentina, de a második percben már Nagy Zsolt beadásánál hördült fel a közönség, jó tempóban kezdődött a találkozó és a felcsúti szurkolótábortól is felharsant a „Mindent bele!”. Csak úgy, mint az első meccsen, a Puskás letámadása most is megzavarta az olaszokat, ám most büntető helyett csak szabadrúgás és sárga lap lett ennek a jutalma a 7. percben. Ebből még nem lett veszélyes kísérlet, de az újabb szerzett labda után De Gea bemutatta első védését, Plšek próbálkozott. A 14. percben újabb hazai helyzetet jegyezhettünk fel, de a balról érkező beadásnál Leviéket megelőzték az olasz védők. Öt perccel később jött el az első komoly Fiorentina helyzet, de Keanék éppen lemaradtak a kapu előtt elguruló labdáról. 

A félidő felénél néhány percre beszorult saját térfelére a Puskás, de a vendégek tanácstalanok voltak, hogy hogyan törjék fel a Stronati vezette, rendkívül szervezett hazai védelmet. A 33. percben Hornyák Zsolt kapott sárga lapot reklamálásért, pedig a játékvezetőn és asszisztensein kívül mindenki látta, hogy Puljicot a mezénél fogva visszarántotta az ellenfele.

Öt perccel a szünet előtt Nissila mozgott tökéletesen üresbe a tizenhatoson belül és meg is kapta a labdát, lapos beadását pedig Puljic lőtte el, de De Gea hatalmas bravúrral védett. Az ezt követő szöglet után kezezést reklamáltak a felcsúti játékosok, de a játékvezető nem ítélt büntetőt és a VAR sem bírálta felül a döntését. Puljic nem sokkal később Dodó hibája után szerzett labdát az ötös sarkán, de rosszul gurított vissza a második hullámban érkező társainak, így felszabadított a firenzei védelem. A szünetben a hazaiak vonulhattak elégedettebben az öltözőbe még ha gólt nem is sikerült szerezniük, de újra eltüntették a képességbeli különbséget az olasz élvonalbeli ellenfelükkel szemben.

A 49. percben Nissila szabadrúgása után Golla fejelt, a labda pedig a kapufa külső élén végezte. Egy perccel később egy veszélyes bal oldali támadás végén újra az olaszokkal volt a hazai kapufa és a szerencse is, De Gea csak Fortunának köszönhette, hogy a középen ide-oda pattogó labda nem került a kapujába Plšek fejéről. A túloldalon Pécsi védte Kouamé nem túl jó lövését. A vendégek mestere hármat is cserélt előtte, nem meglepő, hiszen nagyon halovány teljesítményt nyújtott a csapata.

Az 59. percben Keanról pattant le nagyon könnyen Golla, a csatár kapura tört és nem hibázott, szépen lőtt a hálóba, 0:1. Nem érdemelte meg a vezetést a Fiorentina. A Puskás védője ápolást is kért, hátha meggyőzi a döntéshozókat, hogy szabálytalankodtak vele szemben, de nem járt sikerrel.

Támadásba lendültek a felcsútiak és Levi közel is járt a gólszerzéshez, de a jobbról érkező beadás egy kicsit magas volt neki, pedig remekül érkezett a kapu elé. A támadó helyére nem sokkal később érkezett Komáromi, míg Puljicot Colley váltotta. A 77. percben villámgyors kontrát vezetett a Fiorentina, de a kapu torkából az egyébként lesen helyezkedő Dodó nem tudott betalálni. A hazaiaknál már pályán volt Szolnoki is, aki Plšek helyére érkezett. A hajrára Soisalot Vékony Bencére cserélte Hornyák.

A ráadás első percében egy hazai szabadrúgás után reklamált együtt kezezést háromezer ember, de a portugál bírók ezúttal sem ítéltek büntetőt. Nem úgy, mint bő két perccel később, amikor Colleyt rántotta le Ranieri. A védőt ki is állította a játékvezető, hiszen utolsó emberként, abszolút gólhelyzetben szabálytalankodott. Jöhetett Nagy Zsolt tizenegyese. A válogatott balhátvéd ahogy az első meccsen, most sem hibázott, a 97. percben egyenlített a Puskás Akadémia, 1:1. Ekkor pedig eljött az első perc, amikor teljesen elcsendesült az olasz szurkolótábor. Nobre játékvezető lefújta a mérkőzést, jöhetett a hosszabbítás.

A Fiorentinánál a gólszerző Kean helyére Mandragorát cserélték be. A lelátón ott volt a Puskás korábbi felvidéki kapusa, Molnár Péter is, aki szintén kitörő örömmel fogadta az egyenlítő találatot, majd a rövid szünetben jelezte barátainak, hogy a Fradi meccsén is jön a hosszabbítás. A következp hazai lövés után De Gea ölelte magához a labdát, majd elkezdett játszani az idővel is. Az előző két kiírás döntőse, a Fiorentina ha nem is látványosan, de húzta az időt Felcsúton. A 97. percben Colley tartotta meg szépen a labdát a tizenhatos vonalán, megpróbált befordulni, de Comuzzo buktatta, amiért megkapta második sárga lapját, így a pirosat is. Kettős emberelőnybe került a Puskás. Ekkor már javában zajlott a szópárbaj a vendégek kispadja és a mögöttük helyet foglaló nézők között is. Nagy Zsolt remek szabadrúgását De Gea szépen védte. Az akció végén újra Nagy lőtt, ezúttal kapásból de újra a spanyol kapus ért hozzá utoljára a labdához. Először lett hangosabb a magyar szurkolás az olasznál, igaz nem tartott sokáig a fellángolás. A Fiorentina játékosai közül Kouaméban volt benne a veszély még úgy is, hogy általában 2-3 védővel kellett megküzdeni az ellenfél térfelén. A Puskás aktívabb volt, de szemmel láthatóan egyre inkább fáradtak Favorovék.

A hosszabbítás második félidejének első említésre méltó momentuma volt, amikor egy operatőr megvédte kameráját a hulló labdától. A bokszoló mozdulatért meg is kapta a tapsot a közönségtől. Érkeztek ugyan a hazai beadások, de nem tudtak igazán nagy veszélyt kialakítani a firenzeiek kapuja előtt. A 120. perc legelején Favorov lőtt kapásból fölé, De Gea pedig elidőzött a kirúgással 40-50 másodpercet. Jöhetett a büntetőpárbaj.

Mindkét kispad összeölelkezett, majd a pályán maradó játékosok is így tettek. Az első lövő Komáromi volt és magabiztosan lőtt a hálóba, 1:0.

Mandragora következett, és ő sem hibázott, 1:1.

Favorov sem adott esélyt De Geának, 2:1.

Kouamé megvárta míg Pécsi eldől és egyenlített, 2:2.

Golla következett, De Gea reklamált előtte egy kicsit, de védeni nem tudott, 3:2.

Colpani is higgadt volt, 3:3.

A rutinos Szolnoki sétált a tizenhatoson belülre, de De Gea szépen védte a kísérletét, 3:3.

Richardson picit táncolt, de a hálóba lőtt, 3:4.

Nagy Zsoltnak muszáj volt belőnie és így is tett, 4:4.

A másik csapatkapitány, Biraghi következett és belőtte a csoportkörbe a Fiorentinát, 4:5. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?