Könnygáz és rémhírek Rómában

Róma. Idő előtt ért véget a botrányokkal tarkított vasárnap esti római derbi. Rosetti játékvezető a második félidő elején előbb felfüggesztette, félórával később pedig le is fújta az Lazio–AS Roma találkozót.

Francesco Totti, az AS Roma csapatkapitánya (középen) a brazil Emersonnal együtt hallgatja a vezérszurkolókat, akik azért rohantak be a pályára a második félidőben, hogy lebeszéljék a folytatásról a játékosokatČTK/AP-felvételA hétfői olasz napilapok címoldalon számoltak be a római focidrámáról. A tudósítások szerint a szélsőséges szurkolók már a találkozó előtt összecsaptak a rendőrökkel, petárdákkal dobálták a csendőröket. A rendfenntartó erők könnygázt és páncélozott járműveket is bevetettek a huligánok megfékezésére. A stadionban a második félidő elején terjedt el az a rémhír, hogy egy rendőrautó elgázolt egy kisfiút: a szurkolótáborok a mérkőzés félbeszakítását követelték ütemes „gyilkosok” kiáltásokkal, s a nézőket a hangosbeszélőn elhangzott hivatalos cáfolatok sem tudták megnyugtatni.

A La Gazetta dello Sport sportlap összefoglalója szerint végül a második félidő 28. percében Roberto Rosetti bíró – az elszabadult indulatoktól tartó csapatkapitányokkal és mobiltelefonon a liga vezetőjével, Adriano Gallianival is konzultálva – lefújta a mérkőzést. A találkozó előtti rendbontások ellenére a mérkőzés első félideje rendben zajlott, de az újrakezdés után az északi kanyar (a Lazio szurkolótábora) és a déli kanyar (az AS Roma tábora) egyaránt lázadozni kezdett a gázolásról elterjedt rémhír hatására. Több vezérszurkoló bejutott a pályára, s a mérkőzés felfüggesztését követelték, elsősorban Tottit és Cassanót győzködve. „Ha tovább játszunk, a drukkerek beözönlenek a pályára, és mindannyian veszélybe kerültünk volna” – mondta Francesco Totti, az AS Roma csapatkapitánya, jóllehet a Lazio játékosai folytatni akarták a mérkőzést.

Az olasz rendőrség képviselője határozottan cáfolta a gázolás hírét, de a stadionban uralkodó hangulatot ez sem oldotta.

A szurkolói összetűzések ez után is folytatódtak a stadionon belül és kívül is, több helyen gyújtogattak a rendbontók, s a nyugalom csak röviddel éjfél előtt állt helyre.

A Corriere della Sera című napilap a római rendőrfőkapitányt idézi, aki szerint szélsőséges elemek tervelték ki a vasárnap esti rendbontásokat. A lap információi szerint a bírót és a partjelzőket, továbbá a két csapatkapitány is hosszasan kihallgatták a rendőrségen, s csak a hétfő hajnali órákban térhettek haza. A La Stampa hétfői számában valóságos „pszichológiai drámának” minősíti a római stadionban történteket. A La Repubblica római napilap pedig egyetért azzal a rendőri véleménnyel, hogy a huligánok előre kitervelt akciójáról van szó.

Szomorú mérleg a római derbi után

Róma. A legfrissebb adatok szerint több mint száz sérültje van a vasárnap este félbeszakadt SS Lazio–AS Roma olasz bajnoki labdarúgó-mérkőzést övező rendbontás-sorozatnak. A dpa 174, míg az AFP 167 sebesültről tud. A német és a francia hírügynökség is arról számolt be, hogy 15 személyt vettek őrizetbe és további 23 ellen adtak ki letartóztatási parancsot. Az EFE spanyol hírügynökség szerint összesen 153 rendfenntartó sérült meg, ebből 95 rendőr, 35 csendőr és 23 biztonsági őr. Közülük négynek súlyos az állapota. A rendőrség rengeteg kést, botot és pirotechnikai eszközt kobozott el a szurkolóktól. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?