Kanadai aranyérem – ötven év után

Salt Lake City. Kanada nyerte a férfi jégkorongtornát, miután a döntőben háromgólos győzelmet aratott a hazai válogatott ellen: KANADA-USA 5:2 (2:1, 1:1, 2:0), gólszerzők: Kariya (15.), Iginla (19., 57.), Sakic (39., 59.), illetve Amonte (9.), Rafalski (36.).

Salt Lake City. Kanada nyerte a férfi jégkorongtornát, miután a döntőben háromgólos győzelmet aratott a hazai válogatott ellen: KANADA-USA 5:2 (2:1, 1:1, 2:0), gólszerzők: Kariya (15.), Iginla (19., 57.), Sakic (39., 59.), illetve Amonte (9.), Rafalski (36.). A finálét 8600 néző (telt ház) előtt a kanadai McCreary vezette. Óriási iramban kezdődött az olimpia álomdöntője. A kanadaiak többet veszélyeztették a kaput, de egy ellentámadás végén Tony Amonte a hazaiaknak szerzett előnyt. Hat perc múlva jött az egyenlítés, Chris Pronger passzát Mario Lemieux szándékosan elengedte a lába között, és így Paul Kariya zavartalanul lőhetett Mike Richter hálójába. Később Scott Niedermayer találta el a vasat, majd Joe Sakic középre adásából Jarome Iginla volt eredményes. A második játékrész egy-egy létszámfölényes találatot hozott: Brian Rafalski (New Jersey Devils) kísérlete irányt változtatott, és NHL-es klubtársa, Martin Brodeur tehetetlennek bizonyult. Közvetlenül a pihenő előtt Sakic lövése Brian Leetch védőn pattant meg, és újra a kanadaiak vezettek. Az utolsó harmadban az amerikaiak egyre többet kockáztattak, de nem jött be a taktikájuk. A hajrában Sakic és Iginla duplázott, így ötven év után újra Kanada válogatottja nyerte az olimpiát. A különdíjasok - a legjobb kapus: Nyikolaj Habibulin (orosz), a legjobb védő: Chris Chelios (amerikai), a legjobb csatár: Joe Sakic (kanadai).

Wayne Gretzky játékosként nem lehetett olimpiai bajnok, de legalább szakvezetőként sikerült a csúcsra jutnia: „Hatalmas nyomás nehezedett ránk az utóbbi napokban, illetve az elmúlt 50 évben“ – sóhajtott megkönnyebbülten az Egyesült Államok ellen megnyert döntő után a kanadai jégkorong-válogatott szakmai igazgatója. Az Edmonton Oilersszel négyszeres Stanley Kupa-győztes egykori szupersztár véleményéhez csatlakozott az ötkarikás torna legjobbjává (MVP) választott Joe Sakic is: „A svédektől elszenvedett vereség a nyitó meccsünkön jó lecke volt. Rövid idő alatt kellett jelentősen feljavulnunk, így a csapat mindent beleadott ebbe a sikerbe“ - mondta a Colorado Avalanche klasszisa, aki fináléban kétszer is eredményes volt. Kanada utoljára 1952-ben volt olimpiai bajnok.

Az újságírók szavazatai alapján négy amerikai játékos került be a Salt Lake City-i férfi jégkorongtorna All Star-csapatába. A kapus Mike Richter mellett a két védő, Brien Leetch és Chris Chelios, a támadósorban John LeClair is a második helyen végzett együttest képviseli a legjobbak között. A másik két csatár a kanadai Joe Sakic és a svéd Mats Sundin. A ponttáblázaton Sundin végzett az élen öt találattal és négy gólt érő átadással az amerikai Brett Hull (3/5) és LeClair (6/1) előtt. A legjobb hálóőr címet a statisztikák alapján a svájci Martin Geber érdemelte ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?