Juhos Fülöp Starlettel duplázott

<p>Kétszer is egy tizenöt éves lovasnak és egy tizenegy éves kancának tapsolt a közönség az idei XXI. Tőkési-kupa eredményhirdetésén: Juhos Fülöp Starlettel az Abanderáda díját és a Tőkési-kupát is megnyerte.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Kétezer-ötszáz néző, hetvenöt ló, valamivel kevesebb lovas, négy verseny, érdekes bemutatók, kiváló hangulat. A lovassport valódi ünnepe zajlott egy teljes délután a dunatőkési Czajlik-rancson. Huszonegyedszer volt díjugratóverseny a csallóközi falu ismert létesítményében. Idén is ezreket vonzott a sokoldalú kikapcsolódást nyújtó létesítmény.

A versenypálya aznapi hőse a nádszegi Juhos Fülöp volt. A Czajlik-rancs tizenöt éves lovasa mind az Abanderáda díján, mint a Tőkési-kupán győzött, mindkétszer Starlett hátán. „Öt éve lovagolok, két éve versenyzem, próbálok minél jobb lenni – mondta érdeklődésemre a második győzelme után a lóháton istállóba tartó lovas. – Tavaly is indultam, de helyezetlenül végeztem, pedig az egyik versenyben hibátlanul mentünk végig a pályán, a másodikon egy hibával. Most úgy nézett ki, hogy Hegedűs Kristóf győz az Abanderáda díján, amelyen 110 centis akadályokat kellett leküzdenünk. Az utolsón azonban hibázott, és enyém lett az elsőség. A Tőkési-kupán már 120 centis akadályok vártak ránk. Próbáltam rövideket menni, gyorsnak lenni. Igyekeztem. Nem csak mi teljesítettük hibátlanul a pályán, voltunk többen is, de a legjobb idő a miénk volt.”

Már kora délután megkezdődtek a versenyek. Először az ifjúsági lovasok kaptak bizonyítási lehetőséget. Idén elmaradt korosztályuk országos bajnoksága, így Dunatőkésen kárpótolhatták magukat. „A tíz induló közül Monika Komosná győzött Zidane lovával – árulta el a szervező Czajlik család képviseletében a versenyigazgató egyik lánya, Lukács Zsuzsanna, aki azt is hozzátette, hogy ez volt a rancsuk aznapi első sikere, hiszen Zidane is az ő lovasklubjuk négylábúja. – A Puissance versenyszámban Michal Žák győzött. Simplex hátán ő volt az egyetlen, aki lovával hibátlanul teljesítette az alapkört a 130 centis akadályokon. Ráadásképpen megpróbálkoztak a 140 centivel is. A közönség nagy örömére ezzel a magassággal is megbirkóztak.”

A díjugratás szünetében Múcska Gergő westernbemutatóval szórakoztatta a nézőket, s miután a verseny után az akadályokat is lerámolták a pályáról, jöttek a díjlovagló lányok, a rancs büszkeségei. Lovasok és lovak összehangolt mozgása, zenei kísérettel. Élvezet volt nézni a nagy tapsot érdemlő produkciót. A végén elhangzott a névsor: Kántor Bianka, Frühwald Karin, Mikóczy Lilla, Dohorák Flóra, Lelkes Anna, Varga Martina, Bogyai Rebeka, Kósa Edina és Alföldy Lilla. A mindössze tízéves Lilla Czajlikék unokája. „Egész évben lovagolnak, készülnek erre az előadásra. Fellépésük összehozza a csapatot, tovább öregbíti a klub hírnevét – magyarázta Lukács Zsuzsanna, aki az iskola vezetője, és díjlovaglóként versenyez. – Tanítványaim példája is bizonyítja, hogy mennyire meg lehet szerettetni a lovaglást a fiatalokkal. Mozgásszegény világunkban kiszorulóban van a lovassport, de mi a népszerűsítését tartjuk fontosnak, hogy a csallóközi hagyománya tovább folytatódjon.”

Czajlikék évtizedek óta tartó lószeretete nem csak a családban hagyott nyomokat, egyre több embert vezet a lovak, a lovasok világába. Évente egyszer pedig nagy tömeget csalogat a rancs versenyeinek versenyére, a Tőkési-kupára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?