Izgalmas véghajrá Hamilton-győzelemmel

<p>Zsinórban negyedik alkalommal végzett az első pozícióban Lewis Hamilton. A Forma–1-es Spanyol Nagydíjon mercedeses csapattársát, Nico Rosberget intették le másodiknak, a dobogóra még Daniel Ricciardo (Red Bull) fért fel. Hamilton győzelmével a világbajnoki pontverseny élére ugrott.</p>

LŐRINCZ TAMÁS

Három hét szünet után Európába látogatott a száguldó cirkusz mezőnye. Az első európai állomásnak a Barcelona szomszédságában található catalunyai versenycsík ad otthont immár tizenhárom éve. A pálya hossza 4,655 km, a versenyzőknek 66 kört kell teljesíteniük. A körrekord (1:21,670 perc) Kimi Räikkönen nevéhez fűződik, aki 2008-ban a Ferrari pilótájaként futotta a legjobb időt.

A szombati időmérő edzés első szakaszában Maldonado falnak ütközött, emiatt piros zászlóval szakították meg a kvalifikációt. Ahogy a korábbi versenyhétvégéken, ezúttal is domináltak a Mercedesek. A harmadik felvonásban a brit Lewis Hamilton autózta a legjobb időt (1:25,232 perc), második helyen csapattársa, a német Nico Rosberg zárt alig két tizedmásodperces hátránnyal. A harmadik Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) már több mint egy másodpercet kapott a két Mercedestől. A négyszeres világbajnok Sebastian Vettelnek az utolsó fázisban problémái adódtak, mért kör nélkül a tizedik helyen végzett. Autójában motort cseréltek, ami automatikusan öt rajthelyes büntetéssel jár, így a német a 15. rajthelyről vágott neki a 66 körös futamnak.

A rajt után Lewis Hamilton megőrizte vezető pozícióját, Nico Rosberg is jó ütemben kapta el az indulás pillanatát, Daniel Ricciardo azonban elrontotta a rajtot, így a Williams finn pilótája, Valtteri Bottas megelőzte. A francia Romain Grosjean is bebújt az ausztrál mellé, de megelőzni nem tudta. Ericsson és Maldonado ütközését vizsgálta a versenyfelügyelőség, végül a Lotus versenyzője 5 másodperces stop and go büntetést kapott. A 19. körben az élen álló Hamilton kiment a boxutcába, ahol vesztett egy kis időt, a bal első kereket nehezen rögzítették a szerelők, ezzel csapattársa ugrott az élre. A 22. körben a német is kereket cserélt, így visszaállt a kiállások előtti sorrend, a brit három másodperccel vezetett. Féltávnál Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Bottas, Räikkönen, Alonso, Grosjean, Vettel autózott az első nyolc helyen.

A 44. körben Hamilton második kiállása sem volt zökkenőmentes, ezúttal a jobb hátsó kerékkel adódtak problémák, de Rosberg kerékcseréje után visszavette vezető helyét.

Tíz körrel a futam leintése előtt továbbra is Hamilton autózott az első pozícióban, azonban német csapattársa két másodpercre megközelítette, s folyamatosan csökkentette hátrányát. A brit rádión a gumik szemcsésedésére panaszkodott. Közben Vettel már az ötödik helyre lépett előre, miután megelőzte Räikkönent.

A végére komoly csaták alakultak ki: Vettel támadta Bottast a negyedik helyért, s meg is előzte. Alonso Räikkönent a hatodik helyért, s a spanyol is elment finn márkatársa mellett. Az élen autózó két Mercedes is egymásra talált, Rosberg egy másodpercen belülre csökkentette hátrányát, azonban a brit kivédekezte a támadásokat, ezzel sorozatban negyedik, pályafutása huszonhatodik győzelmét aratta. A dobogó harmadik fokára az ausztrál Ricciardo állhatott fel. Pontszerzőként Vettel, Bottas, Alonso, Räikkönen, Grosjean, Pérez és Hülkenberg ért még célba.

„Szeretném megköszönni a csapatomnak, amely hihetetlen munkát végzett. Nagyon örülök, hogy ekkora támogatást kaptam a szurkolóktól, még sosem drukkoltak nekem ennyien Spanyolországban. Ma sokat küszködtem az autó egyensúlyával, Nico egész hétvégén gyorsabb volt, de szerencsére magam mögött tudtam tartani” – nyilatkozta a célban a győztes Hamilton.

Folytatás május 22-én a patinás Monacóban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?