Hosszú edzések, kevés pihenés

San Diego. Egy hónapja közel a mexikói határhoz, nem messze San Diegótól a Chula Vista amerikai olimpiai edzőközpontban (OTC) készül az esztendő világversenyeire a híres komáromi kajak négyes.

San Diego. Egy hónapja közel a mexikói határhoz, nem messze San Diegótól a Chula Vista amerikai olimpiai edzőközpontban (OTC) készül az esztendő világversenyeire a híres komáromi kajak négyes. E-mailon léptem kapcsolatba – Pavel Blaho válogatott edző közvetítésével – a fiúkkal, hogy az iraki háború ottani következményeiről, biztonságukról kiváncsiskodjam. Kérdéseim talán megzavarták a kiváló kajakosok nyugodt, de kemény munkával teli hétköznapjait. Válaszaik azonban megnyugtathatják rajongóikat, akiknek száma a komáromiak sikereivel együtt gyarapszik.

Semmilyen változást nem tapasztalt a háború kitörésével az edzőközponban Riszdorfer Richárd. A vezérevezős a tévéhíreket sem nagyon követi, így nemigen engedi magához az iraki képeket. Biztonságban érzi magát, de azért nyitva hagy egy kiskaput: „bárkivel bármi történhet”.

Bőszavúbb volt bátyja, Mihály. Elárulja, hogy az edzőközpontban ugyanolyan biztonságot tapasztal, mint tavalyi ottlétük idején, őrző-védő szolgálatos emberek felügyelik a létesítményt. Nincsenek nyomai a háború megkezdésének, csak azt hallani, hogy emelkedett a benzín ára. Ő is biztonságban érzi magát, bár tudja, hogy San Diegóban van a két legnagyobb tengeri és tengeri-gyalogos bázis. „Bin Ladent mutogatják, tartok tőle” – bújik elő a harcedzett kajakosból a terrorozmus hallatán.

Sűrűbben ellenőrzik az akkreditációs kártyákat, amikor belépünk az OTC-be, tapasztalta Vlček Erik. Magyarázatképpen teszi hozzá, hogy bekerített és védett a sportlétesítmény, a szinte érintetlen természetben található. A háború beindulását csak úgy érzékeli, hogy „az edző nézi a tévében, olyankor Ricsi és én meg várhatunk a játékkonzollal.” Akár a többiek, ő is biztonságban érzi magát, úgy véli, jól védik az edzőközpontot.

Juraj Bača nem osztotta meg velünk észrevételeit. Mint írja: „Pillanatnyilag edzőtáborban vagyok, és az olimpiára való felkészülésben ez a mérvadó”.

Pavel Blaho kiégészíti a fiúkat: a napokban a kajak négyes tagjai nehéz edzésadagokkal viaskodnak. Amerikai olimpiai és világbajnoki érmes atléták, kerékpárosok, labdarúgók és íjászok társaságában. A csónakházban a sevillai vb-n aranyérmes női és harmadik férfi nyolcas tagjaival találkoznak és társaloghatnak a felkészülésről. „Csak arra panaszkodnak, hogy milyen hosszúak az edzések, ellenben a felfrissülésre szánt egy nap roppant gyorsan elmúlik” – fejezi be amerikai sorait az edző.

A 2002-es sikerév első állomásán tartózkodnak a komáromi fiúk. Kajak négyesben még senki sem ismételte meg a hat aranyérem begyűjtését. Nem árt megemlíteni, hogy tarolásuk eredményeként megnyerték az Eb-n, a vb-n és a főiskolások világbajnokságán (Bača helyett Tarr ült a hajóban) a K4-esek ezer és ötszáz méteres versenyét. Annak a győzelmi sorozatnak az alapjait is Floridában rakták le. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?