Hazard szerint még javulhatnak a belgák

A mindig titkos esélyesnek tartott belgák győzelemmel kezdték meg a szereplésüket az oroszországi tornán: Panamát 3:0-ra verték Mertens egy és Lukaku két góljával.

A mindig titkos esélyesnek tartott belgák győzelemmel kezdték meg a szereplésüket az oroszországi tornán: Panamát 3:0-ra verték Mertens egy és Lukaku két góljával. Az első félidőben azonban a belga gépezet sem működött tökéletesen.

Nincs könnyű dolguk a favoritoknak a labdarúgó-világbajnokságon: a végső győzelemre is esélyesnek tartott csapatok köréből csak a franciák, a horvátok és az angolok nyertek az első fordulóban, ráadásul a franciák és az angolok is eléggé szenvedtek az ausztrálok, illetve a tunéziaiak ellen. A belgák ezzel szemben 3:0-s sikerrel nyitották szereplésüket a vb-n, igaz, ellenfelük a vb-újonc Panama volt.

„Isten ajándéka”

A közép-amerikai ország a kvalifikáció utolsó fordulójában, Costa Rica 2:1-es legyőzésével vívta ki a vb-szereplést. „Sokáig döntetlen volt az állás. Nagyon kellett egy gól. Olyan volt, mint isten ajándéka” – idézte fel a döntő pillanatot Édgar Carvajal, a másodedző. Panama a 88. percben szerzett vezetést Román Torres góljával, és két percre (plusz a ráadás) volt a nagy álomtól. Négy évvel korábban éppen egy ráadásban kapott góllal úszott el a vb-szereplésük, most mindenki mindent megtett, nehogy megismétlődjön a történelem.

A labdaszedők zokogva a tribünre rugdosták a labdákat, ahonnan sose kerültek vissza. Valaki lekapcsolta a reflektorokat. Egy stadionban dolgozó idős hölgy besétált a pályára, és ájulást színlelt. Ez a trükk egyébként egy rendőr ötlete volt, és jó sok idő el is ment vele. Mindent bevetettek, csak hogy már ne történhessen semmi érdemleges a meccsen. Nem történt: Panama kijutott a világbajnokságra.

Davis is a pályán

Panamának azonban nemcsak azért szurkolhatunk, mert a nehéz sorsú játékosokból álló egzotikus kiscsapatok mindig szimpatikusak, hanem azért is, mert az ő keretükben szerepel egy DAC-futballista is, a balhátvéd Eric Davis, aki a belgák ellen a kezdőcsapatban lépett pályára. A 18. percben egy sárga lapot is begyűjtött, s az első félidőben ő is a részese volt a jól záró panamai védelemnek, amely végül 47 percen át ellenállt a favoritnak.

A jeget Mertens törte meg egy jól eltalált távoli lövéssel a második félidő elején, majd a 69. és a 75. percben Romelu Lukaku két találata tette biztossá a belga győzelmet.

Ha már nehéz sors, abból Lukakunak is kijutott – a Manchester United 25 éves, kongói származású támadója elmesélte, kiskorában sokat nélkülözött. Édesanyja néha csak vizezett tejet tudott neki adni enni, kenyeret sokszor csak hitelbe vettek, miközben a lakásban patkányok szaladgáltak. Lukaku kiskorában saját magának, a szüleinek és a nagyszüleinek is megígérte, tenni fog azért, hogy ez megváltozzon, profi futballista lesz. Mára ő a belga válogatott egyik kulcsembere.

Hazard figyelmeztet

Eden Hazard, a Chelsea belga támadója is feliratkozhatott volna a góllövőlistára a panamaiak ellen, ám a 12. percben ziccert hibázott. Szembesítették is vele, hogy a kapus Thibaut Courtois azt nyilatkozta a vb előtt, hogy Hazard élete formájában van.

„Önbizalmat akar belém önteni, azért mondja ezt – jegyezte meg nevetve Hazard. – Tényleg jó a formám, jól sikerült a vb-felkészülés is. De a legjobb arcomat talán csak később fogom tudni megmutatni a vb-n.”

Hazard arra is figyelmeztetett, nem szabad túlzott elvárásokkal terhet rakni a belgákra. „Az emberek most már azt várják, hogy Belgium minden meccsét meg fogja nyerni, de ez nem ilyen egyszerű. Azt gondolom, lehetünk még jobbak is. A második félidőben már jobban játszottunk, de az elsőben kicsit lassúak voltunk” – mondta önkritikusan a belga támadó. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?